რა ზიანს აყენებს ჩაი ორგანიზმს

პოპულარული

რა ზიანს აყენებს ჩაი ორგანიზმს

ბევრ ქვეყანაში ჩაი ძირითად სასმელად ითვლება, ჩაის სმას კი, გარკვეული ეტიკეტი, ტრადიციები და ცერემონიალი უკავშირდება. მაგალითად, ჩაის სასარგებლო თვისებებში დარწმუნებული ბრიტანელები და ჩინელები, საუკუნეების მანძილზე მიირთმევენ სასმელს, რადგან ის ტონუსის შენარჩუნების, წყურვილის მოკვლის და ქოლესტერინის შემცირების საუკეთესო საშუალებაა. გარდა ამისა, ჩაი დადებითად მოქმედებს გულზე, სისხლძარღვებზე და რაც მთავარია, აჩერებს დაბერების პროცესს. თუმცა, ღირსება სულაც არ გამორიცხავს ნაკლს, ყოველშემთხვევაში ასე თვლიან მეცნიერები, რომლებიც დიდი ხანია ჩაის მავნებლობაზე საუბრობენ.

მაგარი ჩაი მავნებელია კბილებისთვის – მაგარი ჩაი ზიანს აყენებს კბილებს და ძვლებს მთელ სხეულში. საუბარია არა მხოლოდ შავ, არამედ ბალახის ჩაიზეც, რომელიც pH-ის სიმცირის წყალობით, კბილის დამცავ ემალს შლის და იწვევს ეროზიას. სხვათაშორის, კბილებისთვის ჩაი ბევრად მავნებელია, ვიდრე ფორთოხლის კონცენტრატი, რაც პირველ რიგში მათ უნდა გაითვალისწინონ, ვინც ჩაის წონის დაკლების ან დეტოქსიკაციის სყრვილით მიირთმევს. ამ შემთხვევაში დიეტოლოგები pH-ის მაღალი დონის შემცველი ჩაის არჩევას და დღეში მხოლოდ ოთხი ჭიქის დალევას გვირჩევენ.

მძიმე მეტალები ჩაის ნაყენში – ჩაის დაყენების ოპტიმალური დრო – სამი წუთია. როგორც აღმოჩნდა, რაც უფრო დიდხანს ვაყენებთ ჩაის, მით უფრო ტოქსიკური ხდება ის, რადგან მცენარის ფოთლებიდან მძიმე მეტალები ირეცხება (სხვათაშორის, ჩაის პლანტაციები მეტწილად მძიმე ეკოლოიურ პირობებში, დაბინძურებულ ნიადაგზეა გაშენებული). თუ ჩაის გარეშე ცხოვრება ვერ წარმოგიდგენიათ, შეარჩიეთ თეთრი სახეობები, რომელთაც მანამდე კრეფენ, სანამ მავნე მეტალები დაგროვდება.

ღვიძლისთვის მავნებელი მწვანე ჩაი – უცნაურია, მაგრამ ჩაი, რომელსაც ჯადოსნურ თვისებებს მიაწერენ, სინამდვილეში საკმაოდ დიდ ზიანს აყენებს ორგანიზმს. ყოველ შემთხვევაში ასე თვლიან ნიუ-ჯერსის უნივერსიტეტის მეცნიერები, რომელთა მტკიცებით დღეში ორ ჭიქაზე მეტი მწვანე ჩაის დალევა ღვიძლის დაშლას იწვევს. როგორც აღმოჩნდა, შავისგან განსხვავებით, რომელიც დამუშავების ხანგრძლივ პროცესს გადის, მწვანე ჩაი დიდი ოდენობით პოლიფენოლს შეიცავს, რომელიც ტვირთად აწვება ღვიძლს.

ვიტამინების და მიკროელემენტების დეფიციტი – ზედმეტი სითხისა და ტოქსინების გარდა, შავი და მწვანე ჩაის ხშირი მოხმარებით ორგანიზმი კარგავს სასარგებლო მიკროელემენტებს – მაგნიუმს, კალციუმს და რკინას. რკინისდეფიციტური ანემია კი, კანისა და თმის დაზიანებას იწვევს.

