რა ზიანს აყენებს ჩაი ორგანიზმს

პოპულარული

რა ზიანს აყენებს ჩაი ორგანიზმს

ბევრ ქვეყანაში ჩაი ძირითად სასმელად ითვლება, ჩაის სმას კი, გარკვეული ეტიკეტი, ტრადიციები და ცერემონიალი უკავშირდება. მაგალითად, ჩაის სასარგებლო თვისებებში დარწმუნებული ბრიტანელები და ჩინელები, საუკუნეების მანძილზე მიირთმევენ სასმელს, რადგან ის ტონუსის შენარჩუნების, წყურვილის მოკვლის და ქოლესტერინის შემცირების საუკეთესო საშუალებაა. გარდა ამისა, ჩაი დადებითად მოქმედებს გულზე, სისხლძარღვებზე და რაც მთავარია, აჩერებს დაბერების პროცესს. თუმცა, ღირსება სულაც არ გამორიცხავს ნაკლს, ყოველშემთხვევაში ასე თვლიან მეცნიერები, რომლებიც დიდი ხანია ჩაის მავნებლობაზე საუბრობენ.

მაგარი ჩაი მავნებელია კბილებისთვის – მაგარი ჩაი ზიანს აყენებს კბილებს და ძვლებს მთელ სხეულში. საუბარია არა მხოლოდ შავ, არამედ ბალახის ჩაიზეც, რომელიც pH-ის სიმცირის წყალობით, კბილის დამცავ ემალს შლის და იწვევს ეროზიას. სხვათაშორის, კბილებისთვის ჩაი ბევრად მავნებელია, ვიდრე ფორთოხლის კონცენტრატი, რაც პირველ რიგში მათ უნდა გაითვალისწინონ, ვინც ჩაის წონის დაკლების ან დეტოქსიკაციის სყრვილით მიირთმევს. ამ შემთხვევაში დიეტოლოგები pH-ის მაღალი დონის შემცველი ჩაის არჩევას და დღეში მხოლოდ ოთხი ჭიქის დალევას გვირჩევენ.

მძიმე მეტალები ჩაის ნაყენში – ჩაის დაყენების ოპტიმალური დრო – სამი წუთია. როგორც აღმოჩნდა, რაც უფრო დიდხანს ვაყენებთ ჩაის, მით უფრო ტოქსიკური ხდება ის, რადგან მცენარის ფოთლებიდან მძიმე მეტალები ირეცხება (სხვათაშორის, ჩაის პლანტაციები მეტწილად მძიმე ეკოლოიურ პირობებში, დაბინძურებულ ნიადაგზეა გაშენებული). თუ ჩაის გარეშე ცხოვრება ვერ წარმოგიდგენიათ, შეარჩიეთ თეთრი სახეობები, რომელთაც მანამდე კრეფენ, სანამ მავნე მეტალები დაგროვდება.

ღვიძლისთვის მავნებელი მწვანე ჩაი – უცნაურია, მაგრამ ჩაი, რომელსაც ჯადოსნურ თვისებებს მიაწერენ, სინამდვილეში საკმაოდ დიდ ზიანს აყენებს ორგანიზმს. ყოველ შემთხვევაში ასე თვლიან ნიუ-ჯერსის უნივერსიტეტის მეცნიერები, რომელთა მტკიცებით დღეში ორ ჭიქაზე მეტი მწვანე ჩაის დალევა ღვიძლის დაშლას იწვევს. როგორც აღმოჩნდა, შავისგან განსხვავებით, რომელიც დამუშავების ხანგრძლივ პროცესს გადის, მწვანე ჩაი დიდი ოდენობით პოლიფენოლს შეიცავს, რომელიც ტვირთად აწვება ღვიძლს.

ვიტამინების და მიკროელემენტების დეფიციტი – ზედმეტი სითხისა და ტოქსინების გარდა, შავი და მწვანე ჩაის ხშირი მოხმარებით ორგანიზმი კარგავს სასარგებლო მიკროელემენტებს – მაგნიუმს, კალციუმს და რკინას. რკინისდეფიციტური ანემია კი, კანისა და თმის დაზიანებას იწვევს.

რატომაა საშიში ცხელი ჩაი – ჩაის ოპტიმალური ტემპერატურა 50 გრადუსია. წინააღმდეგ შემთხვევაში ცხელი ჩაის რეგულარული მოხმარებით სერიოზულ ზიანს მიაყენებთ კუჭს და ცხვირ-ხახის სისხლძარღვებს. მართალია, ბევრი თვლის, რომ გაციებისას ჩაი უებარი საშუალებაა, მაგრამ ეს მხოლოდ მითია, რადგან ბრიტანელი ფარმაკოლოგების განცხადებით,  თეოფილინი, რომელსაც ჩაი შეიცავს ტემპერატურას მაღლა წევს და ავადმყოფისთვის ზიანი უფრო მეტი მოაქვს, ვიდრე სარგებელი.

