უნდა ვაბანაოთ თუ არა ბავშვი, როცა მას ტემპერატურა აქვს ან ახველებს – ინგა მამუჩიშვილის პასუხი მშობლებს

პოპულარული

უნდა ვაბანაოთ თუ არა ბავშვი, როცა მას ტემპერატურა აქვს ან ახველებს – ინგა მამუჩიშვილის პასუხი მშობლებს

„სეუ-კლინიკის“ პედიატრიული დეპარტამენტის ხელმძღვანელი და „მზიურიმედის” პედიატრი ინგა მამუჩიშვილი სოციალურ ქსელში პოსტს აქვეყნებს და მშობლების მიერ ყველაზე ხშირად დასმულ შეკითხვას ამომწურავად პასუხობს. უნდა ვაბანაოთ თუ არა ბავშვი, როცა მას მაღალი ტემპერატურა და სურდო აქვს ან ახველებს.

„მშობლები ხშირად სვამენ კითხვას, უნდა დაბანონ თუ არა ბავშვები, როცა მათ ტემპერატურა აქვთ, ახველებთ, სურდო აქვთ… დიახ უნდა დაბანოთ… რატომ??? სწორედ იმიტომ, რომ კანი მჭიდრო კავშირშია ორგანიზმის ყველა ორგანოს ფუნქციონირებასთან, კანის ფუნქციებია: სუნთქვა, შეწოვა, გამოყოფა, პიგმენტების წარმოქმნა, ის მონაწილეობს თერმორეგულაციის და ნივთიერებათა ცვლის პროცესებში, იცავს ორგანიზმს სხვადასხვა გამოსხივებისაგან, დაუზიანებელი კანი შეუღწევადია მიკროორგანიზმებისთვის, ბაქტერიოციდული ეფექტი ქვეითდება გადაღლის და კანის დაზიანების და დაბინძურების შემთხვევაში, კანი მონაწილეობას იღებს იმუნიტეტის წარმოქმნის პროცესებში… კანი სუნთქავს და დღე-ღამის განმავლობაში გამოყოფს 10 გრ ნახშირორჟანგს და შთანთქავს 5 გრ ჟანგბადს, რაც ორგანიზმის აირთა ცვლის დაახლოებით 2%-ს შეადგენს, ბავშვის კანი ნაზია, თხელია, მდიდარია სისხლძარღვებით, იოლად ზიანდება, მალე კარგავს სუნთქვის ფუნქციას, თუ ფორები ჭუჭყით ივსება, ამიტომ მას სათუთი მოვლა და ხშირი დაბანა ჭირდება, რომ არ დაკარგოს სუნთქვის ფუნქცია და არ შეუწყოს ხელი ჰიპოქსიის განვითარებას… ამიტომ თითქმის არ არსებობს დაბანის წინააღმდეგ ჩვენება (ყოველთვის იმოქმედეთ ექიმთან შეთანხმებით) ის მოსაზრება, რომ ვირუსული ინფექციის დროს ბავშვის დაბანა არ შეიძლება, მოძველებულია და წარულს ჩაბარდა… თუ თქვენ, სწორად შეარჩევთ წყლის ტემპერატურას, ბავშვის მდგომარეობიდან და ტემპერატურიდან გამომდინარე, პირიქით, ხელს შეუწყობთ ბავშვის სწრაფ გამოჯანმრთელებას, არ არის აუცილებელი ყოველთვის დუშ-გელის, საპნის ან სხვადასხვა მცენარეული ნაყენის გამოყენება, საკმარისია უბრალო წყლის გადავლება, რომ თქვენმა შვილმა უფრო მხნედ იგრძნოს თავი, მივცეთ კანს საშუალება მაქსიმალურად ისუნთქოს, განსაკუთრებით იმ შემთხვევებში, როცა ბავშვს სიამოვნებს ეს პროცესი, მერწმუნეთ, გამოჯანმრთელების პროცესიც არ დააყოვნებს…დარეგულირდება ტემპერატურა, ცხვირის სანაციაც და ნახველის სეკრეციაც მარტივად მოხდება, მოუსმიეთ და ენდეთ თქვენს მკურნალ ექიმს და არა იმ ადამიანებს, რომლებიც არაკომპეტენტურები არიან მედიცინის საკითხებში… ჯანმრთელობას გისურვებთ ყველას“, – წერს ინგა მამუჩიშვილი.

