ხართ თუ არა ნამდვილი კოფემანი

პოპულარული

ხართ თუ არა ნამდვილი კოფემანი

ერკვეოდე ყავაში დღეს ისეთივე მოდურია, როგორც ვინილის ფირფიტების შეგროვება. თუმცა, სინამდვილეში, მხოლოდ რამდენიმე თვისება განასხვავებს ნამდვილ კოფემანს ჩვეულებრივი ყავის მოყვარულისგან…

თქვენ კოფენამი ხართ, თუ…

* იცით, რა განსხვავებაა არაბიკასა და რობუსტას შორის

თქვენთვის 100%-იანი არაბიკა არა მხოლოდ წარწერაა ქილაზე, არამედ ყავის მარცვლის უძვირფასესი სახეობა და გიყვართ მისი ოდნავ მომჟავო გემო, ცოტა მწარე და ძალიან ძლიერი რობუსტა კი, გამოფხიზლების და გამხნევების საუკეთესო საშუალებაა.

* იცით, რომ ყავის სამშობლო ბრაზილიაა

რა თქმა უნდა, იცით რომ ბრაზილია მსოფლიოს მესამედს ამარაგებს ყავით და 3,5 მლნ. ბრაზილიელი სწორედ ყავის ინდუსტრიაშია დასაქმებული. თუმცა, მაინც ეთიოპურ ყავას სვამთ, რადგან ყავა სწორედ აფრიკის კონტინენტზე დაიბადა.

* გაინტერესებთ რომელი ქვეყნიდან „გესტუმრათ“ ყავა

ყოველთვის ინტერესდებით ყავის წარმომავლობით, რადგან ეთიოპურს გამოკვეთილი გემო აქვს, კენიური იდეალური ბალანსით ხასიათდება, ბრაზილიური კი – სიტკბოთი და სიამოვნებით უსინჯავთ გემოს ახალ სახეობას ნაციონალური ხასიათით.

* არასდროს შეუკვეთავთ კაპუჩინოს იტალიაში ვახშამზე

ზუსტად იცით, რომ იტალიაში ვახშამზე კაპუჩინოს შეკვეთა ცუდი ტონია და იტალიელებისთვის იგივეა, რაც რძის ფაფის საუზმეზე მირთმევა.

* ყავას უშაქროდ სვამთ

რა თქმა უნდა, ყავა შაქრის გარეშე ბევრად გემრიელი და არომატულია. თუმცა სხვებისგან განსხავებით, თქვენ არც ესპრესოს აყოლებთ წყალს სიმწარის გასანეიტრალებლად, არამედ პირიქით, წყალს მანამდე სვამთ, რათა გემოს რეცეპტორებმა უკეთ აღიქვან მისი დახვეწილი არომატი.

 

 

ახალი ამბები / სხვა /

|

5 ოქტომბერი, 2017

|

საკვანძო სიტყვები

WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                    [1] => kofemani
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 170710
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                    [1] => kofemani
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 170710
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 697
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                    [1] => kofemani
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                    [1] => kofemani
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (170710) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (697,19946)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 276088
                    [post_author] => 23
                    [post_date] => 2018-08-19 02:05:19
                    [post_date_gmt] => 2018-08-18 22:05:19
                    [post_content] => თუ ერთფეროვნება მოგბეზრდათ, გირჩევთ ცხოვრების გადახალისება დილიდანვე დაიწყოთ და ჩვეული ყავა შემოთავაზებული ორიგინალური რეცეპტით მოამზადოთ.

ლატე კურკუმათი - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 240 მლ. რძე (ნატურალური, მცენარეული, უცხიმო), 1 გ. კურკუმა, 5-10 გ. თაფლი, დარიჩინი გემოვნებით. მომზადების წესი: გააცხელეთ რძე 70-75 გრადუსზე ადუღებამდე, ეტაპობრივად დაუმატეთ კურკუმა, დარიჩინი, თაფლი და კარგად აურიეთ. გაცივების შემდეგ კი, ყავასთან ერთად ჩაასხით მოხერხებულ ჭურჭელში.



ყავა პოპკორნით - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ესპრესო, 300 მლ. რძე ან ნაღები, 25 მლ. კარამელის სიროფი, მარილი გემოვნებით, კარამელის პოპკორნი. მომზადების წესი:  გაცხელებულ რძეში ჩაასხით ესპრესო, კარამელის სიროფი, მარილი და კარგად ურიეთ ქაფის გაკეთებამდე. ჩაასხით ჭიქაში და გაალამაზეთ პოკორნით.



