იაპონელი მეღვინეები ქართულ ღვინოს კახეთსა და ქართლში გაეცნენ | Radio Fortuna - ოფიციალური ვებგვერდი

იაპონელი მეღვინეები ქართულ ღვინოს კახეთსა და ქართლში გაეცნენ

პოპულარული

წარმატების ფორმულა

იაპონელი მეღვინეები ქართულ ღვინოს კახეთსა და ქართლში გაეცნენ

საქართველოს ვიზიტით იაპონელი მეღვინეები ესტუმრნენ, რომლებიც ქართულ ღვინოსა და ღვინის კულტურას კახეთსა და ქართლში გაეცნენ. ღვინის ეროვნული სააგენტოს ინფორმაციით, ჯგუფის შემადგენლობაში იყო იაპონიის მთავარი გამოცემა Mainichi Shimbun -ის ჟურნალისტი ნიშიკავა მეგუმი, რომელიც ქართული ღვინის კულტურის შესახებ სტატიას ამზადებს.

საქართველოში სტუმრობის პერიოდში იაპონელი მეღვინეები ეწვივნენ შემდეგ ღვინის საწარმოებსა და მარნებს: „ალავერდის მონასტერი“, „ორგო/თელედა“, „ბაბანეურის მარანი“, „შუხმანის ღვინოები“, „შატო მუხრანი“, „თელავის ღვინის მარანი“ და „მეღვინეობა შუმი“, სადაც ქართული ღვინის დაყენების ტექნოლოგიას გაეცნენ, დააგემოვნეს როგორც კლასიკური, ისე ტრადიციული მეთოდით დამზადებული ღვინოები. ასევე, მექვევრე ზაზა კბილაშვილთან გაეცნენ ქვევრის დამზადების ტექნოლოგიასა და პროცესს.

სტუმრები ასევე ეწვივნენ საქართველოს ეროვნულ მუზეუმს, სადაც წარმოდგენილია ქართული ღვინის 8-ათასწლიან ისტორიასთან დაკავშირებული ექსპონატები და სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო კვლევით-ცენტრს ჯიღაურაში, სადაც ქართული ვაზის ჯიშების მრავალფეროვნებას გაეცნენ.

„იაპონელი მეღვინეების განსაკუთრებულ ინტერესს წარმოადგენდა ქვევრის ღვინის დაყენების ტექნოლოგიის ადგილზე გაცნობა. თავის მხრივ, მათ ქართველი მეღვინეები მიიწვიეს იაპონიაში, სადაც ასევე რამდენიმე იაპონელი მეღვინე ღვინოს საქართველოდან გაგზავნილ ქვევრში აყენებს.

სტუმრები ასვე დაინტერესდნენ იაპონიაში ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული ვაზის ჯიშის „კოშუს“, ქართულ წარმომავლობასთან დაკავშირებით მიმდინარე კვლევებით. კერძოდ, ღვინის ეროვნული სააგენტოს პროექტის „ქართული ვაზისა და ღვინის კულტურის კვლევა“ ფარგლებში, საფრანგეთის მონპელიეს სოფლის მეურნეობის კვლევითი ცენტრის (INRA Montpellier) ლაბორატორიაში გაგზავნილია „კოშუს“ რქა დნმ-ის ანალიზისთვის, რათა მოხდეს მისი წარმომავლობის მეცნიერული შესწავლა და დადასტურება.

საქართველოში იაპონელი მეღვინეებისა და ჟურნალისტის ტური ღვინის ეროვნული სააგენტოს ორგანიზებითა და ასოციაცია „ქართული ღვინოს“ ჩართულობით განხორციელდა.

იაპონია, ბოლო წლებში გამოიკვეთა ქართული ღვინის ექსპორტის ერთ-ერთ პერსპექტიულ ბაზრად, სადაც ქართული ღვინის ცნობადობის გაზრდის მიზნით, ღვინის ეროვნული სააგენტო აქტიურ მარკეტინგულ ღონისძიებებს რამდენიმე წელია ახორციელებს. შედეგად, გაიზარდა ექსპორტირებული ღვინის რაოდენობაც – 2018 წლის 7 თვის მონაცემებით, საქართველოდან იაპონიაში ექსპორტირებულია 167 ათასამდე ბოთლი ღვინო (ზრდა 124%)“, – ნათქვამია ინფორმაციაში.