 

საკვანძო სიტყვები

WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => inga-mamuchishvili
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 225317
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => inga-mamuchishvili
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 225317
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 10730
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => inga-mamuchishvili
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => inga-mamuchishvili
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (225317) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (10730)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 231634
                    [post_author] => 6
                    [post_date] => 2018-04-11 15:42:28
                    [post_date_gmt] => 2018-04-11 11:42:28
                    [post_content] => „სეუ-კლინიკის“ პედიატრიული დეპარტამენტის ხელმძღვანელი და „მზიურიმედის” პედიატრი ინგა მამუჩიშვილი სოციალური ქსელით გავრცელებულ ვიდეომიმართვაში ბავშვთა მენიუში ხორცის ნახარშის გამოყენებაზე საუბრობს.

„ხორცს და ხორცის პროდუქტებს უდიდესი მნიშვნელობა აქვს ბავშვის კვების რაციონში. ხორცი შეიცავს დიდი რაოდენობით ცილას და ცილა არის ასიმილაციის მასალა. აქედან გამომდინარე, მას ბავშვის ზრდა-განვითარებისთვის უდიდესი როლი ენიჭება. ბოლო დროს ძალიან ბევრი კითხვა ისმის მშობლების მხრიდან, აუცილებელია თუ არა ბავშვის კვების რაციონში ხორცის ნახარშის, ეგრეთ წოდებული ბულიონის გამოყენება. მე შევაჯერე მსოფლიოს სხვადასხვა პედიატრიული სკოლის მოსაზრება და მინდა გითხრათ, რომ ხორცის ნახარშის გამოყენება 3 წლამდე ასაკის ბავშვებთან რეკომენდებული არ არის.

