ამერიკელმა მოგზაურმა, მწერალმა და დღეგრძელობის მკვლევარმა დენ ბუტნერმა თქვა, როგორ უნდა იკვებოთ 100 წლამდე მისაღწევად. მის სიტყვებს Daily Mirror ციტირებს.
ბუტნერმა ხაზგასმით აღნიშნა, რომ დაბალანსებული დიეტა მოითხოვს ცხიმებსა და ცილებს. თუმცა, მან ასევე დაასახელა რთული ნახშირწყლები, როგორც მთავარი საიდუმლო.
„ეჭვგარეშე ვიცით, რომ ადამიანები, რომლებიც ყველაზე დიდხანს ცოცხლობენ, ძირითადად მიირთმევენ ნახშირწყლებს, როგორიცაა ლობიო, მარცვლეული, მწვანილი და ტკბილი კარტოფილი. მაგრამ პრობლემა ის არის, რომ ნამცხვრები და ტკბილეული ნახშირწყლებს ცუდ რეპუტაციას ანიჭებენ“, – აღნიშნა ექსპერტმა.
უბრალო და რთულ ნახშირწყლებს შორის მთავარი განსხვავებაა მათი შაქრის მოლეკულების სტრუქტურა, ამბობს ბუტნერი. მან განმარტა, რომ რთული ნახშირწყლები გრძელ ჯაჭვებად არის მოწყობილი და უფრო მეტი დრო სჭირდება მონელებასა და ათვისებას. ამის წყალობით ისინი კარგად იკმაყოფილებენ შიმშილს და ამცირებენ ლტოლვას საკვების მიმართ.