ახალი ამბები / ბიზნესი /

|

9 აგვისტო, 2018

|

საკვანძო სიტყვები

WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => qartuli-ghvino
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 273980
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => qartuli-ghvino
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 273980
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 2035
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => qartuli-ghvino
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => qartuli-ghvino
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (273980) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (2035)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 232217
                    [post_author] => 8
                    [post_date] => 2018-04-13 15:16:36
                    [post_date_gmt] => 2018-04-13 11:16:36
                    [post_content] => გავლენიანი გამოცემა Forbes-ის ჟურნალისტი საქართველოს შესახებ სტატიას აქვეყნებს სახელწოდებით: რატომ არის საქართველო შემდეგი, საკვებისა და ღვინისთვის საუკეთესო დანიშნულების ადგილი.

"ფორტუნა" სტატიის თარგმანს გთავაზობთ:

 

იმისთვის, რომ საქართველოს (ქვეყნის) გარშემო მოგზაურობით დავმტკბარიყავი, მხოლოდ ორი ქართული სტყვა ვისწავლე: მადლობა და გაგიმარჯოს.

სხვა ფრაზები მქონდა მომზადებული, მაგრამ ულევი საკვების, ღვინის და იმ ჭეშმარიტი სითბოს შემდეგ რაც 3 დღიანი მოგზაურობისას გზაზე შემხვდა, სხვა სიტყვები არ დამჭირვებია.

ამის მიუხედავად, მგონი, ხალხი ვერ მიხვდა, რომ ქართველი არ ვიყავი.

მსოფლიოში სტუმართმოყვარეობის გაგება საქართველომ სრულიად შეცვალა – არის სტუმართმოყვარეობა და არსებობს ქართული სტუმართმოყვარეობა.

ასე რომ, თქვენი შემდეგი ღვინის, საკვების ან კულტურული ტურისთვის, საქართველო საუკეთესო ადგილია.

გეტყვით მთავარ მიზეზებს, რატომ დაიწყებთ ყველგან "მადლობა" და
გაუმარჯოს" თქმას.

 

საკვები

არ მიუჯდეთ მაგიდას ქართველებთან წასვლის სტრატეგიის გარეშე. სახლში თუ რესტორანში, კერძები მოდის და მოდის – საერთოა ასევე, კერძების თეფშების ერთმანეთზე დალაგების ჩვევა. ქართველებისთვის, სტუმარი ღმერთის საჩუქარია და გყავდეს სტუმარი შენს მაგიდასთან ეს ერთდროულად პასუხისმგებლობაცაა და სიამოვნებაც. არის რაღაც, რაც საქართველოში ჩასულ ყველა საკვების მოყვარულს გაახარებს – საქონლისა და ფრინველის ხორცის, ასევე ვეგეტარიანული კერძების სიუხვე. სადაც არ უნდა წახვიდეთ, პომიდორისა და კიტრის სალათს, ყველს და უგემრიელეს პურს (თონის პურს) ყველგან იპოვით. საქართველო იტალიას ჰგავს. ორივე რეგიონს აქვს მისთვის დამხასიათებელი კერძები, საქართველოში ესენია: ხინკალი, ხაჭაპური, შემწვარი წიწილა ან ქათამი, აჯაფსანდალი და ა.შ.  

ღვინო

საქართველო ერთ-ერთი უძველესი ქვეყანაა, ღვინის კულტურის თვალსაზრისით. აქ ღვინოს ყოველთვის ამზადებდნენ. ბოლო წლებში ქართულმა ღვინომ სერიოზული საერთაშორისო აღიარება მოიპოვა. ორი მთავარი ჯიშის საფერავისა და რქაწითელის ღვინის სახეობების გაცნობის შემდეგ, ხვდები რომ ღვინისმცოდნეობისგან ჯერ კიდევ შორს ხარ. საქართველოში ძირითადად, ამ მხრივ, მცირე ოჯახური ბიზნესი აქვთ (ევროპისგან განსხვავებით). მათი უმეტესობა ორგანულ და ნატურალურ პროდუქციას აწარმოებს. ძირითადად კი მას ტრადიციულ ჭურჭელში ქვევრში აძველებენ, რომელიც მათ ეზოებში ან მარნებშია განთავსებული.  