ხორცი ხარშვის შემთხვევაში ნახარში გამოყოფს იმ ექსტრაქტებს, ნიტრატებს, მძიმე მეტალებს, პურინებს, მარილებს და ჰისტამინს, რომელიც შეიძლება მავნებელი აღმოჩნდეს ბავშვის ჯანმრთელობისთვის. ხორცის ბულიონის შეწოვა ძალიან სწრაფად ხდება და ბავშვის ღვიძლს, რომელიც ჯერ კიდევ უმწიფარია, არ აქვს დეტოქსიკაციის უნარი. მას არ აქვს უნარი, გადაამუშავოს და ორგანიზმიდან გამოდევნოს ის ექსტრაქტები, რომელიც მიიღო ხორცის ნახარშიდან. ბევრ დედას მიაჩნია, რომ ხორცი ნახარში აუცილებელია ბავშის კვებაში და ძალიან ადრეული ასაკიდან იწყებს მის მიცემას. მე მაქვს შემთხვევები, როცა ნახარშს 6 ან 7 თვის ასაკიდანაც კი იწყებენ. ეს კატეგორიულად დაუშვებელია. 21-ე საუკუნეში, ჩვენი ფერმერების მუშაობის პრინციპი მდგომარეობს იმაში, რომ ცხოველებთან დიდი რაოდენობით გამოიყენონ ანტიბაქტერიული პრეპარატები, ვაქცინები, ჰორმონები. რაც ყველაზე მთავარია, ხორცი ყოველთვის განსაკუთრებული პირობებით უნდა შეავარჩიოთ. ვარდისფერი ხორცი, რომელიც ვიზუალურად კარგად გამოიყურება და მას ვარჩევთ ბავშვის კვებისთვის, უნდა განვასხვავოთ იმ ხორცისგან, რომელსაც შეიძლება სხვადასხვა ქიმიკატები ჰქონდეს დამატებული. უნდა შევძლოთ ახალი და ძველი ხორცის განსხვავება ერთმანეთისგან. ვარდისფერი ხორცი ძირითადად ახალია, მაგრამ თითის ნაჭდევის მეშვეობით შეიძლება გავარკვიოთ, ეს არის ახალი თუ ძველი ხორცი. ახალ ხორცზე თითის ნაჭდევი ძალიან სწრაფად სწორდება, ხოლო ძველ ხორცზე ის გარკვეული პერიოდის განმავლობაში რჩება. ასევე ყველას აინტერესებს, როგორ განვასხვავოთ სუფთა, ქიმიური ნაერთებისგან , ნიტრატებისგან, მძიმე მეტალებისგან გათავისუფლებული ხორცი იმ ხორცისგან, სადაც ისინი უხვადაა. ამისთვის ხორცის ნაჭერი უნდა მოვათავსოთ ტაფაზე და დავაკვირდეთ. ახალი ხორცი შეწვის პროცესში, მალევე იკეთებს ნაზ ქერქს. ხოლო ძველი ან ქიმიკატებით გამდიდრებული ხორცი ძალიან მალე იჭმუხნება, ზომაში პატარავდება და ქვის კონსისტენციის ფორმას იღებს. აქედან გამომდინარე, მშობლებს მინდა ვუთხრა, რომ ხორცის ნახარში შეწონადია ანუ მასში შედის თავად ხორცში არსებული ყველა მავნე ნივთიერების კრებული. როდესაც ჩვენ ვიწყებთ ხორცის ნახარშის მიცემას და ეს ხდება 2.5 ან 3 წლის ასაკიდან, აუცილებლად პირველი წყალი უნდა გადაიღვაროს, ხორცის წამოდუღებიდან 10-15 წუთის შემდეგ. ამის შემდგომ ხორცი უნდა გაირეცხოს გამდინარე წყალში, კვლავ მოიხარშოს და მხოლოდ ამის შემდეგ უკვე გადაწურულ ხორცის ნახარშს ვაზავებთ წყალთან და ამ ფორმით ვამზადებთ ბოსტნეულის წვნიანს. ამდაგვარად ხორცის მიწოდება ბავშვისთვის ბევრად სასარგებლოა“, - ამბობს ინგა მამუჩიშვილი.

https://www.facebook.com/VinniGeorgia/videos/1037168859644224/
                    [post_title] => ხორცის ნახარში 3 წლამდე ბავშვებში რეკომენდებული არ არის - ინგა მამუჩიშვილის რეკომენდაცია
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => khorcis-nakharshi-3-wlamde-rekomendebuli-ar-aris-inga-mamuchishvilis-rekomendacia
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-04-11 15:57:57
                    [post_modified_gmt] => 2018-04-11 11:57:57
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=231634
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [1] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 218484
                    [post_author] => 23
                    [post_date] => 2018-02-28 11:40:01
                    [post_date_gmt] => 2018-02-28 07:40:01
                    [post_content] => სამედიცინო ცენტრი „მზიური მედი“ ცნობილი პედიატრის, ინგა მამუჩიშვილის რეკომენდაციებს მშობლებს ხშირად  სთავაზობს. ამჯერად პედიატრი ყურადღებას დაავადებების განვითარების პრევენციაზე ამახვილებს:

„ხაზგასმით მინდა ავღნიშნო, რომ ხანგრძლივი ბუნებრივი კვება ჩვენი ბავშვების ფიზიკური და სულიერი ჯანმრთელობის საწინდარია.

პაციენტებთან და მათ მშობლებთან მეგობრობა, ერთგულება, ექიმის თავდადება, ყურადღება, განუწყვეტელი ზრუნვა მათ ჯანმრთელობაზე, პრევენციული ღონისძიებების დროული გატარება, მათი ჯანმრთელობის მდგომარეობის მონიტორინგი, სწორი, ბალანსირებული, ჯანსაღი კვების შერჩევა, ძუძუთი კვების პროპაგანდა, თითოეული ჩვენთაგანის ვალია.