PS: რა თქმა უნდა, არ ღირს ჩაიზე უარის თქმა, თუმცა, უმჯობესია შეამციროთ მისი მოხმარება და აუცილებლად დაიცვათ მომზადების წესი.

 

რჩევები /

|

12 თებერვალი, 2018

|

საკვანძო სიტყვები

WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => chai
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 212397
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => chai
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 212397
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 3817
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => chai
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => chai
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (212397) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (3817)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 211852
                    [post_author] => 23
                    [post_date] => 2018-02-08 15:33:19
                    [post_date_gmt] => 2018-02-08 11:33:19
                    [post_content] => თამბაქოს მოწევა და ალკოჰოლის სისტემატიური მოხმარება კიბოს განვითარების რისკს ზრდის. ეს არაერთმა კვლევამ დაამტკიცა. ამჯერად კი გამოცემა „ტელეგრაფი“ ახალი კვლევის შესახებ წერს, რომლის მიხედვითაც არის კიდევ ერთი მიზეზი, რამაც მწეველებსა და ალკოჰოლის მომხმარებელში კიბოს რისკი შესაძლოა ხუთჯერ გაზარდოს. ესა არის ყოველდღიურად ცხელი ჩაის მიღება.

კვლევის ფარგლებში იმ ადამიანებს დააკვირდნენ, ვინც თამბაქოს მწეველი და ალკოჰოლზე დამოკიდებულია, ასევე ყოველდღიურად მიირთმევს თუნდაც ერთ ფინჯან ცხელ ჩაის. ამ ადამიანებში საჭმლის მომნელებელი სისტემის სიმსივნეების განვითარების რისკი 5 ჯერ გაიზარდა, ხოლო იმ ადამიანებში, ვინც არც თამბაქოს მოიხმარდა და არც ალკოჰოლს ეძალებოდა, ჩაიმ გავლენა ვერ მოახდინა.

კვლევა 9 წლის განმავლობაში მიმდინარეობდა და ამ დროის მანძილზე 456 ადამიანზე მოხდა დაკვირვება. საწყის ეტაპზე მწეველ და ალკოჰოლის მომხმარებელ ადამიანებს სიმსივნის დიაგნოზი დასმული არ ჰქონდათ, აქედან 1700 ადამიანს საჭმლის მომნელებელი სისტემის სიმსივნე 9 წლის მანძილზე განუვითარდათ.

მეცნიერები ამტკიცებენ, რომ ამის მიზეზი ცხელი ჩაის მიღების შედეგად ის ანთებითი პროცესებია, რომელიც ისედაც გაღიზიანებულ სისტემას აწვება. კვლევა პეკინის უნივერსიტეტის მეცნიერთა გუნდს ეკუთვნის, რომელსაც იუნ ლი ხელმძღვანელობდა.

სხვათა შორის მსგავსი კვლევის შესახებ რეკომენდაცია 2016 წელს მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციამაც გამოსცა. განცხადებაში ნათქვამი იყო, რომ 65 გრადუსს ზევით ცხელი სასმელის მიღება საჭმლის მომნელებლი ორგანოების სიმსივნის რისკს ზრდის.

 



 

 

 

 
                    [post_title] => ცხელი ჩაი მწეველებსა და ალკოჰოლის მომხმარებლებში სიმსივნის რისკს 5-ჯერ ზრდის
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => ckheli-chai-mwevelebsa-da-alkoholis-momkhmareblebshi-simsivnis-risks-5-jer-zrdis
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-02-08 15:47:32
                    [post_modified_gmt] => 2018-02-08 11:47:32
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=211852
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [1] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 206679
                    [post_author] => 16
                    [post_date] => 2018-01-22 12:41:07
                    [post_date_gmt] => 2018-01-22 08:41:07
                    [post_content] => გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრის პირველი მოადგილე ნოდარ კერესელიძე ქალაქ ბერლინში, სურსათის, სოფლის მეურნეობისა და მებაღეობის საერთაშორისო გამოფენის „მწვანე კვირეული 2018″ (Gruene Woche 2018) გახსნის ღონისძიებას დაესწრო.

გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს ინფორმაციით, ბერლინის საერთაშორისო გამოფენა სოფლის მეურნეობის მიმართულებით მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე მასშტაბური და პრესტიჟულია. აღნიშნული გამოფენა უკვე 83 წელია ყოველწლიურად იმართება.

