აშშ-ში ჩატარებულმა ახალმა კვლევამ აჩვენა, რომ ულტრა-დამუშავებული ხორცპროდუქტები და მაღალი შაქრის შემცველობის სასმელები ტვინის ჯანმრთელობისთვის ყველაზე მავნე საკვებია.
ვირჯინიის ტექნოლოგიური უნივერსიტეტის მკვლევარების მიერ ჩატარებული კვლევის თანახმად, ადამიანები, რომლებიც დღეში ამ საკვების ერთ დამატებით პორციას მოიხმარდნენ, მნიშვნელოვნად ზრდიდნენ კოგნიტური დარღვევის განვითარების რისკს, მათ შორის დემენციის ისეთი ფორმების, როგორიცაა ალცჰაიმერი.
მკვლევარებმა შვიდი წლის განმავლობაში დააკვირდნენ 55 წლის და უფროსი ასაკის 4750 ამერიკელ მონაწილეს. მათი კოგნიტური სტატუსი ფასდებოდა ყოველ ორ წელიწადში ერთხელ 2014 წლიდან 2020 წლამდე.
შაქრის შემცველობის ხორცპროდუქტები და სასმელები
შედეგების თანახმად, კოგნიტური დარღვევის რისკი 17 პროცენტით გაიზარდა მათში, ვინც დღეში ულტრა-დამუშავებული ცხოველური პროდუქტების (მაგ. ძეხვი, სალამი, წინასწარ მომზადებული ხორცის პიცები) დამატებით პორციას მოიხმარდა.
კვლევამ ასევე საინტერესო შედეგი გამოიღო: ულტრა-დამუშავებული საკვების მოხმარება ზოგადად მნიშვნელოვნად არ იყო დაკავშირებული კოგნიტური უნარის დაქვეითებასთან. თუმცა, ხორცისა და სასმელების კატეგორიის პროდუქტებს, კერძოდ, ყველაზე უარყოფითი გავლენა ჰქონდათ ტვინის ჯანმრთელობაზე. მსგავსი კავშირი არ აღმოჩნდა ტკბილეულის, მარცვლეულის და დამუშავებული რძის პროდუქტების შემთხვევაში.
ბრენდა დეივი, კვლევის თანაავტორი და ვირჯინიის ტექნოლოგიური უნივერსიტეტის კვების პროფესორი, ხაზს უსვამს დაბალანსებული დიეტის მნიშვნელობას და ამბობს:
„არსებობს ისეთი რამ, რისი შეცვლაც შეგიძლიათ. მთავარია ზომიერება და გონივრული, დაბალანსებული დიეტური არჩევანის გაკეთება“.
ექსპერტების აზრით, მაღალგადამუშავებული ხორცისა და შაქრის მაღალი შემცველობის სასმელების მოხმარების შემცირება ტვინის ჯანმრთელობის დასაცავად ერთ-ერთი ყველაზე მარტივი, მაგრამ ეფექტური ნაბიჯია.
კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა American Journal of Clinical Nutrition-ში.