განსაკუთრებით დღეს, როდესაც ჩვენი ცხოვრება სავსეა მოულოდნელობებით, გახშირდა სხვადასხვა დაავადებები ბავშვებში, რასაც განაპირობებს ბევრი ეგზოგენური ფაქტორი: დაბინძურებული გარემო პირობები, არასასურველი - გენმოდიფიცირებული, პესტიციდებისა და ჰერბიციდების შემცველი პროდუქტები. აგრეთვე მძიმე სოციალური ფონი, უკონტროლო მედიკამენტები, რაც სხვადასხვა დაავდებების განვითარებას იწვევს.
ნებისმიერი დაავადება, თუნდაც გენეტიკურად დეტერმინირებული, ხშირად გარკვეული გარემო ფაქტორების და სოციალური ფაქტორების გავლენით ვითარდება. ამიტომ საჭიროა პაციენტის მჭიდრო კონტაქტი ექიმთან, რათა დროულად მოვახდინოთ დაავადების განვითარების პრევენცი“,  -გვირჩევს ინგა მამუჩიშვილი.

https://www.facebook.com/mziurimed/photos/a.1224231037673573.1073741828.1203467216416622/1274018619361481/?type=3&theater
                    [post_title] => ინგა მამუჩიშვილი: „ბუნებრივი კვება ჩვენი ბავშვების ფიზიკური და სულიერი ჯანმრთელობის საწინდარია“
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => inga-mamuchishvili-bunebrivi-kveba-chveni-bavshvebis-fizikuri-da-sulieri-janmrtelobis-sawindaria
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-02-28 12:31:37
                    [post_modified_gmt] => 2018-02-28 08:31:37
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=218484
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [2] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 205298
                    [post_author] => 6
                    [post_date] => 2018-01-16 17:11:41
                    [post_date_gmt] => 2018-01-16 13:11:41
                    [post_content] => „სეუ-კლინიკის“ პედიატრიული დეპარტამენტის ხელმძღვანელი და „მზიურიმედის" პედიატრი ინგა მამუჩიშვილი სოციალურ ქსელში მშობლების მიერ ხშირად დასმულ შეკითხვას პასუხობს. რატომ ემართებათ დატილიანება იმ პატარებს, ვისი მშობლებიც ჰიგიენურ ნორმებს განსაკუთრებულად იცავენ:

„ჩემო ძვირფასო მშობლებო, ნუ შეიწუხებთ თავს იმაზე ფიქრით, თუ რატომ დაემართა დატილიანება მაინცდამაინც თქვენს, სუფთა და ხუჩხუჩა, ჰიპერაპეკით და ჰიგიენაზე განსაკუთრებულად აქცენტირებულ შვილს... ყველაფერი შეიცვალა, მოდა, მიმდევრობები, ცხოვრების სტილი, ზოგადად აზროვნება, ტილებმაც მოახდინეს თავისი გემოვნების მოდერნიზაცია და შეუყვარდათ ფრანგული სურნელი, განსაკუთრებული რუდუნებით შერჩეული სურნელოვანი და ძვირადღირებული შამპუნით დაბანილი ბავშვების სრიალა თმა და გადაწყვიტეს საცხოვრებელი პირობების შეცვლა, ეს არის პასუხი თქვენს კითხვაზე, ტილებსაც უნდათ კარგი ცხოვრება, ბოლოსდაბოლოს😂😂😂😂მიყვარხართ მე თქვენ და თქვენი შვილები, არ იდარდოთ, ყველაფრიდან არსებობს გამოსავალი <3“, –  წერს ინგა მამუჩიშვილი
                    [post_title] => რატომ ემართება დატილიანება სუფთა და ჩუხჩუხა ბავშვს, ინგა მამუჩიშვილი მშობლებს პასუხობს
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => ratom-emarteba-datilianeba-sufta-da-chukhchukha-bavshvs-inga-mamuchishvili-mshoblebs-pasukhobs
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-01-16 17:12:26
                    [post_modified_gmt] => 2018-01-16 13:12:26
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=205298
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

