ქართული მატყლი ევროკავშირის ბაზარზე გავიდა

პოპულარული

წარმატების ფორმულა

ქართული მატყლი ევროკავშირის ბაზარზე გავიდა

სურსათის ეროვნული სააგენტოს მიერ გაცემული ნებართვის საფუძველზე ევროკავშირის ბაზარზე ქართული მატყლი გავიდა.

ევროკავშირში ქართული მატყლის გატანას წინ უძღოდა სურსათის ეროვნული სააგენტოს მიერ განხორციელებული ღონისძიებები საკანონმდებლო დაახლოებისა და შესაბამისი სტანდარტების უზრუნველყოფის მიზნით. შედეგად ევროკავშირმა დადებითად შეაფასა საქართველოს სახელმწიფო კონტროლის სისტემა და შეიყვანა მესამე ქვეყნების ჩამონათვალში, საიდანაც ნებადართულია მატყლის ექსპორტი ევროკავშირის ტერიტორიაზე.

„მატყლი, პირველი ცხოველური წარმოშობის პროდუქტია, რომელიც ევროკავშირის ბაზარზე გავიდა. მიღწეული შეთანხმების ფარგლებში, საქართველოდან დიდ ბრიტანეთში 22 ტონა დაუმუშავებელი მატყლის ექსპორტი უკვე განხორციელდა. მატყლის ევროკავშირის ბაზარზე გასატანად საჭიროა კომპანიებმა შესაბამისი მოთხოვნები დააკმაყოფილონ, რასაც ზედამხედველობას უწევს სურსათის ეროვნული სააგენტო და შესაბამის რეკომენდაციებსაც უწევს. აღნიშნული გადაწყვტილებით ევროკავშირმა საქართველოს დიდი ნდობა გამოუცხადა, რაც მეცხვარეობის დარგის სტიმულირებას და ქართული მატყლის საექსპორტო პოტენციალის გაზრდას განაპირობებს“- განაცხადა სურსათის ეროვნული სააგენტოს უფროსის მოადგილემ, ქვეყნის მთავარმა ვეტერინარმა მიხეილ სოხაძემ.

ევროკავშირის ქვეყნებში მატყლის შეტანას, ევროკავშირის N142/2011 რეგულაცია განსაზღვრავს. აგრეთვე, 2016 წლის დეკემბერში ევროკავშირმა დაასრულა ფორმალური პროცედურები და უკვე შესაძლებელია ქართული თაფლის გატანა ევროკავშირის ბაზარზე.

ახალი ამბები / ბიზნესი /

|

11 იანვარი, 2017

|
WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => sursatis-erovnuli-saagento
                                    [1] => evrokavshiris-bazari
                                    [2] => matyli
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 100981
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => sursatis-erovnuli-saagento
                                    [1] => evrokavshiris-bazari
                                    [2] => matyli
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 100981
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 2080
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => sursatis-erovnuli-saagento
                                    [1] => evrokavshiris-bazari
                                    [2] => matyli
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => sursatis-erovnuli-saagento
                                    [1] => evrokavshiris-bazari
                                    [2] => matyli
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (100981) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (11026,2080,12093)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 244911
                    [post_author] => 22
                    [post_date] => 2018-05-21 13:18:31
                    [post_date_gmt] => 2018-05-21 09:18:31
                    [post_content] => ტრანსცხიმების შემცველი საკვები წელიწადში ნახევარ მილიონ ადამიანს იწირავს - სტატისტიკას მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაცია აქვეყნებს.

ჯერ კიდევ 2004 წელს  მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციამ ყველა ქვეყანას მოუწოდა, ადამიანთა პოპულაციის ჯანმრთელობის შენარჩუნებისთვის ტრანსცხიმების შემცველი პროდუქტები ხმარებიდან ამოეღოთ.