თბილისი

საქართველოში მოგზაურობა ძირითადად თბილისიდან იწყება. ეს საქართველოს დედაქალაქია – ადგილი, სადაც შეგიძლიათ ტრადიციულ კერძებსა და ღვინოში ჩაეფლოთ. სურსათისა და ღვინის გარდა, თბილისს სანახაობრივი მხარეც შესანიშნავი აქვს. ძველი თბილისის ქუჩებში სეირნობისას უძველესი ეკლესიების, ულამაზესი არტ გალერიებისა და მაღაზიების დათვალიერება შეგიძლიათ. მშიერი აქაც ვერ დარჩებით. განსაკუთრებით მაშინ, როცა ყოველ კუთხეში დაინახავთ ტრადიციულ ჩურჩხელას. თბილისი ცხელი აბაზანების მთაზე აშენდა. ასე რომ აქ გოგირდის ცხელი აბაზანების მიღება შესანიშნავი იდეაა. მათი უმეტესობა აბანოთუბანშია განთავსებული. აქ მეოთხე საუკუნეში აშენებულ აბანოებსაც კი ნახავთ. ეკლესიები აქ განსაკუთრებულ სანახაობას წარმოადგეს. თუ მათ დათვალიერებას გადაწყვეტთ მეტეხიდან დაიწყეთ, რომელიც მტკვარს გადაჰყურებს და რომელიც უამრავჯერ დაანგრიეს და ააშენეს. აღსანიშნავია, ასევე რომ ეკლესიის ეზოში მეფე ვახტანგ გორგასლის უდიდესი ძეგლი დგას. ასევე უნდა ნახოთ ანჩისხატის ბაზილიკა, რომელიც მეექვსე საუკუნეშია აშენებული.   სტატიის ბოლოს დაანონსებულია, რომ მალე Forbes-ის გვერდზე მისი მეორე ნაწილიც გამოქვეყნდება.  

