ერთი ჭიქა წითელი ღვინო, შესაძლოა, დიაბეტის მართვაში დაგეხმაროთ

პოპულარული

ერთი ჭიქა წითელი ღვინო, შესაძლოა, დიაბეტის მართვაში დაგეხმაროთ

„ტელეგრაფი“ მეცნიერების ახალ კვლევაზე წერს, რომელიც დიაბეტის უკავშირდება. დღიურად ერთი ჭიქა წითელი ღვინო, შესაძლოა, დიაბეტის მართვაში დაგეხმაროთ. ექსპერიმენტი, რომელშიც ტიპი 2 ჯგუფის დიაბეტის მქონე 224 ადამიანი მონაწილეობდა, ებრაელ მეცნიერებს ეკუთვნით.

ბენ-გურიონის უნივერსიტეტის პროფესორი ირის შაი ამტკიცებს, რომ 1 ჭიქა წითელი ღვინო გლიკემიის კონტროლის საუკეთესო საშუალებაა: „წითელი ღვინის ზომიერად მიღება დიაბეტით დაავადებული ადამიანებისთვის ჯანსაღი დიეტის ნაწილია. ამან შესაძლოა კლინიკური გაუმჯობესების ეფექტიც მოგვცეს და შეამციროს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების რისკი“, – ამბობს პროფესორი შაი.

მეცნიერი საკუთარ გუნდთან ერთად კვლევაში მონაწილე ადამიანებს 2 წლის მანძილზე აკვირდებოდა. პაციენტებს ერთდროულად აძლევდენ წითელ ღვინოსა და მინერალურ წყალს, თუმცა, ამავე დროს ხდებოდა წნევის, გლიკემიის დონისა და სხვა პარამეტრების მუდმივი კონტროლი. ამ ეტაპზე მეცნიერები მიიჩნევენ, რომ დასკვნა შემდგომ კვლევას საჭიროებს.

შეგახსენებნთ, რომ აქამდე დიაბეტთან მიმართებაში ალკოჰოლური სასმელებზე კვლევა არერთხელ ჩატარებულა. მიზანი კი იმის გარკვევა გახლდთ, ახდენს თუ არა ალკოჰოლი ზემოქმედებას მეორე ტიპის დიაბეტზე.

რჩევები /

|

14 მარტი, 2017

|

საკვანძო სიტყვები

WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => diabeti
                                    [1] => witeli-ghvino
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 114915
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => diabeti
                                    [1] => witeli-ghvino
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 114915
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 5846
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => diabeti
                                    [1] => witeli-ghvino
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => diabeti
                                    [1] => witeli-ghvino
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (114915) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (5846,11687)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 170748
                    [post_author] => 13
                    [post_date] => 2017-10-06 17:52:28
                    [post_date_gmt] => 2017-10-06 13:52:28
                    [post_content] => შაქარი ყველაზე პოპულარული პროდუქტია, რომელსაც ადამიანები მსოფლიო მასშტაბით მოიხმარენ. მიუხედავად იმისა, რომ ის საკვებში დანამატის სახით გამოიყენება, მასზე მოთხოვნა დღითიდღე იზრდება. ეს პროდუქტი ევროპაში დაახლოებით 150 წლის წინ გაჩნდა და იმ დროისთვის საკმაოდ ძვირადღირებული სიამოვნება იყო. საინტერესოა, რომ დღეს ადამიანი წლიურად საშუალოდ 60-დან 100 კილოგრამამდე შაქარს მოიხმარს, რაც გამანადგურებლად მოქმედებს მის ორგანიზმზე. ჩვენ შევეცადეთ გაგვერკვია, რა დაავადებების წარმოქმნას უწყობს ის ხელს დ რატომ ეძახიან მას ექიმები „ტკბილ მკვლელს“.