რიგ ქვეყნებში (მაგალითად, დანია) ტრანსცხიმების შემცველი პროდუქტებით ვაჭრობა უკვე აიკრძალა, სხვებში შეიზღუდა (მაგალითად, არგენტინასა და ბრაზილიაში დაშვებულია 2%-იანი შემცველობა პროდუქტში, რუსეთში - 8%) ან დაწესდა ეტიკეტზე მითითების ვალდებულება (აშშ).

საქართველოში შესაბამისი რეგულაცია გასული წლის აგვისტოში მიიღეს. სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ ერთი წლის განმავლობაში, კონტროლის მიზნით, 136 ნიმუში აიღო, რომელიც როგორც ადგილობრივ, ასევე იმპორტირებულ პროდუქციასაც მოიცავდა. დარღვევა 14 მათგანში დაფიქსირდა. როგორც სურსათის უვნებლობის დეპარტამენტის უფროსი, გია მიქაძე „ფორტუნასთან“ განმარტავს, რომ წელს კონტროლის პროცესში საბაჟოც ჩაერთვება. სეს-ს 2018 წელს 210 ნიმუშის აღება აქვს დაგეგმილი, სეს-ი ძირითადად ადგილობრივ პროდუქციას, საბაჟო კი, 500 ნიმუშს შეამოწმებს იმპორტირებული პროდუქციიდან.

„კონტროლი ახლაც მიმდინარეობს, აღებულია ნიმუშები და მოწმდება ლაბორატორიაში. ყოველდღიურ რეჟიმში შემოდის მონაცემები და დარღვევის შემთხვევაში, რა თქმა უნდა, შესაბამისი ზომები გატარდება. ჯერ-ჯერობით რაიმე დარღვევას ადგილი არ ჰქონია,“- ამბობს გია მიქაძე.

დარღვევის დაფიქსირების შემთხვევაში, ბიზნესოპერატორი ვალდებულია ბაზარზე განთავსებული პროდუქტი ამოიღოს, თუმცა, თუ ასეთი სურსათი მაინც გაყიდა, ასეთ შემთხვევაში საჯარიმო სანქცია 1000 ლარს შეადგენს. 1-ელი ივლისიდან განმეორებითი დარღვევის შემთხვევაში, ბიზნესოპერატორი 3000 ლარით დაჯარიმდება.

ტრანსცხიმები ცხოველური და მცენარეული წარმოშობის ნატურალურ ცხიმებს ცვლიან და მას სწრაფი კვების ობიექტებში ხშირად მოიხმარენ. საკვებში ტრანსცხიმების გამოყენება იწვევს „ცუდი ქოლესტერინის“ დაგროვებას და ნეგატიურ ცვლილებებს სისხლში.

შეფასებულია, რომ საკვებში ტრანსცხიმების შემცველობის 2%-ით მატება თითქმის ორჯერ ზრდის კორონარული უკმარისობის რისკს ადამიანებში.

ტრანსცხიმების შემცველი საკვების ადამიანის ჯანმრთელობაზე უარყოფთ გავლენაზე „ფორტუნასთან“ ექიმი-ენდოკრინოლოგი, ახალგაზრდა ექიმ-მეცნიერთა საზოგადოების გენერალური დირექტორი, ნინო ბერეკაშვილი საუბრობს.

ენდოკრინოლოგი ამბობს, რომ ცხიმები ენერგიის წყაროა, მაგრამ ძალიან მნიშვნელოვანია გავმიჯნოთ ე.წ. კარგი და ცუდი ცხიმი.

„ძალიან რთულია, მომხმარებელმა დღევანდელ პირობებში თავად მოახდნოს ადაპტირება, გადაარჩიოს, თუ რომელი ცხიმია კარგი და რომელი ცუდი, სწორედ ამიტომ გვჭირდება რეგულაცია სახელმწიფოს მხრიდან, რომ ჩვენს სამომხმარებლო ბაზარზე არსებული ცხიმები იყოს კონტროლირებული და შესაბამისად, მომხმარებელი დაცული,“- ამბობს ნინო ბერეკაშვილი.