თამთა უთურგაშვილი

[post_title] => "საქართველოში მოგზაურობისას, მხოლოდ ორი ქართული სიტყვა დამჭირდა" - Forbes-ის ჟურნალისტი [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => saqartveloshi-mogzaurobisas-mkholod-ori-qartuli-sityva-damchirda-forbes-is-djurnalisti [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-04-13 15:32:18 [post_modified_gmt] => 2018-04-13 11:32:18 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=232217 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 220834 [post_author] => 8 [post_date] => 2018-03-07 11:33:18 [post_date_gmt] => 2018-03-07 07:33:18 [post_content] => ძველი წელთაღრიცხვის 6000-5800 წლებით დათარითებული ღვინო უძველესია და ის გათხრების შედეგად, თბილისიდან 50 კილომეტრში, შულავერისა და გადაჭრილის გორაზე(მიეკუთვნება შულავერის ჯგუფის ძეგლებს), თიხის ჭურჭლის ნარჩენებზე აღმოაჩინეს - ეს აღიარება გინესის რეკორდების ვებ-გვერდზე დღეს გამოქვეყნდა.
"ღვინის ნარჩენები, შემონახული იყო დიდი ზომის ქილებში, რომელიც სავარაუდოდ, ფერმენტაციის, დაბერებისა და შენახვისთვის გამოიყენება. ამ აღმოჩენამდე, უძველესი ღვინო, ირანში, ძველი წელთაღრიცხვით, 5400–5000 წლებით თარიღდებოდა. ახალი აღმოჩენები საქართველოში კი ამტკიცებს, რომ ღვინო ირანამდე 600–1000 წლით ადრე არსებობდა და ღვინის დამზადება და მევენახეობა საქართველოში უკვე 8000 წელს ითვლის", – ვკითხულობთ გინესის რეკორდების გვერდზე.
აღმოჩენა მოლეკულურ არქეოლოგ პატრიკ მაკგროვენს ეკუთვნის, რომელიც პენსილვანიის უნივერსიტეტის, არქეოლოგისა და ანთროპოლოგიის პროფესორია. ის კვლევის "საქართველოს ადრეული ნეოლითური ღვინო სამხრეთ კავკასიაში" მთავარი ავტორია.   [post_title] => უძველესი ღვინო არის ქართული – გინესის რეკორდებმა გვაღიარა [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => udzvelesi-ghvino-aris-qartuli-ginesis-rekordebma-gvaghiara [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-03-07 11:33:18 [post_modified_gmt] => 2018-03-07 07:33:18 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=220834 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 202363 [post_author] => 6 [post_date] => 2018-01-04 13:55:06 [post_date_gmt] => 2018-01-04 09:55:06 [post_content] => საქართველოდან მსოფლიოს 53 ქვეყანაში რეკორდული რაოდენობის ღვინო გაიყიდა. ღვინის ეროვნული სააგენტოს მონაცემებით, 2017 წელს  ექსპორტირებულია რეკორდული რაოდენობის  76,7 მლნ ბოთლი ღვინო, რომლის საერთო ღირებულება 170 მილიონამდე აშშ დოლარს აღწევს. გასულ წელს ღვინის ექსპორტის მაჩვენებელი 54% აღემატება 2016 წლის მონაცემებს. ექსპორტიორი ქვეყნების პირველი სამეულია: რუსეთი (47 778 920 ბოთლი), უკრაინა (8 502 554), ჩინეთი (7 585 407). ექსპორტის მატება აღსანიშნავია შემდეგ ქვეყნებშიც: პოლონეთი ,  ლატვია ,ბელარუსი,  აშშ ,გერმანია ,ისრაელი ,მონღოლეთი ,საფრანგეთი , აზერბაიჯანი . ადგილწარმოშობის დასახელებებიდან ყველაზე დიდი რაოდენობით ექსპორტირებულია „ქინძმარაული“,  „მუკუზანი“ და „წინანდალი“. გარდა ღვინისა  მსოფლიოს 23 ქვეყანაში ექსპორტირებულია 288 ათასი ბოთლი ჭაჭა.  მთლიანობაში - ღვინის, ბრენდის, ჭაჭის, ჩამოსასხმელი ბრენდის, ღვინომასალისა და საბრენდე სპირტის ექსპორტის შედეგად მიღებული შემოსავლები 283,8 მლნ აშშ დოლარს შეადგენს. [post_title] => საქართველოდან მსოფლიოს 53 ქვეყანაში რეკორდული რაოდენობის ღვინო გაიყიდა. [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => saqartvelodan-msoflios-53-qveyanashi-rekorduli-raodenobis-ghvino-gaiyida [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-01-04 13:55:06 [post_modified_gmt] => 2018-01-04 09:55:06 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=202363 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) ) [post_count] => 3 [current_post] => -1 [in_the_loop] => [post] => WP_Post Object ( [ID] => 232217 [post_author] => 8 [post_date] => 2018-04-13 15:16:36 [post_date_gmt] => 2018-04-13 11:16:36 [post_content] => გავლენიანი გამოცემა Forbes-ის ჟურნალისტი საქართველოს შესახებ სტატიას აქვეყნებს სახელწოდებით: რატომ არის საქართველო შემდეგი, საკვებისა და ღვინისთვის საუკეთესო დანიშნულების ადგილი. "ფორტუნა" სტატიის თარგმანს გთავაზობთ:   იმისთვის, რომ საქართველოს (ქვეყნის) გარშემო მოგზაურობით დავმტკბარიყავი, მხოლოდ ორი ქართული სტყვა ვისწავლე: მადლობა და გაგიმარჯოს. სხვა ფრაზები მქონდა მომზადებული, მაგრამ ულევი საკვების, ღვინის და იმ ჭეშმარიტი სითბოს შემდეგ რაც 3 დღიანი მოგზაურობისას გზაზე შემხვდა, სხვა სიტყვები არ დამჭირვებია. ამის მიუხედავად, მგონი, ხალხი ვერ მიხვდა, რომ ქართველი არ ვიყავი. მსოფლიოში სტუმართმოყვარეობის გაგება საქართველომ სრულიად შეცვალა – არის სტუმართმოყვარეობა და არსებობს ქართული სტუმართმოყვარეობა. ასე რომ, თქვენი შემდეგი ღვინის, საკვების ან კულტურული ტურისთვის, საქართველო საუკეთესო ადგილია. გეტყვით მთავარ მიზეზებს, რატომ დაიწყებთ ყველგან "მადლობა" და გაუმარჯოს" თქმას.  

საკვები

არ მიუჯდეთ მაგიდას ქართველებთან წასვლის სტრატეგიის გარეშე. სახლში თუ რესტორანში, კერძები მოდის და მოდის – საერთოა ასევე, კერძების თეფშების ერთმანეთზე დალაგების ჩვევა. ქართველებისთვის, სტუმარი ღმერთის საჩუქარია და გყავდეს სტუმარი შენს მაგიდასთან ეს ერთდროულად პასუხისმგებლობაცაა და სიამოვნებაც. არის რაღაც, რაც საქართველოში ჩასულ ყველა საკვების მოყვარულს გაახარებს – საქონლისა და ფრინველის ხორცის, ასევე ვეგეტარიანული კერძების სიუხვე. სადაც არ უნდა წახვიდეთ, პომიდორისა და კიტრის სალათს, ყველს და უგემრიელეს პურს (თონის პურს) ყველგან იპოვით. საქართველო იტალიას ჰგავს. ორივე რეგიონს აქვს მისთვის დამხასიათებელი კერძები, საქართველოში ესენია: ხინკალი, ხაჭაპური, შემწვარი წიწილა ან ქათამი, აჯაფსანდალი და ა.შ.  

