ჯანმრთელ ადამიანს შეუძლია დღეში ოთხი ფინჯანი ყავის დალევა ჯანმრთელობისთვის ზიანის მიყენების გარეშე, ამბობენ დიეტოლოგები. თუმცა, ნორმა შეიძლება განსხვავდებოდეს სხვადასხვა შემთხვევაში.
„ჩვენ გვაქვს სიმპათიკური და პარასიმპათიკური ნერვული სისტემა. ერთი გვაღელვებს – ვგრძნობთ შთაგონებას, გაძლიერებას. მაგრამ რომ არ დავიწვათ, მეორეც ირთვება. ადენოზინი, ნივთიერება, რომელიც გვამშვიდებს, იწყებს გამომუშავებას. კოფეინი იკავებს რეცეპტორებს, სადაც ეს “დამამშვიდებელი საშუალება” უნდა იყოს”, – განმარტავენ დიეტოლოგები.
კოფეინი ადენოზინს დასაყრდენის საშუალებას არ აძლევს, რის გამოც სხეული აგრძელებს მუშაობას თავისი შესაძლებლობების ფარგლებში. ამ მიზეზით, დიდი რაოდენობით კოფეინს შეუძლია სერიოზული ზიანი მიაყენოს, განსაკუთრებით გულ-სისხლძარღვთა სისტემას.
„ჩვენ ჩავატარეთ კვლევა დიდ ჯგუფებზე და აღმოვაჩინეთ, რომ საშუალოდ ადამიანს შეუძლია დღეში ოთხი ფინჯანი ყავის მირთმევა ჯანმრთელობისთვის ზიანის მიყენების გარეშე. სინამდვილეში, ის შეიძლება სასარგებლოც კი იყოს, რადგან კოფეინი გულისთვის ვარჯიშს ჰგავს. ასევე მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ყველაფერი ინდივიდუალურია: ერთი ადამიანი დალევს ექვს ფინჯანს და ყველაფერი კარგად იქნება, მეორემ კი შესაძლოა თავი ცუდად იგრძნოს სულ რაღაც სამის შემდეგ“, – აფრთხილებენ დიეტოლოგები.