მიუხედავად არსებული რეგულაციისა, ენდოკრინოლოგი მომხმარებლებს ურჩევს, რაციონიდან ამოიღონ სპრედები და ნაჯერი ცხიმები მხოლოდ ნაღების კარაქის სახით მიიღონ.

„სპრედი არამც თუ არ უნდა გამოვიყენოთ კარაქის ფორმით, არამედ მათზე დამზადებული პროდუქტებიც უნდა გამოვარჩიოთ. საუბარია პურ-ფუნთუშეულობაზე, რომელიც მზადდება ე.წ. მცენარეულ ცხიმზე, სხვადასხვა სახის ნახევარფაბრიკატებზე, ორცხობილებზე, რომელიც დღეს ძალიან პოპულარულია. გამომდინარე ფასიდან, მათგან უმეტესობაში არ იყენებენ ცხოველური წარმოშობის ნაღების კარაქს და მზადდება მარგარინებზე, სპრედებზე, რომელშიც დიდი რაოდენობითაა ტრანსცხიმები,“- განმარტავს ნინო ბერეკაშვილი.

ენდოკრინოლოგი მიუთითებს, რომ ტრანსცხიმების დიდი რაოდენობით გამოყენება აორმაგებს ისეთი რთული ქრონიკული დაავადებების რისკს, როგორიცაა გულის იშემიური დაავადებები, სისხლძარღვოვანი, ონკოლოგიური პათოლოგიები, ნივთიერებათა ცვლის დარღვევები, შაქრიანი დიაბეტის განვითარების რისკი, სისხლში ქოლესტერინის დონის მატება, რაც თავის მხრივ იწვევს არტერიული ჰიპერტენზიის მაჩვენებლების ზრდას და კარდიოლოგიურ პრობლემებს. ნინო ბერეკაშვილი ამბობს, რომ ბოლო წლების განმავლობაში ასეთი დაავადებებით მიმართვიანობა გაზრდილია.

ენდოკრინოლოგი აღნიშნავს, რომ გასულ წელს სახელწმიფოს მიერ მიღებული ცვლილებები ამ მიმართულებით მნიშვნელოვანი წინ გადადგმული ნაბიჯია, თუმცა, დასძენს, რომ პრობლემები რჩება ეტიკეტირების ნაწილში.

„სამწუხაროდ, ძალიან ბევრ ეტიკეტზე არ არის დეტალურად გაშიფრული ეს მაჩვენებელი. მე პირადად, როცა ვცდილობდი რამდენიმე ასეთი პროდუქტის დეტალურ გაშიფვრას, ვნახე, რომ პროდუქტის ეტიკეტზე ხშირად ინფორმაცია მოწოდებული არ გვაქვს. უმეტეს პროდუქციაზე ეს იქნება საქართველოში წარმოებული თუ ქვეყნის გარეთ, ტრანსიზომერული ცხიმის კონკრეტული მაჩვენებელი მოწოდებული არ არის. ამიტომ სასურველია, რომ დეტალური მონაცემი იყოს მოწოდებული, მოქალაქისთვისაც უფრო მატივი და კომფორტული იქნებოდა გადაწყვეტილების მიღება პროდუქტის შეძენისას,“- ამბობს ნინო ბერეკაშვილი.

ტრანსცხიმების შესახებ ინფორმაციის ეტიკეტზე გადმოტანა საქართველოს კანონმდებლობით სავალდებულო არ არის.

„არ უნდა შეიცავდეს და ეს არის უვნებლობის მაჩვენებელი. რომელიმე სურსათს ხომ არ აწერია, რომ სალმონელას ან ტყვიას არ შეიცავს. რაც შეეხება იმას, რეალურად რას შეიცავს, ამაზე მონიტორინგს ვატარებთ და ვიკვლევთ,“- განმარტავს „ფორტუნასთან“ სურსათის უვნებლობის დეპარტამენტის უფროსი.