ყავა-ტონიკი - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 200 მლ. გაზიანი წყალი, ყინული. მომზადების წესი: ჩაყარეთ ჭიქაში ყინული, გაავსეთ ნახევრამდე გაზიანი წყლით, მერე კი, ცივი ყავით.



ყავა სანელებლებით - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 2 ჩაის კოვზი შაქარი (ან ლერწმის შაქარი), ½ ჩაის კოვზი დაფქვილი ჯანჯაფილი (ჯინჯერი), ½ ჩაის კოვზი დარიჩინი, ½ ჩაის კოვზი ილი (კარდამონი), 40 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი, 11%-იანი ნაღები. მომზადების წესი: ჩაყარეთ პატარა ფიალაში შაქარი, დაფქვილი ჯანჯაფილი, ილი და დარიჩინი, დაასხით ადუღებული ცხელი წყალი და ურიეთ შაქრის გადნობამდე. ჩაასხით ფრენჩ-პრესში ერთი კოვზი სიროფი, დაასხით ცხელი ნაღები, ყავა და კარგად შეანჯღიეთ.



ბანანის ყავა - ინგრედიენტები: კაკაო, 1 ჭიქა ყავა, 1 ჭიქა რძე, 1 ბანანის სმუზი, 1 ჩაის კოვზი თაფლი, 1 ჩაის კოვზი კაკაო. მომზადების წესი: მოათავსეთ ყველა ინგრედიენტი ბლენდერში და კარგად ათქვიფეთ.



ყავა ვიეტნამურად - ინგრედიენტები: 15 გ. დაფქვილი ყავა, 4 ჩაის კოვზი შედედებული რძე, 100 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი. მომზადების წესი: გაათბეთ ჭიქა მდუღარე წყლით და ჩაასხით შედედებული რძე, გაათბეთ მეტალის ფილტრი და მოათავსეთ ჭიქაზე. ჩაყარეთ ფილტრში ყავა და დაადეთ პრესი, მერე კი, დაასხით 20 მლ. ადუღებული წყალი და გააჩერეთ რამდენიმე წუთი, ისევ დაასხით წყალი და დაახურეთ თავსახური. მიირთვით ცხელი, რადგან მხოლოდ ასე გაიგებთ ნამდვილი ვიეტნამური ყავის გემოს.



ლატე ტოფი - ინგრედიენტები:  1 ჭიქა ესპრესო, 180 მლ. რძე, 40 გ. კარამელის სოუსი. მომზადების წესი: აურიეთ ერთმანეთში რძე და კარამელის სოუსი, დაასხით ცხელი ესპრესო და ათქვიფეთ (0,5-1 სმ-ის) ქაფის გაკეთებამდე.


                    [post_title] => ყავის მომზადების შვიდი ორიგინალური მეთოდი
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => yavis-momzadebis-shvidi-originaluri-metodi
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-08-19 02:05:19
                    [post_modified_gmt] => 2018-08-18 22:05:19
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=276088
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [1] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 264720
                    [post_author] => 23
                    [post_date] => 2018-07-16 10:23:26
                    [post_date_gmt] => 2018-07-16 06:23:26
                    [post_content] => რა თქმა უნდა, ხშირად გვესმის მოწოდება, რომ მაქსიმალურად უნდა შევამციროთ ყავის მიღება, რომელიც ზიანს აყენებს ჩვენს ჯამრთელობას, თუმცა თუ ზომიერებას დავიცავთ უგემრიელესი სასმელი არა თუ მავნებელი, სასარგებლოც იქნება.

ამერიკული Alzheimer’s Disease Research Center-ის მეცნიერებმა დაამტკიცეს, რომ დღეში სამი ფინჯანი ყავა 20%-ით ამცირებს პარკინსონის, 65%-ით კი, ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკს.

ჰარვარდის უნივერსიტეტის მეცნიერები დარწმუნებული არიან, რომ ყავა აუმჯობესებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის მუშაობას. თუმცა, მხოლოდ კოფემანების შემთხვევაში, ვინც მთელი ცხოვრება სიამოვნებით მიირთმევდა არომატული სასმელს, ის კი, ვინც ყოველთვის უარს ამბობდა, უმჯობესია არც დაიწყოს, რადგან გარკვეული ასაკის შემდეგ კოფეინი საკმაოდ სახიფათოა.

ზომერად ყავის მირთმევა მათაც სჭირდება, ვისაც ახალგაზრდობის შენარჩუნება სურს, რადგან კოფეინი ნაოჭებთან ბრძოლის საუკეთესო იარაღია.