სამინისტროს ცნობით, წელს, ,,მწვანე კვირეული 2018-ში“ (Gruene Woche 2017) სხვადასხვა ქვეყნის 1600-ზე მეტი კომპანია მონაწილეობს, რომლებიც 100 000-ზე მეტ სხვადასხვა დასახელების სასურსათო პროდუქციას წარუდგენს მომხმარებელს. გამოფენის ვიზიტორთა რაოდენობა ყოველწლიურად 400 000-ზე მეტს აღწევს. მიმდინარე წელს, გამოფენა ,,მწვანე კვირეულის“ პარტნიორ ქვეყანას, გერმანიასთან ერთად, ბულგარეთი წარმოადგენს.

საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს მხარდაჭერით, აღნიშნულ გამოფენაში ყოველწლიურად იღებენ მონაწილეობას ქართული კომპანიები. წელს საქართველოს სტენდზე 20-მდე კომპანიის პროდუქცია - ღვინო, ჭაჭა, ლიმონათი, წვენი, ჩაი, თაფლი, ჩურჩხელა, ტყლაპი, ტყემალი, ჯემი, თხილი, მშრალი ხილი, სუნელი და საწებელია წარმოდგენილი.
„ევროკავშირთან ასოცირების ხელშეკრულების ხელმოწერის შემდეგ, ქართული პროდუქციის პოპულარიზაციას საერთაშორისო ბაზრებზე განსაკუთრებული მნიშვნელობა ენიჭება. შესაბამისად, წლევანდელ გამოფენაზე საქართველო მრავალფეროვანი პროდუქციით არის წარმოდგენილი“, - ნათქვამია ინფორმაციაში.
[post_title] => ბერლინში „მწვანე კვირეული 2018″-ზე 20-მდე ქართული კომპანია წარსდგა [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => berlinshi-mwvane-kvireuli-2018%e2%80%b3-ze-20-mde-qartuli-kompania-warsdga [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-01-22 12:42:19 [post_modified_gmt] => 2018-01-22 08:42:19 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=206679 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 191238 [post_author] => 16 [post_date] => 2017-11-27 18:09:18 [post_date_gmt] => 2017-11-27 14:09:18 [post_content] => სოფლის მეურნეობის მინისტრის, ლევან დავითაშვილის განცხადებით, ამ დროისთვის ქართული ჩაის ათასამდე ჰექტრის რეაბილიტაცია მიმდინარეობს. მინისტრის განმარტებით, ქართული ჩაის პლანტაციების რეალიბილიტაციისთვის სახელმწიფომ პროგრამა რამდენიმე წლის წინ დაიწყო. როგორც ლევან დავითაშვილმა აღნიშნა, ზოგადად საქართველოში კლიმატი შესაბამისია ქართული მაღალი ხარისხის ჩაის წარმოებისათვის. მისი თქმით, სახელმწიფო ქართული ჩაის მწარმოებლებს დაეხმარება, რომ ამ კულტურის მსოფლიო ბაზარზე ექსპორტირება მოხდეს.
“საქართველოში კლიმატი შესაბამისია ქართული მაღალი ჩაის წარმოებისთვის, ასევე იმის გათვალისწინებით, რომ საბაზრო კონექტურა გვაძლევს შესაძლებლობას, რომ მაღალი ხარისხის ჩაი ვაწარმოოთ საქართველოში. ამის გათვალისწინებით, სახელმწიფომ გადაწყვიტა პროგრამა “ქართული ჩაი” რამდენიმე წლის წინ დაეწყო, რათა არსებული ქართული ჩაის პლანტაციების რეაბილიტაცია მომხდარიყო. ამ პროგრამის ფარგლებში დაახლოებით 1000-მდე ჰექტრის რეაბილიტაცია-აღდგენა ხდება. ეს არის დიდი სტიმული იმისთვის, რომ კერძო სექტორმაც ჩაის პლანტაციების რეაბილიტაცია დაიწყოს. მნიშვნელოვანია, რომ ეს კომპონენტი სწორედ პლანტაციების აღდგენას გულისხმობს, ასევე გადამამუშავებელი მრეწველობის წახალისებასაც და ეს მომავალ წლებშიც გაგრძელდება. ასევე გაგრძელდება სასოფლო-სამეურნეო კოოპერატივების დახმარება, გადამამუშავებელი ტექნოლოგიებით აღჭურვა იმისთვის, რომ მაღალი ხარისხის ჩაი მივიღოთ. ასევე, ქართული ჩაის მწარმოებლებს დავეხმარებით, რომ ქართული ჩაის კარგად პოზიციონირება მოახდინონ საერთაშორისო ბაზარზე”, - განაცხადა ლევან დავითაშვილმა.