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია გეგმავს, მავნე ნივთიერებების შემცველი პროდუქტების აკრძალვის საკითხი დააყენოს. მათი ცნობით, მომდევნო ხუთი წლის განმავლობაში, ამის მისაღწევად სერიოზული ცვლილებები იგეგმება. ცვლილებებს უნდა ველოდოთ ქართულ სამომხმარებლო ბაზარზეც.  როგორც გია მიქაძე „ფორტუნასთან“ ამბობს, ინფორმაციის მიწოდების შესახებ 301-ე დადგენილების თანახმად , ბიზნესოპერატორებს კიდევ უფრო მეტი რამ ექნებათ გასაშიფრი, ვიდრე აქამდე ჰქონდათ.

„მათ შორის განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მარილის შემცველობა, დამატკბობლების, რომელსაც ხმარობენ შაქრის ნაცვლად და თუკი  ბიზნესოპერატორი გამოიყენებს მას, უნდა მიუთითოს ეტიკეტზე ისიც, რომ ამან შეიძლება გამოიწვიოს დიარეა. გარდა ამისა, ნაჯერი ცხიმოვანი მჟავები უნდა ჰქონდეს მთლიანად გაშიფრული, თუ რას შეიცავს პროდუქტი,“- ამბობს გია მიქაძე.

დადგენილება ძალაში 2019 წლის 1-ელი სექტემრბიდან შევა.

 

თაკო ივანიაძე
                    [post_title] => ტრანსცხიმები და მავნე ნივთიერებები - რამდენად დაცულია საქართველოში მომხმარებელი
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => transckhimebi-da-mavne-nivtierebebi-ramdenad-daculia-saqartveloshi-momkhmarebeli
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-05-21 13:18:31
                    [post_modified_gmt] => 2018-05-21 09:18:31
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=244911
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [1] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 234481
                    [post_author] => 19
                    [post_date] => 2018-04-21 12:40:44
                    [post_date_gmt] => 2018-04-21 08:40:44
                    [post_content] => სურსათის ეროვნული სააგენტოს თბილისის საქალაქო სამსახურის წარმომადგენლებმა გლდანის აგრარული ბაზრების შპს “მერკადოს“ და შპს „სუზალას“ ხორცის სარეალიზაციო პავილიონები შეამოწმეს.

შემოწმებისას გამოვლინდა ვადაგასული და საეჭვო წარმომავლობის ხორცის რეალიზაციის ფაქტები, რის გამოც ბიზნესოპერატორები დაჯარიმდნენ, მავნე სურსათი კი დაილუქა და კანონმდებლობის შესაბამისად განადგურდება.

მათივე ინფორმაცციით, სულ დალუქულია 200 კგ-ზე მეტი მსხვილფეხა საქონლისა და ქათმის იმპორტირებული ხორცი.

“გარდა ამისა, შპს „მერკადოს“ ხორცის სარეალიზაციო პავილიონს კრიტიკული შეუსაბამობების გამო საწარმოო პროცესი შეუჩერდა.

2018 წლის I კვარტლის მონაცემებით, სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ სახეობრივი კვლევისთვის ხორცისა და ხორცპროდუქტების 40 ნიმუში აიღო, რომელთაგანაც დარღვევა დაფიქსირდა 11 ნიმუშში.