საინტერესოა, რომ თეთრი შაქარი არ შეიცავს პროტეინებს, მინერალებს, ვიტამინებს და 90 პროცენტი მხოლოდ ნახშირწყლებისგან შედგება. ორგანიმზში მოხვედირიდან ის მალე გლუკოზად გარდაიქმნება და მალევე სისხლში გადადის. ეს პროცესი იმდენად სწრაფად მიმდინარეობს, რომ ხდება ინსულინის დიდი დოზით გამოყოფა, რაც საბოლოოდ სისხლში შაქრის დონის საშიშ ნიშნულამდე აწევასა და დაწევას  იწვევს. ამ დროს ადამიანი უჩივის ენერგიის დაქვეითებას, ანემიას, თავბრუსხვევას, სხეულის გადაციებას, ნევროზულობას, მხედველობის დაქვეითებას, თმის ცვენას და სხვ. ეს სიმპტომები ბევრ ადამიანის აწუხებს, თუმცა, ვერც კი ხვდება, რომ ამის გამომწვევი მთავარი მიზეზი სწორედ შაქარია. განსაკუთრებით საშიშია ის ბავშთა ასაკში. პატარებს ტკბილეული განსაკუთრებით უყვართ, ხოლო თუ დედა ორსულობაში შაქარს იღებდა და დაბადებიდან მშობელი მას ტკბილ პროდუქტებს სთავაზობს, ბავშვს შაქრისადმი დამოკიდებულება ჯერ კიდევ იქამდე უჩნდება, სანამ მას საკუთარი გემოვნების რეცეპტორები ჩამოუყალიბდება.

რა დაავადებებს იწვევს შაქრის უკონტროლო მოხმარება:

კარიესი - მეცნიერები თანხმდებიან, რომ  კარიესის წარმოშობის მთავარი მიზეზი სწორედ ნახშირწყლები და მეტწილად, თეთრი შაქარია. ის ხელს უწყობს ისეთი მიკრობის წარმოქმნას, როგორიცაა Streptococcus mutans. ამასთან ყველაზე საშიში  კარამელისგან დამზადებული კანფეტებია, რომელიც 58% შაქარს შეიცავს და ასევე შოკოლადი, სადაც შაქრის შემცველობა 50%-ია.

სიმსუქნე - ცნობილი ამერიკელი ექიმი რობერტ ლუსტიგი შაქარს ნარკოტიკს ადარებს.  Guardian-ისთვის მიცემულ ინტერვიუში ლუსტიგი აღნიშნავს, რომ სწორედ შაქარი იწვევს ჭარბი წონისკენ მიდრეკილებას და არა ცხიმები, როგორც ზოგიერთს ჰგონია. მისივე თქმით, თუ დღეს ადამიანები 22 ჩაის კოვზის ოდენობით შაქარს მოიხმარენ დღის მანძილზე, სასურველია ეს რიცხვი 6 კოვზადე შევამციროთ, რათა თავი სიმსუქნის ეპიდემიისგან დავიცვათ.

სიმსივნე - 1933 წელს გერმანელმა მეცნიერმა ოტო ვარბურგმა ნობელის პრემია მედიცინის დარგში სწორედ ამ აღმოჩენისთვის მიიღო. მისი მტკიცებით, გლუკოზა დიდ გავლენას ახდენს სიმსივნურ წარმონაქმნებზე ნივთიერებათა ცვლის პროცესში. არსებობს სკანერის პეციალური აპარატი, რომელიც ადგენს, სხეულის რომელ ნაწილშია გლუკოზა ყველაზე მეტი კონცენტრაციით. სწორედ სხეულის ამ ნაწილებშია ყველაზე მეტად ონკოლოგიის განვითარების საფრთხე.

სოკოვანი ინფექცია - ცნობილია, რომ ამ ინფექციით მსოფლიოში 80 მილიონი ადამიანი ავადობს და აქედან 70 პროცენტი ქალია. საინტერესოა, რომ ინფექციის გამომწვევ ერთ-ერთ რიკსფაქტორად სწორედ შაქრის დიდი დოზით მოხმარება სახელდება.



შაქრიანი დიაბეტი - ამ დაავადების გამომწვევი უამრავი მიზეზი არსებობს. მათ შორის ესაა გენეტიკური განწყობა, ჭარბი წონა, ინფექიციური დაავადებები, ნერვული სისტემის დარღვევები, ალკოჰოლიზმი და სხვა. თუმცა, წამყვანი ადგილი მაინც შაქრის მიღებას უკავია. საინტერესოა, რომ რაც უფრო ჭარბწონიანია ადამიანი, მით უფრო მაღალია დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარების საფრთხე.