რატომაა საშიში ცხელი ჩაი – ჩაის ოპტიმალური ტემპერატურა 50 გრადუსია. წინააღმდეგ შემთხვევაში ცხელი ჩაის რეგულარული მოხმარებით სერიოზულ ზიანს მიაყენებთ კუჭს და ცხვირ-ხახის სისხლძარღვებს. მართალია, ბევრი თვლის, რომ გაციებისას ჩაი უებარი საშუალებაა, მაგრამ ეს მხოლოდ მითია, რადგან ბრიტანელი ფარმაკოლოგების განცხადებით,  თეოფილინი, რომელსაც ჩაი შეიცავს ტემპერატურას მაღლა წევს და ავადმყოფისთვის ზიანი უფრო მეტი მოაქვს, ვიდრე სარგებელი.

PS: რა თქმა უნდა, არ ღირს ჩაიზე უარის თქმა, თუმცა, უმჯობესია შეამციროთ მისი მოხმარება და აუცილებლად დაიცვათ მომზადების წესი.

 

რჩევები /

|

12 თებერვალი, 2018

|

საკვანძო სიტყვები

WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => chai
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 212397
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => chai
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 212397
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 3817
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => chai
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => chai
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (212397) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (3817)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 290642
                    [post_author] => 16
                    [post_date] => 2018-10-02 13:23:50
                    [post_date_gmt] => 2018-10-02 09:23:50
                    [post_content] => მსოფლიოში აღიარებული ჩაის ფრანგული ბრენდი „პალე დე ტე” უკვე საქართველოშია.

ბრენდის პირველი მაღაზია თბილისში, ჭავჭავაძის 33 ნომერში მდებარეობს და აქ ჩაის მოყვარულებს ნამდვილი სამოთხე დახვდებათ.

როგორც „ფორტუნას” საქართველოში ჩაის ცნობილი ბრენდის წარმომადგენლობიდან აცნობეს, „პალე დე ტე” 1986 წლიდან  ანებივრებს ჩაის მოყვარულებს მაღალი ხარისხისა და მრავალფეროვანი ჩაის ასორტიმენტით. ბრენდის დამაარსებელი ფრანცესკო ხავიერ დელ მაია, რომელიც მთელი მსოფლიოს გარშემო მოგზაურობს, რათა აღმოაჩინოს საუკეთესო ჩაის პლანტაციები. სწორედ ამიტომ ბრენდი აერთიანებს სხვადასხვა ქვეყნის ჩაის სახეობებს.