ამავე პერიოდში სააგენტოს უფლებამოსილი პირების ზედამხედველობით განადგურდა 7243 კგ ვადაგასული და საეჭვო წარმომავლობის ხორცი და ხორცპროდუქტები“, - ნათქვამია სააგენტოს ინფორმაციაში.
                    [post_title] => გლდანის აგრარულ ბაზრებში ვადაგასული და საეჭვო წარმომავლობის ხორცის რეალიზაციის ფაქტები გამოვლინდა
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => gldanis-agrarul-bazrebshi-vadagasuli-da-saechvo-warmomavlobis-khorcis-realizaciis-faqtebi-gamovlinda
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-04-21 12:40:44
                    [post_modified_gmt] => 2018-04-21 08:40:44
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=234481
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [2] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 231362
                    [post_author] => 22
                    [post_date] => 2018-04-10 17:17:08
                    [post_date_gmt] => 2018-04-10 13:17:08
                    [post_content] => საქართველოში აზიურ ფაროსანასთან დაკავშირებულ საკითხებს რუსი სპეციალისტები გაეცნობიან, -ამის შესახებ სურსათის ეროვნული სააგენტო იუწყება. ცოტა ხნის წინ კურიერმა გაავრცელა ინფორმაცია, რომ "როსსელხოზნადზორ"-ის წარმომადგენლები თბილისში იმყოფებიან.

სეს-ის ინფორმაციით, რუსეთის მცენარეთა დაცვის სპეციალისტები საქართველოში ვიზიტის ფარგლებში, აზიური ფაროსანას გავრცელებასთან დაკავშირებით არსებულ ვითარებას და დაგეგმილი ღონისძიებების შესახებ ინფორმაციას გაეცნობიან.

„მავნებელთან ბრძოლის პროცესში ქართველი სპეციალისტები აქტიურად თანამშრომლობენ ყველა იმ ქვეყნის სპეციალისტთან, მათ შორის რუსეთის ფედერაციიდან, სადაც აზიური ფაროსანა გამოწვევაა. არსებული გამოცდილებების გაზიარება და კოორდინირებული მუშაობა მავნებლის პოპულაციის შემცირებაში და მის მიერ აგრარული დარგისთვის მიყენებული ზიანის მაქსიმალურად შემცირებაში დაგვეხმარება“, - განმარტავენ სურსათის ეროვნულ სააგენტოში.


მათივე ინფორმაციით, აზიურ ფაროსანასთან ბრძოლის ეფექტიანი გეგმის შემუშავების მიზნით, საქართველოში მოწვეული იყო ყველა ის წამყვანი ენტომოლოგი და სპეციალისტი კანადიდან, აშშ-დან, ესპანეთიდან, იტალიიდან, შვეიცარიიდან, თურქეთიდან და აზერბაიჯანიდან, ვისაც მნიშვნელოვანი გამოცდილება გააჩნია აზიურ ფაროსანასთან ბრძოლის კუთხით. გაიმართა ფორუმი და არაერთი დისკუსია.

2 აპრილიდან, ფაროსანას გავრცელების რისკის მიზეზით, რუსეთმა ოკუპირებული აფხაზეთიდან ყველა სახის ბოსტნეულისა და ხილის შეტანა აკრძალა.

“როსსელხოზნადზორის" წარმომადგენლებმა კი გამოთქვეს ეჭვი, რომ ოკუპირებულ აფხაზეთში ფაროსანას საქართველოს კონტროლირებადი ტერიტორიიდან მიზანმიმართულად ავრცელებენ. ფიტოსანიტარული სამსახურის განცხადებით, საქართველოში ორი ამერიკული ლაბორატორია სწორედ ამ მიმართულებით მუშაობს.

როსსელხოზნადზორის  წარმომადგენლები ცოტა ხნის წინ ოკუპირებული აფხაზეთის ტერიტორიაზე აზიურ ფაროსანასთან ბრძოლის ფარგლებში იმყოფებოდნენ. შესაბამისად, მათ დარღვეული აქვთ "კანონი ოკუპაციის შესახებ".
                    [post_title] => საქართველოში რუსეთის მცენარეთა დაცვის სპეციალისტები იმყოფებიან - სეს-ის განმარტება
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => saqartveloshi-rusetis-mcenareta-dacvis-specialistebi-imyofebian-ses-is-ganmarteba
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-04-10 17:18:49
                    [post_modified_gmt] => 2018-04-10 13:18:49
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=231362
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

        )

    [post_count] => 3
    [current_post] => -1
    [in_the_loop] => 
    [post] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 244911
            [post_author] => 22
            [post_date] => 2018-05-21 13:18:31
            [post_date_gmt] => 2018-05-21 09:18:31
            [post_content] => ტრანსცხიმების შემცველი საკვები წელიწადში ნახევარ მილიონ ადამიანს იწირავს - სტატისტიკას მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაცია აქვეყნებს.