დეპრესია - ცნობილია, რომ დეპრესიის დროს ადამიანები დიდი ოდენობით შაქარს ეტანებიან. ეს კი თავის მხრივ ორგანიზმში გლუკოზის დონის მატებას იწვევს, რაც სიმპტომურად უძილობით, ცუდი კონცეტრაციით, მეხსიერების დაქვეითებით, წყურვილით და სხვა უსიამოვნო შეგრძნებებით ვლინდება.

გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები - კერ კიდევ 1967 წელს გამოცემა New England Journal of Medicine-მა დაწერა იმის შესახებ, რომ გულ–სისხლძარღვთა დაავადებების გამომწვევი მთავარი მიზეზი სწორედ შაქრის მოხმარება იყო. უკვე დღეს ამერიკის კარდიოლოგთა ასოციაცია შაქრის მოხმარებას მკაცრი რეკომენდაციის სახით კრძალავს.

აკნე - ამ დიაგნოზის დროს ნებისმიერ დერმატოლოგთან ვიზიტისას ექიმი შაქრის მოხმარების შემცირების რეკომენდაციას იძლევა. ამის მიზეზი კი ყველა იმ პროდუქტის მაღალი გლიკემიური ინდექსია, რაც თავის მხრივ ორგანიზმში ინსულინის დონის მატებას და ანთებითი პროცესების წამროქმნას უწყობს ხელს.

ართრიტი - ცნობილია, რომ შაქარი დიაბეტის განვითარებას უწყობს ხელს. ამავე დროს დიაბეტის გართულებისა და თანმხლები დაავადების ერთ-ერთ ყველაზე გავრცელებულ ფორმას ართრიტი წარმოადგენს. ცნობილია, რომ დიაბეტით დაავადებული ადამიანების უმრავლესობას ასევე აქვს ართრითის დიაგნოზიც.
                    [post_title] => 9 საშიში დაავადება, რომელსაც შაქრიანი დიაბეტი იწვევს
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => 9-sashishi-daavadeba-romelsac-shaqari-iwvevs
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2017-10-06 17:54:27
                    [post_modified_gmt] => 2017-10-06 13:54:27
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=170748
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [1] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 116494
                    [post_author] => 4
                    [post_date] => 2017-03-22 15:59:28
                    [post_date_gmt] => 2017-03-22 11:59:28
                    [post_content] => ოქსფორდის უნივერსიტეტის მეცნიერების ახალი კვლევა ნამდვილი აღმოჩენაა იმ ადამიანებისთვის, ვინც წლებია ჭარბ წონას ებრძვის. ცნობილია, რომ სწორედ ქოლესტერინის დონის მატება და ჭარბი წონაა ხშირ შემთხვევაში მეორე ტიპის დიაბეტის გამომწვევი მიზეზი. პროფესორი, ენდოკრინოლოგი ეშლი გროსმანი ამბობს, რომ მეცნიერებმა იპოვეს საინტერესო კავშირი სხეულის გაგრილებასა და ჭარბწონიანობას შორის. ეს კვლევა გამოცემა „ტელეგრაფში“ მაშ  შემდეგ გამოქვეყნდა, რაც ჰოლანდიელი ექიმები გლობალურ დათბობასა და დიაბეტს შორის კავშირზე ალაპარაკდნენ.

ახლი კვლევით დასტურდება, რომ სხეულის გაგრილება 30 პროცენტით აუმჯობესებს მეტაბოლიზმს და შედეგად, საათში 400-მდე კალორია იწვის. ამავეს ამტკიცებს ლეიდენის უნივერსიტეტის მეცნიერთა კვლევა, რომელიც სამეცნიერო ნაშრომში BMJ Open Diabetes Research & Care დაიბეჭდა. აღმოჩნდა, რომ ბრიტანეთში მოსახლეობის ორი მესამედი ჭარბწონიანია და 3.6 მილიონს დიაბეტის მეორე ტიპის დიაგნოზი აქვს. ამერიკის 50 შტატის მონაცემებზე დაყრდნობით, მკვლევარებმა უკვე საბოლოოდ დაასკვნეს, რომ გლობალურმა დათბობამ საგრძნობლად გაზარდა დიაბეტის შემთხვევები შტატებში. გლობალური დათბობა, როგორც გარემო ფაქტორი, შეუქცევადი პროცესია.