        )

    [post_count] => 3
    [current_post] => -1
    [in_the_loop] => 
    [post] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 231634
            [post_author] => 6
            [post_date] => 2018-04-11 15:42:28
            [post_date_gmt] => 2018-04-11 11:42:28
            [post_content] => „სეუ-კლინიკის“ პედიატრიული დეპარტამენტის ხელმძღვანელი და „მზიურიმედის” პედიატრი ინგა მამუჩიშვილი სოციალური ქსელით გავრცელებულ ვიდეომიმართვაში ბავშვთა მენიუში ხორცის ნახარშის გამოყენებაზე საუბრობს.

„ხორცს და ხორცის პროდუქტებს უდიდესი მნიშვნელობა აქვს ბავშვის კვების რაციონში. ხორცი შეიცავს დიდი რაოდენობით ცილას და ცილა არის ასიმილაციის მასალა. აქედან გამომდინარე, მას ბავშვის ზრდა-განვითარებისთვის უდიდესი როლი ენიჭება. ბოლო დროს ძალიან ბევრი კითხვა ისმის მშობლების მხრიდან, აუცილებელია თუ არა ბავშვის კვების რაციონში ხორცის ნახარშის, ეგრეთ წოდებული ბულიონის გამოყენება. მე შევაჯერე მსოფლიოს სხვადასხვა პედიატრიული სკოლის მოსაზრება და მინდა გითხრათ, რომ ხორცის ნახარშის გამოყენება 3 წლამდე ასაკის ბავშვებთან რეკომენდებული არ არის.

ხორცი ხარშვის შემთხვევაში ნახარში გამოყოფს იმ ექსტრაქტებს, ნიტრატებს, მძიმე მეტალებს, პურინებს, მარილებს და ჰისტამინს, რომელიც შეიძლება მავნებელი აღმოჩნდეს ბავშვის ჯანმრთელობისთვის. ხორცის ბულიონის შეწოვა ძალიან სწრაფად ხდება და ბავშვის ღვიძლს, რომელიც ჯერ კიდევ უმწიფარია, არ აქვს დეტოქსიკაციის უნარი. მას არ აქვს უნარი, გადაამუშავოს და ორგანიზმიდან გამოდევნოს ის ექსტრაქტები, რომელიც მიიღო ხორცის ნახარშიდან. ბევრ დედას მიაჩნია, რომ ხორცი ნახარში აუცილებელია ბავშის კვებაში და ძალიან ადრეული ასაკიდან იწყებს მის მიცემას. მე მაქვს შემთხვევები, როცა ნახარშს 6 ან 7 თვის ასაკიდანაც კი იწყებენ. ეს კატეგორიულად დაუშვებელია. 21-ე საუკუნეში, ჩვენი ფერმერების მუშაობის პრინციპი მდგომარეობს იმაში, რომ ცხოველებთან დიდი რაოდენობით გამოიყენონ ანტიბაქტერიული პრეპარატები, ვაქცინები, ჰორმონები. რაც ყველაზე მთავარია, ხორცი ყოველთვის განსაკუთრებული პირობებით უნდა შეავარჩიოთ. ვარდისფერი ხორცი, რომელიც ვიზუალურად კარგად გამოიყურება და მას ვარჩევთ ბავშვის კვებისთვის, უნდა განვასხვავოთ იმ ხორცისგან, რომელსაც შეიძლება სხვადასხვა ქიმიკატები ჰქონდეს დამატებული. უნდა შევძლოთ ახალი და ძველი ხორცის განსხვავება ერთმანეთისგან. ვარდისფერი ხორცი ძირითადად ახალია, მაგრამ თითის ნაჭდევის მეშვეობით შეიძლება გავარკვიოთ, ეს არის ახალი თუ ძველი ხორცი. ახალ ხორცზე თითის ნაჭდევი ძალიან სწრაფად სწორდება, ხოლო ძველ ხორცზე ის გარკვეული პერიოდის განმავლობაში რჩება. ასევე ყველას აინტერესებს, როგორ განვასხვავოთ სუფთა, ქიმიური ნაერთებისგან , ნიტრატებისგან, მძიმე მეტალებისგან გათავისუფლებული ხორცი იმ ხორცისგან, სადაც ისინი უხვადაა. ამისთვის ხორცის ნაჭერი უნდა მოვათავსოთ ტაფაზე და დავაკვირდეთ. ახალი ხორცი შეწვის პროცესში, მალევე იკეთებს ნაზ ქერქს. ხოლო ძველი ან ქიმიკატებით გამდიდრებული ხორცი ძალიან მალე იჭმუხნება, ზომაში პატარავდება და ქვის კონსისტენციის ფორმას იღებს. აქედან გამომდინარე, მშობლებს მინდა ვუთხრა, რომ ხორცის ნახარში შეწონადია ანუ მასში შედის თავად ხორცში არსებული ყველა მავნე ნივთიერების კრებული. როდესაც ჩვენ ვიწყებთ ხორცის ნახარშის მიცემას და ეს ხდება 2.5 ან 3 წლის ასაკიდან, აუცილებლად პირველი წყალი უნდა გადაიღვაროს, ხორცის წამოდუღებიდან 10-15 წუთის შემდეგ. ამის შემდგომ ხორცი უნდა გაირეცხოს გამდინარე წყალში, კვლავ მოიხარშოს და მხოლოდ ამის შემდეგ უკვე გადაწურულ ხორცის ნახარშს ვაზავებთ წყალთან და ამ ფორმით ვამზადებთ ბოსტნეულის წვნიანს. ამდაგვარად ხორცის მიწოდება ბავშვისთვის ბევრად სასარგებლოა“, - ამბობს ინგა მამუჩიშვილი.