ჯერ კიდევ 2004 წელს  მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციამ ყველა ქვეყანას მოუწოდა, ადამიანთა პოპულაციის ჯანმრთელობის შენარჩუნებისთვის ტრანსცხიმების შემცველი პროდუქტები ხმარებიდან ამოეღოთ.

რიგ ქვეყნებში (მაგალითად, დანია) ტრანსცხიმების შემცველი პროდუქტებით ვაჭრობა უკვე აიკრძალა, სხვებში შეიზღუდა (მაგალითად, არგენტინასა და ბრაზილიაში დაშვებულია 2%-იანი შემცველობა პროდუქტში, რუსეთში - 8%) ან დაწესდა ეტიკეტზე მითითების ვალდებულება (აშშ).

საქართველოში შესაბამისი რეგულაცია გასული წლის აგვისტოში მიიღეს. სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ ერთი წლის განმავლობაში, კონტროლის მიზნით, 136 ნიმუში აიღო, რომელიც როგორც ადგილობრივ, ასევე იმპორტირებულ პროდუქციასაც მოიცავდა. დარღვევა 14 მათგანში დაფიქსირდა. როგორც სურსათის უვნებლობის დეპარტამენტის უფროსი, გია მიქაძე „ფორტუნასთან“ განმარტავს, რომ წელს კონტროლის პროცესში საბაჟოც ჩაერთვება. სეს-ს 2018 წელს 210 ნიმუშის აღება აქვს დაგეგმილი, სეს-ი ძირითადად ადგილობრივ პროდუქციას, საბაჟო კი, 500 ნიმუშს შეამოწმებს იმპორტირებული პროდუქციიდან.

„კონტროლი ახლაც მიმდინარეობს, აღებულია ნიმუშები და მოწმდება ლაბორატორიაში. ყოველდღიურ რეჟიმში შემოდის მონაცემები და დარღვევის შემთხვევაში, რა თქმა უნდა, შესაბამისი ზომები გატარდება. ჯერ-ჯერობით რაიმე დარღვევას ადგილი არ ჰქონია,“- ამბობს გია მიქაძე.

დარღვევის დაფიქსირების შემთხვევაში, ბიზნესოპერატორი ვალდებულია ბაზარზე განთავსებული პროდუქტი ამოიღოს, თუმცა, თუ ასეთი სურსათი მაინც გაყიდა, ასეთ შემთხვევაში საჯარიმო სანქცია 1000 ლარს შეადგენს. 1-ელი ივლისიდან განმეორებითი დარღვევის შემთხვევაში, ბიზნესოპერატორი 3000 ლარით დაჯარიმდება.

ტრანსცხიმები ცხოველური და მცენარეული წარმოშობის ნატურალურ ცხიმებს ცვლიან და მას სწრაფი კვების ობიექტებში ხშირად მოიხმარენ. საკვებში ტრანსცხიმების გამოყენება იწვევს „ცუდი ქოლესტერინის“ დაგროვებას და ნეგატიურ ცვლილებებს სისხლში.

შეფასებულია, რომ საკვებში ტრანსცხიმების შემცველობის 2%-ით მატება თითქმის ორჯერ ზრდის კორონარული უკმარისობის რისკს ადამიანებში.

ტრანსცხიმების შემცველი საკვების ადამიანის ჯანმრთელობაზე უარყოფთ გავლენაზე „ფორტუნასთან“ ექიმი-ენდოკრინოლოგი, ახალგაზრდა ექიმ-მეცნიერთა საზოგადოების გენერალური დირექტორი, ნინო ბერეკაშვილი საუბრობს.