ამდენად მეცნიერები მიიჩნევენ, რომ ღამით ღია ფანჯარაში ძილი ხელს უწყობს ორგანიზმის გაგრილებას და რამდენიმე  გრადუსით ტემპერატურის ვარდნა კი მეტაბოლიზმს აუმჯობესებს. შედეგად კი ეს ჭარბი წონისა და დიაბეტის პრევენციას ახდენს.
                    [post_title] => ღამით ღია ფანჯარში ძილი ჭარბი წონისა და დიაბეტისგან დაგიცავთ
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => ghamit-ghia-fanjarshi-dzili-charbi-wonisa-da-diabetisgan-dagicavt
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2017-03-22 17:00:07
                    [post_modified_gmt] => 2017-03-22 13:00:07
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=116494
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [2] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 100012
                    [post_author] => 4
                    [post_date] => 2017-01-04 13:28:29
                    [post_date_gmt] => 2017-01-04 09:28:29
                    [post_content] => დანიელი მედიკოსების დასკვნით, ველოსპორტის მოყვარულებს სხვებთან შედარებით, არა მარტო კარგი ჯანმრთელობა აქვთ, არამედ მეორე ტიპის დიაბეტის განვითარებისგანაც დაცულები არიან.

სამხრეთ დანიის უნივერსიტეტის 5-წლიან ექსპერიმენტში 50 000-მდე ადამიანი მონაწილეობდა. ექსპერიმენტის დაწყებამდე მოხალისეებმა ანკეტა შეავსეს და დეტალურად უპასუხეს კითხვებს საკუთარ ჯანმრთელობაზე, სპორტულ აქტივობებსა და ველოსპორტით გატაცებაზე. ექსპერიმენტის დასრულების შემდეგ, სპეციალისტებმა ანკეტირება კიდევ ერთხელ ჩაატარეს, შედეგების გაანალიზების შემდეგ კი, აღმოაჩინეს, რომ ველოსეირნობებს მართლაც საოცრების მოხდენა შეუძლია, რაც არცაა გასაკვირი, რადგან ნამდვილ ველომოყვარულებს მეორე ტიპის დიაბეტის განვითარების რისკი 20%-ით ნაკლები აქვთ, ვიდრე მათ, ვინც პასიური ცხოვრების წესით ცხოვრობს და იშვიათად სეირნობს სუფთა ჰაერზე.

მეცნიერების განცხადებით, მსგავსი შედეგი საკმაოდ მარტივად აიხსნება - მხოლოდ ველოსიპედი, როგორც ტრენაჟორის ერთ-ერთი სახე, უზრუნველყოფს სწორ და თანაბარ დატვირთვას თითქმის მთელ ორგანიზმზე და აფერხებს იმ დაავადების გამომწვევ აგენტებს, რომლებიც ხელს უწყობენ შაქრის დიაბეტისა და სხვა დაავადებების განვითარებას.
                    [post_title] => ველოსიპედით სეირნობა დიაბეტისგან დაგიცავთ
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => velosipedit-seirnoba-diabetisgan-dagicavt
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2017-01-04 13:31:28
                    [post_modified_gmt] => 2017-01-04 09:31:28
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=100012
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

        )

    [post_count] => 3
    [current_post] => -1
    [in_the_loop] => 
    [post] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 170748
            [post_author] => 13
            [post_date] => 2017-10-06 17:52:28
            [post_date_gmt] => 2017-10-06 13:52:28
            [post_content] => შაქარი ყველაზე პოპულარული პროდუქტია, რომელსაც ადამიანები მსოფლიო მასშტაბით მოიხმარენ. მიუხედავად იმისა, რომ ის საკვებში დანამატის სახით გამოიყენება, მასზე მოთხოვნა დღითიდღე იზრდება. ეს პროდუქტი ევროპაში დაახლოებით 150 წლის წინ გაჩნდა და იმ დროისთვის საკმაოდ ძვირადღირებული სიამოვნება იყო. საინტერესოა, რომ დღეს ადამიანი წლიურად საშუალოდ 60-დან 100 კილოგრამამდე შაქარს მოიხმარს, რაც გამანადგურებლად მოქმედებს მის ორგანიზმზე. ჩვენ შევეცადეთ გაგვერკვია, რა დაავადებების წარმოქმნას უწყობს ის ხელს დ რატომ ეძახიან მას ექიმები „ტკბილ მკვლელს“.