https://www.facebook.com/VinniGeorgia/videos/1037168859644224/
            [post_title] => ხორცის ნახარში 3 წლამდე ბავშვებში რეკომენდებული არ არის - ინგა მამუჩიშვილის რეკომენდაცია
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => khorcis-nakharshi-3-wlamde-rekomendebuli-ar-aris-inga-mamuchishvilis-rekomendacia
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2018-04-11 15:57:57
            [post_modified_gmt] => 2018-04-11 11:57:57
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://fortuna.ge/?p=231634
            [menu_order] => 0
            [post_type] => post
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
        )

    [comment_count] => 0
    [current_comment] => -1
    [found_posts] => 13
    [max_num_pages] => 5
    [max_num_comment_pages] => 0
    [is_single] => 
    [is_preview] => 
    [is_page] => 
    [is_archive] => 1
    [is_date] => 
    [is_year] => 
    [is_month] => 
    [is_day] => 
    [is_time] => 
    [is_author] => 
    [is_category] => 
    [is_tag] => 1
    [is_tax] => 
    [is_search] => 
    [is_feed] => 
    [is_comment_feed] => 
    [is_trackback] => 
    [is_home] => 
    [is_404] => 
    [is_embed] => 
    [is_paged] => 
    [is_admin] => 
    [is_attachment] => 
    [is_singular] => 
    [is_robots] => 
    [is_posts_page] => 
    [is_post_type_archive] => 
    [query_vars_hash:WP_Query:private] => 8eabc6816b0b99cd62551142f5d1837d
    [query_vars_changed:WP_Query:private] => 
    [thumbnails_cached] => 
    [stopwords:WP_Query:private] => 
    [compat_fields:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => query_vars_hash
            [1] => query_vars_changed
        )

    [compat_methods:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => init_query_flags
            [1] => parse_tax_query
        )

)

მსგავსი სიახლეები