ენდოკრინოლოგი ამბობს, რომ ცხიმები ენერგიის წყაროა, მაგრამ ძალიან მნიშვნელოვანია გავმიჯნოთ ე.წ. კარგი და ცუდი ცხიმი.

„ძალიან რთულია, მომხმარებელმა დღევანდელ პირობებში თავად მოახდნოს ადაპტირება, გადაარჩიოს, თუ რომელი ცხიმია კარგი და რომელი ცუდი, სწორედ ამიტომ გვჭირდება რეგულაცია სახელმწიფოს მხრიდან, რომ ჩვენს სამომხმარებლო ბაზარზე არსებული ცხიმები იყოს კონტროლირებული და შესაბამისად, მომხმარებელი დაცული,“- ამბობს ნინო ბერეკაშვილი.

მიუხედავად არსებული რეგულაციისა, ენდოკრინოლოგი მომხმარებლებს ურჩევს, რაციონიდან ამოიღონ სპრედები და ნაჯერი ცხიმები მხოლოდ ნაღების კარაქის სახით მიიღონ.

„სპრედი არამც თუ არ უნდა გამოვიყენოთ კარაქის ფორმით, არამედ მათზე დამზადებული პროდუქტებიც უნდა გამოვარჩიოთ. საუბარია პურ-ფუნთუშეულობაზე, რომელიც მზადდება ე.წ. მცენარეულ ცხიმზე, სხვადასხვა სახის ნახევარფაბრიკატებზე, ორცხობილებზე, რომელიც დღეს ძალიან პოპულარულია. გამომდინარე ფასიდან, მათგან უმეტესობაში არ იყენებენ ცხოველური წარმოშობის ნაღების კარაქს და მზადდება მარგარინებზე, სპრედებზე, რომელშიც დიდი რაოდენობითაა ტრანსცხიმები,“- განმარტავს ნინო ბერეკაშვილი.

ენდოკრინოლოგი მიუთითებს, რომ ტრანსცხიმების დიდი რაოდენობით გამოყენება აორმაგებს ისეთი რთული ქრონიკული დაავადებების რისკს, როგორიცაა გულის იშემიური დაავადებები, სისხლძარღვოვანი, ონკოლოგიური პათოლოგიები, ნივთიერებათა ცვლის დარღვევები, შაქრიანი დიაბეტის განვითარების რისკი, სისხლში ქოლესტერინის დონის მატება, რაც თავის მხრივ იწვევს არტერიული ჰიპერტენზიის მაჩვენებლების ზრდას და კარდიოლოგიურ პრობლემებს. ნინო ბერეკაშვილი ამბობს, რომ ბოლო წლების განმავლობაში ასეთი დაავადებებით მიმართვიანობა გაზრდილია.

ენდოკრინოლოგი აღნიშნავს, რომ გასულ წელს სახელწმიფოს მიერ მიღებული ცვლილებები ამ მიმართულებით მნიშვნელოვანი წინ გადადგმული ნაბიჯია, თუმცა, დასძენს, რომ პრობლემები რჩება ეტიკეტირების ნაწილში.

„სამწუხაროდ, ძალიან ბევრ ეტიკეტზე არ არის დეტალურად გაშიფრული ეს მაჩვენებელი. მე პირადად, როცა ვცდილობდი რამდენიმე ასეთი პროდუქტის დეტალურ გაშიფვრას, ვნახე, რომ პროდუქტის ეტიკეტზე ხშირად ინფორმაცია მოწოდებული არ გვაქვს. უმეტეს პროდუქციაზე ეს იქნება საქართველოში წარმოებული თუ ქვეყნის გარეთ, ტრანსიზომერული ცხიმის კონკრეტული მაჩვენებელი მოწოდებული არ არის. ამიტომ სასურველია, რომ დეტალური მონაცემი იყოს მოწოდებული, მოქალაქისთვისაც უფრო მატივი და კომფორტული იქნებოდა გადაწყვეტილების მიღება პროდუქტის შეძენისას,“- ამბობს ნინო ბერეკაშვილი.