„პალე დე ტეს” მაღაზიებს მსოფლიოს მრავალ ქვეყანაში შეხვდებით, ბრენდის რუკაზე უკვე საქართველოც აღნიშნულია. მაღაზია თბილისში, ჭავჭავაძის 33 ნომერში მდებარეობს და აქ შემოსვლისთანავე თქვენ არა მხოლოდ მრავალფეროვანი ჩაის არჩევას შეძლებთ, არამედ აქ დაგხვდებათ ჩაისთვის აუცილებელი სხვადასხვა აქსესუარი, ჩაის ფინჯნები და ჩაიდნები”, - აცხადებენ კომპანიაში.
მათივე ინფორმაციით, „პალე დე ტეში” შეხვდებით უნიკალური რეცეპტით მომზადებულ 5 სხვადასხვა დეტოქსს, ასევე ბალახეული და ხილის ნაყენების მრავალფეროვან არჩევანს. [gallery columns="4" link="file" ids="290677,290678,290679,290680"] [post_title] => „პალე დე ტე”-ში უნიკალური რეცეპტით მომზადებულ 5 სხვადასხვა დეტოქსს შეხვდებით [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => pale-de-te-shi-unikaluri-receptit-momzadebul-5-skhvadaskhva-detoqss-shekhvdebit [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-10-02 15:23:11 [post_modified_gmt] => 2018-10-02 11:23:11 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=290642 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 279616 [post_author] => 16 [post_date] => 2018-08-30 12:50:21 [post_date_gmt] => 2018-08-30 08:50:21 [post_content] => სახელმწიფო საკუთრებაში არსებული გაველურებული ჩაის პლანტაციების სრული რეაბილიტაცია გრძელდება. პროგრამის ფარგლებში შპს „აგრო კულტურა+“-ს, ჭიათურაში, სოფელ მანდაეთში 19.21 ჰა სახელმწიფოს საკუთრებაში არსებული მიტოვებული ჩაის პლანტაციები გადაეცა. ქართული ჩაის პლანტაციების რეაბილიტაციის სახელმწიფო პროგრამა მიზნად ისახავს როგორც კერძო, ასევე სახელმწიფო საკუთრებაში არსებული გაველურებული ჩაის პლანტაციების რეაბილიტაციას, ქართული ჩაის საექსპორტო პოტენციალის გაზრდას და რეგიონში მოსახლეობის დასაქმებას. შეგახსენებთ, დღეის მდგომარეობით პროგრამის ფარგლებში ინვესტორებისთვის გადაცემულია 500 ჰა-ზე მეტი სახელმწიფოს საკუთრებაში არსებული ჩაის გაველურებული პლანტაციები. პროგრამის პირობის მიხედვით, ასევე განხორციელდება ჩაის გადამამუშავებელი საწარმოების შექმნა და წარმოებისთვის საჭირო დანადგარებით აღჭურვა. [post_title] => გაველურებული ჩაის პლანტაციების სრული რეაბილიტაცია გრძელდება [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => gavelurebuli-chais-plantaciebis-sruli-reabilitacia-grdzeldeba-2 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-08-30 12:50:21 [post_modified_gmt] => 2018-08-30 08:50:21 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=279616 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 253506 [post_author] => 16 [post_date] => 2018-06-12 10:30:43 [post_date_gmt] => 2018-06-12 06:30:43 [post_content] => ოზურგეთის მუნიციპალიტეტის სოფელ დვაბზუში ჩაის გადამამუშავებელი ახალი საწარმო ამოქმედდა. სოფლის მეურნეობის სამინისტროს ინფორმაციით, თანამედროვე სტანდარტებით აღჭურვილი ჩაის გადამამუშავებელი საწარმო „საქართველოს თაიგული“ სახელმწიფოს დახმარებით, „ერთიანი აგროპროექტის“ ფარგლებში შეიქმნა. საწარმოს ფინანსური მხარდაჭერა „სოფლის მეურნეობის პროდუქციის გადამამუშავებელი და შემნახველი ახალი საწარმოების თანადაფინანსების პროექტის“ ფარგლებში გაეწია. საწარმოში ჯამურად 428,520 აშშ დოლარის ინვესტიცია განხორციელდა, აქედან, 171,408 აშშ დოლარი გრანტია, ხოლო 150,000 აშშ დოლარი - შეღავათიანი აგროკრედიტი. სამინისტროს ინფორმაციით, კომპანია წელიწადში 15 ტონა სხვადასხვა დასახელების ჩაის აწარმოებს, რისთვისაც მხოლოდ ადგილობრივ ნედლეულს იყენებს. პროდუქციის რეალიზაცია გათვლილია ადგილობრივ ბაზარზე; სამომავლოდ იგეგმება მისი ექსპორტზე გატანაც. საწარმოში 10 ადამიანია დასაქმებული. კომპანიაში 2018 წლის ბოლოსთვის USAID/REAP-ისა და სოფლის მეურნეობის პროექტების მართვის სააგენტოს მხარდაჭერით, სურსათის უვნებლობის საერთაშორისო სტანდარტი - ISO 22:000 დაინერგება. გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს ცნობითვე, 2013 წლიდან დღემდე, სახელმწიფოს დახმარებით, „ერთიანი აგროპროექტის“ ფარგლებში, 170 ახალი და 845-ზე მეტი მოქმედი საწარმო დაფინანსდა, საიდანაც, გურიის