საინტერესოა, რომ თეთრი შაქარი არ შეიცავს პროტეინებს, მინერალებს, ვიტამინებს და 90 პროცენტი მხოლოდ ნახშირწყლებისგან შედგება. ორგანიმზში მოხვედირიდან ის მალე გლუკოზად გარდაიქმნება და მალევე სისხლში გადადის. ეს პროცესი იმდენად სწრაფად მიმდინარეობს, რომ ხდება ინსულინის დიდი დოზით გამოყოფა, რაც საბოლოოდ სისხლში შაქრის დონის საშიშ ნიშნულამდე აწევასა და დაწევას  იწვევს. ამ დროს ადამიანი უჩივის ენერგიის დაქვეითებას, ანემიას, თავბრუსხვევას, სხეულის გადაციებას, ნევროზულობას, მხედველობის დაქვეითებას, თმის ცვენას და სხვ. ეს სიმპტომები ბევრ ადამიანის აწუხებს, თუმცა, ვერც კი ხვდება, რომ ამის გამომწვევი მთავარი მიზეზი სწორედ შაქარია. განსაკუთრებით საშიშია ის ბავშთა ასაკში. პატარებს ტკბილეული განსაკუთრებით უყვართ, ხოლო თუ დედა ორსულობაში შაქარს იღებდა და დაბადებიდან მშობელი მას ტკბილ პროდუქტებს სთავაზობს, ბავშვს შაქრისადმი დამოკიდებულება ჯერ კიდევ იქამდე უჩნდება, სანამ მას საკუთარი გემოვნების რეცეპტორები ჩამოუყალიბდება.

რა დაავადებებს იწვევს შაქრის უკონტროლო მოხმარება:

კარიესი - მეცნიერები თანხმდებიან, რომ  კარიესის წარმოშობის მთავარი მიზეზი სწორედ ნახშირწყლები და მეტწილად, თეთრი შაქარია. ის ხელს უწყობს ისეთი მიკრობის წარმოქმნას, როგორიცაა Streptococcus mutans. ამასთან ყველაზე საშიში  კარამელისგან დამზადებული კანფეტებია, რომელიც 58% შაქარს შეიცავს და ასევე შოკოლადი, სადაც შაქრის შემცველობა 50%-ია.

სიმსუქნე - ცნობილი ამერიკელი ექიმი რობერტ ლუსტიგი შაქარს ნარკოტიკს ადარებს.  Guardian-ისთვის მიცემულ ინტერვიუში ლუსტიგი აღნიშნავს, რომ სწორედ შაქარი იწვევს ჭარბი წონისკენ მიდრეკილებას და არა ცხიმები, როგორც ზოგიერთს ჰგონია. მისივე თქმით, თუ დღეს ადამიანები 22 ჩაის კოვზის ოდენობით შაქარს მოიხმარენ დღის მანძილზე, სასურველია ეს რიცხვი 6 კოვზადე შევამციროთ, რათა თავი სიმსუქნის ეპიდემიისგან დავიცვათ.

სიმსივნე - 1933 წელს გერმანელმა მეცნიერმა ოტო ვარბურგმა ნობელის პრემია მედიცინის დარგში სწორედ ამ აღმოჩენისთვის მიიღო. მისი მტკიცებით, გლუკოზა დიდ გავლენას ახდენს სიმსივნურ წარმონაქმნებზე ნივთიერებათა ცვლის პროცესში. არსებობს სკანერის პეციალური აპარატი, რომელიც ადგენს, სხეულის რომელ ნაწილშია გლუკოზა ყველაზე მეტი კონცენტრაციით. სწორედ სხეულის ამ ნაწილებშია ყველაზე მეტად ონკოლოგიის განვითარების საფრთხე.

სოკოვანი ინფექცია - ცნობილია, რომ ამ ინფექციით მსოფლიოში 80 მილიონი ადამიანი ავადობს და აქედან 70 პროცენტი ქალია. საინტერესოა, რომ ინფექციის გამომწვევ ერთ-ერთ რიკსფაქტორად სწორედ შაქრის დიდი დოზით მოხმარება სახელდება.