ღვინო

საქართველო ერთ-ერთი უძველესი ქვეყანაა, ღვინის კულტურის თვალსაზრისით. აქ ღვინოს ყოველთვის ამზადებდნენ. ბოლო წლებში ქართულმა ღვინომ სერიოზული საერთაშორისო აღიარება მოიპოვა. ორი მთავარი ჯიშის საფერავისა და რქაწითელის ღვინის სახეობების გაცნობის შემდეგ, ხვდები რომ ღვინისმცოდნეობისგან ჯერ კიდევ შორს ხარ. საქართველოში ძირითადად, ამ მხრივ, მცირე ოჯახური ბიზნესი აქვთ (ევროპისგან განსხვავებით). მათი უმეტესობა ორგანულ და ნატურალურ პროდუქციას აწარმოებს. ძირითადად კი მას ტრადიციულ ჭურჭელში ქვევრში აძველებენ, რომელიც მათ ეზოებში ან მარნებშია განთავსებული.  

თბილისი

საქართველოში მოგზაურობა ძირითადად თბილისიდან იწყება. ეს საქართველოს დედაქალაქია – ადგილი, სადაც შეგიძლიათ ტრადიციულ კერძებსა და ღვინოში ჩაეფლოთ. სურსათისა და ღვინის გარდა, თბილისს სანახაობრივი მხარეც შესანიშნავი აქვს. ძველი თბილისის ქუჩებში სეირნობისას უძველესი ეკლესიების, ულამაზესი არტ გალერიებისა და მაღაზიების დათვალიერება შეგიძლიათ. მშიერი აქაც ვერ დარჩებით. განსაკუთრებით მაშინ, როცა ყოველ კუთხეში დაინახავთ ტრადიციულ ჩურჩხელას. თბილისი ცხელი აბაზანების მთაზე აშენდა. ასე რომ აქ გოგირდის ცხელი აბაზანების მიღება შესანიშნავი იდეაა. მათი უმეტესობა აბანოთუბანშია განთავსებული. აქ მეოთხე საუკუნეში აშენებულ აბანოებსაც კი ნახავთ. ეკლესიები აქ განსაკუთრებულ სანახაობას წარმოადგეს. თუ მათ დათვალიერებას გადაწყვეტთ მეტეხიდან დაიწყეთ, რომელიც მტკვარს გადაჰყურებს და რომელიც უამრავჯერ დაანგრიეს და ააშენეს. აღსანიშნავია, ასევე რომ ეკლესიის ეზოში მეფე ვახტანგ გორგასლის უდიდესი ძეგლი დგას. ასევე უნდა ნახოთ ანჩისხატის ბაზილიკა, რომელიც მეექვსე საუკუნეშია აშენებული.   სტატიის ბოლოს დაანონსებულია, რომ მალე Forbes-ის გვერდზე მისი მეორე ნაწილიც გამოქვეყნდება.  

თამთა უთურგაშვილი

[post_title] => "საქართველოში მოგზაურობისას, მხოლოდ ორი ქართული სიტყვა დამჭირდა" - Forbes-ის ჟურნალისტი [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => saqartveloshi-mogzaurobisas-mkholod-ori-qartuli-sityva-damchirda-forbes-is-djurnalisti [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-04-13 15:32:18 [post_modified_gmt] => 2018-04-13 11:32:18 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=232217 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [comment_count] => 0 [current_comment] => -1 [found_posts] => 123 [max_num_pages] => 41 [max_num_comment_pages] => 0 [is_single] => [is_preview] => [is_page] => [is_archive] => 1 [is_date] => [is_year] => [is_month] => [is_day] => [is_time] => [is_author] => [is_category] => [is_tag] => 1 [is_tax] => [is_search] => [is_feed] => [is_comment_feed] => [is_trackback] => [is_home] => [is_404] => [is_embed] => [is_paged] => [is_admin] => [is_attachment] => [is_singular] => [is_robots] => [is_posts_page] => [is_post_type_archive] => [query_vars_hash:WP_Query:private] => c970b0bf1ee0ce8e6b2b86339bfb353a [query_vars_changed:WP_Query:private] => [thumbnails_cached] => [stopwords:WP_Query:private] => [compat_fields:WP_Query:private] => Array ( [0] => query_vars_hash [1] => query_vars_changed ) [compat_methods:WP_Query:private] => Array ( [0] => init_query_flags [1] => parse_tax_query ) )

მსგავსი სიახლეები