სხვათაშორის, ყავა მეტად ეფექტურად წვავს ცხიმებს და ააქტიურებს მეტაბოლიზმს.  მთავარია, არ გადააჭარბოთ და სარგებლის ნაცვალ ზიანი არ მოუტანოთ საკუთარ ორგანიზმს.

 
                    [post_title] => ყავის სიყვარულის 4 მიზეზი
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => yavis-siyvarulis-4-mizezi
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-07-16 10:24:41
                    [post_modified_gmt] => 2018-07-16 06:24:41
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=264720
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [2] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 253301
                    [post_author] => 16
                    [post_date] => 2018-06-11 13:56:24
                    [post_date_gmt] => 2018-06-11 09:56:24
                    [post_content] => საქართველოში ყავის პოპულარული, ამერიკული ბრენდი Starbucks შემოდის. ამის შესახებ ცნობილი მას შემდეგ გახდა, რაც დასაქმების სააგენტო jobs.ge-ის ვებგვერდზე შესაბამისი ვაკანსია გამოჩნდა.

როგორც ვაკანსიის შინაარსიდან ირკვევა, Starbucks-ს ჩვენს ქვეყანაში კომპანია Shaya Turkey გაუწევს ოპერირებას.

აღსანიშნავია, რომ თურქეთსა და აზერბაიჯანში Starbucks-ის მუშაობას სწორედ Shaya Turkey უზრუნველყოფს და ახლა ეს კომპანია საქართველოში წარმომადგენლობის მენეჯერს ეძებს. ვაკანსიაც აღნიშნულ პოზიციაზე გამოცხადდა. ცნობისთვის, Shaya Turkey 2002 წელს დაარსდა და დღეისთვის ის თურქეთის მასშტაბით მრავალი ცნობილი ბრენდის ოპერატორია .

ვაკანსია jobs.ge-ზე დღეს განთავსდა და დაინტერესებულ პირებს ვაკანსიაზე განაცხადის შეტანა 11 ივლისამდე შეუძლიათ. ვაკანსიის შესახებ დეტალები შეგიძლიათ იხილოთ შემდეგ ბმულზე:  http://www.jobs.ge/eng/179052/

არსებული ინფორმაციით, Starbucks-ის პირველი ობიექტი სავაჭრო ცენტრ Tbilisi Mall-ში, სავარაუდოდ, შემოდგომაზე გაიხსნება.

შეგახსენებთ, მსოფლიოში ყავის ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი ბრენდის, Starbucks-ის საქართველოში შემოსვლისა და ადგილზე ყავის საწარმოს მშენებლობის შესახებ ინფორმაცია, ჯერ კიდევ 2017 წლის მარტში გავრცელდა, თუმცა, მაშინ ეს ამბავი სიმართლე არ აღმოჩნდა.
                    [post_title] => Starbucks-ის ყავა საქართველოშიც გაიყიდება
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => starbucks-is-yava-saqartveloshic-gaiyideba
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-06-11 14:40:38
                    [post_modified_gmt] => 2018-06-11 10:40:38
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=253301
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

        )

    [post_count] => 3
    [current_post] => -1
    [in_the_loop] => 
    [post] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 276088
            [post_author] => 23
            [post_date] => 2018-08-19 02:05:19
            [post_date_gmt] => 2018-08-18 22:05:19
            [post_content] => თუ ერთფეროვნება მოგბეზრდათ, გირჩევთ ცხოვრების გადახალისება დილიდანვე დაიწყოთ და ჩვეული ყავა შემოთავაზებული ორიგინალური რეცეპტით მოამზადოთ.

ლატე კურკუმათი - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 240 მლ. რძე (ნატურალური, მცენარეული, უცხიმო), 1 გ. კურკუმა, 5-10 გ. თაფლი, დარიჩინი გემოვნებით. მომზადების წესი: გააცხელეთ რძე 70-75 გრადუსზე ადუღებამდე, ეტაპობრივად დაუმატეთ კურკუმა, დარიჩინი, თაფლი და კარგად აურიეთ. გაცივების შემდეგ კი, ყავასთან ერთად ჩაასხით მოხერხებულ ჭურჭელში.



ყავა პოპკორნით - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ესპრესო, 300 მლ. რძე ან ნაღები, 25 მლ. კარამელის სიროფი, მარილი გემოვნებით, კარამელის პოპკორნი. მომზადების წესი:  გაცხელებულ რძეში ჩაასხით ესპრესო, კარამელის სიროფი, მარილი და კარგად ურიეთ ქაფის გაკეთებამდე. ჩაასხით ჭიქაში და გაალამაზეთ პოკორნით.