ტრანსცხიმების შესახებ ინფორმაციის ეტიკეტზე გადმოტანა საქართველოს კანონმდებლობით სავალდებულო არ არის.

„არ უნდა შეიცავდეს და ეს არის უვნებლობის მაჩვენებელი. რომელიმე სურსათს ხომ არ აწერია, რომ სალმონელას ან ტყვიას არ შეიცავს. რაც შეეხება იმას, რეალურად რას შეიცავს, ამაზე მონიტორინგს ვატარებთ და ვიკვლევთ,“- განმარტავს „ფორტუნასთან“ სურსათის უვნებლობის დეპარტამენტის უფროსი.

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია გეგმავს, მავნე ნივთიერებების შემცველი პროდუქტების აკრძალვის საკითხი დააყენოს. მათი ცნობით, მომდევნო ხუთი წლის განმავლობაში, ამის მისაღწევად სერიოზული ცვლილებები იგეგმება. ცვლილებებს უნდა ველოდოთ ქართულ სამომხმარებლო ბაზარზეც.  როგორც გია მიქაძე „ფორტუნასთან“ ამბობს, ინფორმაციის მიწოდების შესახებ 301-ე დადგენილების თანახმად , ბიზნესოპერატორებს კიდევ უფრო მეტი რამ ექნებათ გასაშიფრი, ვიდრე აქამდე ჰქონდათ.

„მათ შორის განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მარილის შემცველობა, დამატკბობლების, რომელსაც ხმარობენ შაქრის ნაცვლად და თუკი  ბიზნესოპერატორი გამოიყენებს მას, უნდა მიუთითოს ეტიკეტზე ისიც, რომ ამან შეიძლება გამოიწვიოს დიარეა. გარდა ამისა, ნაჯერი ცხიმოვანი მჟავები უნდა ჰქონდეს მთლიანად გაშიფრული, თუ რას შეიცავს პროდუქტი,“- ამბობს გია მიქაძე.

დადგენილება ძალაში 2019 წლის 1-ელი სექტემრბიდან შევა.

 

თაკო ივანიაძე
            [post_title] => ტრანსცხიმები და მავნე ნივთიერებები - რამდენად დაცულია საქართველოში მომხმარებელი
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => transckhimebi-da-mavne-nivtierebebi-ramdenad-daculia-saqartveloshi-momkhmarebeli
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2018-05-21 13:18:31
            [post_modified_gmt] => 2018-05-21 09:18:31
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://fortuna.ge/?p=244911
            [menu_order] => 0
            [post_type] => post
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
        )

    [comment_count] => 0
    [current_comment] => -1
    [found_posts] => 71
    [max_num_pages] => 24
    [max_num_comment_pages] => 0
    [is_single] => 
    [is_preview] => 
    [is_page] => 
    [is_archive] => 1
    [is_date] => 
    [is_year] => 
    [is_month] => 
    [is_day] => 
    [is_time] => 
    [is_author] => 
    [is_category] => 
    [is_tag] => 1
    [is_tax] => 
    [is_search] => 
    [is_feed] => 
    [is_comment_feed] => 
    [is_trackback] => 
    [is_home] => 
    [is_404] => 
    [is_embed] => 
    [is_paged] => 
    [is_admin] => 
    [is_attachment] => 
    [is_singular] => 
    [is_robots] => 
    [is_posts_page] => 
    [is_post_type_archive] => 
    [query_vars_hash:WP_Query:private] => b7b5288c392df230534ed510db4cd0d8
    [query_vars_changed:WP_Query:private] => 
    [thumbnails_cached] => 
    [stopwords:WP_Query:private] => 
    [compat_fields:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => query_vars_hash
            [1] => query_vars_changed
        )

    [compat_methods:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => init_query_flags
            [1] => parse_tax_query
        )

)

მსგავსი სიახლეები