[post_title] => მწარმოებლებს ქართული ჩაის მსოფლიო ბაზარზე გატანაში დაეხმარებიან [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => mwarmoeblebs-qartuli-chais-msoflio-bazarze-gatanashi-daekhmarebian [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2017-11-27 18:10:38 [post_modified_gmt] => 2017-11-27 14:10:38 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=191238 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) ) [post_count] => 3 [current_post] => -1 [in_the_loop] => [post] => WP_Post Object ( [ID] => 211852 [post_author] => 23 [post_date] => 2018-02-08 15:33:19 [post_date_gmt] => 2018-02-08 11:33:19 [post_content] => თამბაქოს მოწევა და ალკოჰოლის სისტემატიური მოხმარება კიბოს განვითარების რისკს ზრდის. ეს არაერთმა კვლევამ დაამტკიცა. ამჯერად კი გამოცემა „ტელეგრაფი“ ახალი კვლევის შესახებ წერს, რომლის მიხედვითაც არის კიდევ ერთი მიზეზი, რამაც მწეველებსა და ალკოჰოლის მომხმარებელში კიბოს რისკი შესაძლოა ხუთჯერ გაზარდოს. ესა არის ყოველდღიურად ცხელი ჩაის მიღება. კვლევის ფარგლებში იმ ადამიანებს დააკვირდნენ, ვინც თამბაქოს მწეველი და ალკოჰოლზე დამოკიდებულია, ასევე ყოველდღიურად მიირთმევს თუნდაც ერთ ფინჯან ცხელ ჩაის. ამ ადამიანებში საჭმლის მომნელებელი სისტემის სიმსივნეების განვითარების რისკი 5 ჯერ გაიზარდა, ხოლო იმ ადამიანებში, ვინც არც თამბაქოს მოიხმარდა და არც ალკოჰოლს ეძალებოდა, ჩაიმ გავლენა ვერ მოახდინა. კვლევა 9 წლის განმავლობაში მიმდინარეობდა და ამ დროის მანძილზე 456 ადამიანზე მოხდა დაკვირვება. საწყის ეტაპზე მწეველ და ალკოჰოლის მომხმარებელ ადამიანებს სიმსივნის დიაგნოზი დასმული არ ჰქონდათ, აქედან 1700 ადამიანს საჭმლის მომნელებელი სისტემის სიმსივნე 9 წლის მანძილზე განუვითარდათ. მეცნიერები ამტკიცებენ, რომ ამის მიზეზი ცხელი ჩაის მიღების შედეგად ის ანთებითი პროცესებია, რომელიც ისედაც გაღიზიანებულ სისტემას აწვება. კვლევა პეკინის უნივერსიტეტის მეცნიერთა გუნდს ეკუთვნის, რომელსაც იუნ ლი ხელმძღვანელობდა. სხვათა შორის მსგავსი კვლევის შესახებ რეკომენდაცია 2016 წელს მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციამაც გამოსცა. განცხადებაში ნათქვამი იყო, რომ 65 გრადუსს ზევით ცხელი სასმელის მიღება საჭმლის მომნელებლი ორგანოების სიმსივნის რისკს ზრდის.           [post_title] => ცხელი ჩაი მწეველებსა და ალკოჰოლის მომხმარებლებში სიმსივნის რისკს 5-ჯერ ზრდის [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => ckheli-chai-mwevelebsa-da-alkoholis-momkhmareblebshi-simsivnis-risks-5-jer-zrdis [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-02-08 15:47:32 [post_modified_gmt] => 2018-02-08 11:47:32 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=211852 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [comment_count] => 0 [current_comment] => -1 [found_posts] => 45 [max_num_pages] => 15 [max_num_comment_pages] => 0 [is_single] => [is_preview] => [is_page] => [is_archive] => 1 [is_date] => [is_year] => [is_month] => [is_day] => [is_time] => [is_author] => [is_category] => [is_tag] => 1 [is_tax] => [is_search] => [is_feed] => [is_comment_feed] => [is_trackback] => [is_home] => [is_404] => [is_embed] => [is_paged] => [is_admin] => [is_attachment] => [is_singular] => [is_robots] => [is_posts_page] => [is_post_type_archive] => [query_vars_hash:WP_Query:private] => 40272cf38442b939cebde677fb9ee8cc [query_vars_changed:WP_Query:private] => [thumbnails_cached] => [stopwords:WP_Query:private] => [compat_fields:WP_Query:private] => Array ( [0] => query_vars_hash [1] => query_vars_changed ) [compat_methods:WP_Query:private] => Array ( [0] => init_query_flags [1] => parse_tax_query ) )

მსგავსი სიახლეები