ყავა-ტონიკი - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 200 მლ. გაზიანი წყალი, ყინული. მომზადების წესი: ჩაყარეთ ჭიქაში ყინული, გაავსეთ ნახევრამდე გაზიანი წყლით, მერე კი, ცივი ყავით.



ყავა სანელებლებით - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 2 ჩაის კოვზი შაქარი (ან ლერწმის შაქარი), ½ ჩაის კოვზი დაფქვილი ჯანჯაფილი (ჯინჯერი), ½ ჩაის კოვზი დარიჩინი, ½ ჩაის კოვზი ილი (კარდამონი), 40 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი, 11%-იანი ნაღები. მომზადების წესი: ჩაყარეთ პატარა ფიალაში შაქარი, დაფქვილი ჯანჯაფილი, ილი და დარიჩინი, დაასხით ადუღებული ცხელი წყალი და ურიეთ შაქრის გადნობამდე. ჩაასხით ფრენჩ-პრესში ერთი კოვზი სიროფი, დაასხით ცხელი ნაღები, ყავა და კარგად შეანჯღიეთ.



ბანანის ყავა - ინგრედიენტები: კაკაო, 1 ჭიქა ყავა, 1 ჭიქა რძე, 1 ბანანის სმუზი, 1 ჩაის კოვზი თაფლი, 1 ჩაის კოვზი კაკაო. მომზადების წესი: მოათავსეთ ყველა ინგრედიენტი ბლენდერში და კარგად ათქვიფეთ.



ყავა ვიეტნამურად - ინგრედიენტები: 15 გ. დაფქვილი ყავა, 4 ჩაის კოვზი შედედებული რძე, 100 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი. მომზადების წესი: გაათბეთ ჭიქა მდუღარე წყლით და ჩაასხით შედედებული რძე, გაათბეთ მეტალის ფილტრი და მოათავსეთ ჭიქაზე. ჩაყარეთ ფილტრში ყავა და დაადეთ პრესი, მერე კი, დაასხით 20 მლ. ადუღებული წყალი და გააჩერეთ რამდენიმე წუთი, ისევ დაასხით წყალი და დაახურეთ თავსახური. მიირთვით ცხელი, რადგან მხოლოდ ასე გაიგებთ ნამდვილი ვიეტნამური ყავის გემოს.



ლატე ტოფი - ინგრედიენტები:  1 ჭიქა ესპრესო, 180 მლ. რძე, 40 გ. კარამელის სოუსი. მომზადების წესი: აურიეთ ერთმანეთში რძე და კარამელის სოუსი, დაასხით ცხელი ესპრესო და ათქვიფეთ (0,5-1 სმ-ის) ქაფის გაკეთებამდე.


            [post_title] => ყავის მომზადების შვიდი ორიგინალური მეთოდი
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => yavis-momzadebis-shvidi-originaluri-metodi
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2018-08-19 02:05:19
            [post_modified_gmt] => 2018-08-18 22:05:19
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://fortuna.ge/?p=276088
            [menu_order] => 0
            [post_type] => post
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
        )

    [comment_count] => 0
    [current_comment] => -1
    [found_posts] => 48
    [max_num_pages] => 16
    [max_num_comment_pages] => 0
    [is_single] => 
    [is_preview] => 
    [is_page] => 
    [is_archive] => 1
    [is_date] => 
    [is_year] => 
    [is_month] => 
    [is_day] => 
    [is_time] => 
    [is_author] => 
    [is_category] => 
    [is_tag] => 1
    [is_tax] => 
    [is_search] => 
    [is_feed] => 
    [is_comment_feed] => 
    [is_trackback] => 
    [is_home] => 
    [is_404] => 
    [is_embed] => 
    [is_paged] => 
    [is_admin] => 
    [is_attachment] => 
    [is_singular] => 
    [is_robots] => 
    [is_posts_page] => 
    [is_post_type_archive] => 
    [query_vars_hash:WP_Query:private] => 52a9e77e6e0bb185ba68e5aa5503d9bb
    [query_vars_changed:WP_Query:private] => 
    [thumbnails_cached] => 
    [stopwords:WP_Query:private] => 
    [compat_fields:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => query_vars_hash
            [1] => query_vars_changed
        )

    [compat_methods:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => init_query_flags
            [1] => parse_tax_query
        )

)

მსგავსი სიახლეები