რეგიონში შეიქმნა 7 ახალი და გადაიარაღდა/გაფართოვდა 7 საწარმო. სახელმწიფოს ფინანსურმა მხარდაჭერამ მეწარმეებს დამატებითი ბიძგი მისცა, წარმოების განვითარება-გაფართოებისთვის. სოფლის მეურნეობის პროექტების მართვის სააგენტო „აწარმოე საქართველოში - ბიზნესის“ ფარგლებში, ახორციელებს „ერთიან აგროპროექტს“, რომელიც გათვლილია გრძელვადიან განვითარებაზე და მისი მიზანია ისეთი გარემოს შექმნა, რომელიც ხელს შეუწყობს სოფლის მეურნეობაში კონკურენტუნარიანობის ამაღლებას, მაღალხარისხიანი პროდუქციის წარმოების სტაბილურ ზრდას, სურსათის უვნებლობის საერთაშორისო სტანდარტების დანერგვას. [post_title] => ოზურგეთში ჩაის გადამამუშავებელი ახალი საწარმო ამოქმედდა [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => ozurgetshi-chais-gadamamushavebeli-akhali-sawarmo-amoqmedda [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-06-11 18:02:07 [post_modified_gmt] => 2018-06-11 14:02:07 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=253506 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) ) [post_count] => 3 [current_post] => -1 [in_the_loop] => [post] => WP_Post Object ( [ID] => 290642 [post_author] => 16 [post_date] => 2018-10-02 13:23:50 [post_date_gmt] => 2018-10-02 09:23:50 [post_content] => მსოფლიოში აღიარებული ჩაის ფრანგული ბრენდი „პალე დე ტე” უკვე საქართველოშია. ბრენდის პირველი მაღაზია თბილისში, ჭავჭავაძის 33 ნომერში მდებარეობს და აქ ჩაის მოყვარულებს ნამდვილი სამოთხე დახვდებათ. როგორც „ფორტუნას” საქართველოში ჩაის ცნობილი ბრენდის წარმომადგენლობიდან აცნობეს, „პალე დე ტე” 1986 წლიდან  ანებივრებს ჩაის მოყვარულებს მაღალი ხარისხისა და მრავალფეროვანი ჩაის ასორტიმენტით. ბრენდის დამაარსებელი ფრანცესკო ხავიერ დელ მაია, რომელიც მთელი მსოფლიოს გარშემო მოგზაურობს, რათა აღმოაჩინოს საუკეთესო ჩაის პლანტაციები. სწორედ ამიტომ ბრენდი აერთიანებს სხვადასხვა ქვეყნის ჩაის სახეობებს.
„პალე დე ტეს” მაღაზიებს მსოფლიოს მრავალ ქვეყანაში შეხვდებით, ბრენდის რუკაზე უკვე საქართველოც აღნიშნულია. მაღაზია თბილისში, ჭავჭავაძის 33 ნომერში მდებარეობს და აქ შემოსვლისთანავე თქვენ არა მხოლოდ მრავალფეროვანი ჩაის არჩევას შეძლებთ, არამედ აქ დაგხვდებათ ჩაისთვის აუცილებელი სხვადასხვა აქსესუარი, ჩაის ფინჯნები და ჩაიდნები”, - აცხადებენ კომპანიაში.
მათივე ინფორმაციით, „პალე დე ტეში” შეხვდებით უნიკალური რეცეპტით მომზადებულ 5 სხვადასხვა დეტოქსს, ასევე ბალახეული და ხილის ნაყენების მრავალფეროვან არჩევანს. [gallery columns="4" link="file" ids="290677,290678,290679,290680"] [post_title] => „პალე დე ტე”-ში უნიკალური რეცეპტით მომზადებულ 5 სხვადასხვა დეტოქსს შეხვდებით [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => pale-de-te-shi-unikaluri-receptit-momzadebul-5-skhvadaskhva-detoqss-shekhvdebit [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-10-02 15:23:11 [post_modified_gmt] => 2018-10-02 11:23:11 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=290642 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [comment_count] => 0 [current_comment] => -1 [found_posts] => 53 [max_num_pages] => 18 [max_num_comment_pages] => 0 [is_single] => [is_preview] => [is_page] => [is_archive] => 1 [is_date] => [is_year] => [is_month] => [is_day] => [is_time] => [is_author] => [is_category] => [is_tag] => 1 [is_tax] => [is_search] => [is_feed] => [is_comment_feed] => [is_trackback] => [is_home] => [is_404] => [is_embed] => [is_paged] => [is_admin] => [is_attachment] => [is_singular] => [is_robots] => [is_posts_page] => [is_post_type_archive] => [query_vars_hash:WP_Query:private] => 40272cf38442b939cebde677fb9ee8cc [query_vars_changed:WP_Query:private] => [thumbnails_cached] => [stopwords:WP_Query:private] => [compat_fields:WP_Query:private] => Array ( [0] => query_vars_hash [1] => query_vars_changed ) [compat_methods:WP_Query:private] => Array ( [0] => init_query_flags [1] => parse_tax_query ) )

მსგავსი სიახლეები