შაქრიანი დიაბეტი - ამ დაავადების გამომწვევი უამრავი მიზეზი არსებობს. მათ შორის ესაა გენეტიკური განწყობა, ჭარბი წონა, ინფექიციური დაავადებები, ნერვული სისტემის დარღვევები, ალკოჰოლიზმი და სხვა. თუმცა, წამყვანი ადგილი მაინც შაქრის მიღებას უკავია. საინტერესოა, რომ რაც უფრო ჭარბწონიანია ადამიანი, მით უფრო მაღალია დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარების საფრთხე.

დეპრესია - ცნობილია, რომ დეპრესიის დროს ადამიანები დიდი ოდენობით შაქარს ეტანებიან. ეს კი თავის მხრივ ორგანიზმში გლუკოზის დონის მატებას იწვევს, რაც სიმპტომურად უძილობით, ცუდი კონცეტრაციით, მეხსიერების დაქვეითებით, წყურვილით და სხვა უსიამოვნო შეგრძნებებით ვლინდება.

გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები - კერ კიდევ 1967 წელს გამოცემა New England Journal of Medicine-მა დაწერა იმის შესახებ, რომ გულ–სისხლძარღვთა დაავადებების გამომწვევი მთავარი მიზეზი სწორედ შაქრის მოხმარება იყო. უკვე დღეს ამერიკის კარდიოლოგთა ასოციაცია შაქრის მოხმარებას მკაცრი რეკომენდაციის სახით კრძალავს.

აკნე - ამ დიაგნოზის დროს ნებისმიერ დერმატოლოგთან ვიზიტისას ექიმი შაქრის მოხმარების შემცირების რეკომენდაციას იძლევა. ამის მიზეზი კი ყველა იმ პროდუქტის მაღალი გლიკემიური ინდექსია, რაც თავის მხრივ ორგანიზმში ინსულინის დონის მატებას და ანთებითი პროცესების წამროქმნას უწყობს ხელს.

ართრიტი - ცნობილია, რომ შაქარი დიაბეტის განვითარებას უწყობს ხელს. ამავე დროს დიაბეტის გართულებისა და თანმხლები დაავადების ერთ-ერთ ყველაზე გავრცელებულ ფორმას ართრიტი წარმოადგენს. ცნობილია, რომ დიაბეტით დაავადებული ადამიანების უმრავლესობას ასევე აქვს ართრითის დიაგნოზიც.
            [post_title] => 9 საშიში დაავადება, რომელსაც შაქრიანი დიაბეტი იწვევს
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => 9-sashishi-daavadeba-romelsac-shaqari-iwvevs
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2017-10-06 17:54:27
            [post_modified_gmt] => 2017-10-06 13:54:27
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://fortuna.ge/?p=170748
            [menu_order] => 0
            [post_type] => post
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
        )

    [comment_count] => 0
    [current_comment] => -1
    [found_posts] => 6
    [max_num_pages] => 2
    [max_num_comment_pages] => 0
    [is_single] => 
    [is_preview] => 
    [is_page] => 
    [is_archive] => 1
    [is_date] => 
    [is_year] => 
    [is_month] => 
    [is_day] => 
    [is_time] => 
    [is_author] => 
    [is_category] => 
    [is_tag] => 1
    [is_tax] => 
    [is_search] => 
    [is_feed] => 
    [is_comment_feed] => 
    [is_trackback] => 
    [is_home] => 
    [is_404] => 
    [is_embed] => 
    [is_paged] => 
    [is_admin] => 
    [is_attachment] => 
    [is_singular] => 
    [is_robots] => 
    [is_posts_page] => 
    [is_post_type_archive] => 
    [query_vars_hash:WP_Query:private] => 0c0f464eb0cf6c8a83ee308f5c09581c
    [query_vars_changed:WP_Query:private] => 
    [thumbnails_cached] => 
    [stopwords:WP_Query:private] => 
    [compat_fields:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => query_vars_hash
            [1] => query_vars_changed
        )

    [compat_methods:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => init_query_flags
            [1] => parse_tax_query
        )

)

მსგავსი სიახლეები