ეკა უბერი: „გრიპის ვაქცინა 60 პროცენტამდე ამცირებს ავადობის სიხშირეს“

პოპულარული

ეკა უბერი: „გრიპის ვაქცინა 60 პროცენტამდე ამცირებს ავადობის სიხშირეს“

ბავშვთა კვების საერთაშორისო ბრენდი „სელია“ ფეისბუქის გვერდზე ონლაინინტერვიუს გვთავაზობს ცნობილ პედიატთან, ეკა უბერთან. თემა კი გრიპის პრევენცია და პროფილაქტიკა გახლავთ.

მინდა დღეს მოკლე რაკურსი გავაკეთო სეზონიდან გამომდინარე ერთ-ერთ ყველაზე აქტუალურ თემაზე, ეს არის გრიპის ვირუსი და სეზონური გრიპი. სეზონური გრიპი ამ პერიოდში, ანუ შემოდგომის შუა პერიოდიდან, და ზამთრის პერიოდში ძალიან აქტუალურია, გამომდინარე იქიდან, რომ ხდება ვირუსის აქტივაცია და შესაბამისად, მოსახლეობის უფრო დიდ მასებს მოიცავს.

რა ასაკიდან არის შესაძლებელი ვაქცინაცია და ვენდოთ თუ არა აცრებს?

ძალიან დიდი მადლობა, რომ ამ თემასთან დაკავშირებით მომიწვიეთ. ჩვენს კლინიკაში და ჩვენს გაყოფილებაში განსაკუთრებით მაღალია მომართვიანობა გრიპის ვირუსით დაინფიცირებული ბავშვების. თუმცა, განსაკუთრებული მოცვადობა მოსახლეობის ნამდვილად არ არის. ამ სიტუაციას ჩვენ ველოდებით ყოველ ზამთარს. ეს არის ჩვეული მდგომარეობა გრიპის ვირუსის გავრცელების ამ პერიოდში. ძალიან მნიშვნელოვანია ადრეული ასაკის ბავშვების დაინფიცირება და არსებობს მთელი რიგი ღონისძიებები, რომელმაც შესაძლებელია გრიპის ვირუსის პრევენცია მოახდინოს. ეს არის პირველ რიგში ყველაზე ელემენტარული და ყველაზე მარტივი შესასრულებელი, ჰიგიენის ნორმებიც დაცვა. მინდა ავღნიშნო, რომ გრიპის ვირუსი ეს არის ვირუსული ინფეცქია და ზემოქმედებას ახდენს რესპირატორულ ანუ სასუნთქ სისტემაზე, რაც გამოვლინდება მწვავე სიმპტომებით. ეს არის ცხვირის გაჭედილობა, ცხვირიდან გამონადენი, ცემინება, სპაზმური ხველა, ტემპერატურული რეაქცია, კონიუქტივიტი. ეს იმას ნიშნავს, რომ გრიპის ვირუსი ძალიან მწვავედ და დრამატულად იწყება. როგოც წესი, უხშირესად გრიპის ვირუსის ინფექცია გართულებების გარეშე ჩაივლის, თუმცა ერთ-ერთი ყველაზე სერიოზული, მაგრამ იშვიათი გართულება ეს არის ვირუსული ენცეფალიტი და ვირუსული პნევმონია ანუ ფილტვების ანთება. ამიტომ მნიშვნელოვანია, ადრეული ასაკის ბავშვებში, ჩვილ ბავშვებში ვიყოთ განსაკუთრებით ყურადღებით. პირველივე სიმპტომების დაწყებისთანავე მივმართოთ ექიმს, რათა მოხდეს სიმპტომატიკის მონიტორინგი და ეტაპობრივად მედიკამენტოზური მკურნალობა, ასევე პარალელურ რეჟიმში პრევენცია. პირველი პრევენციული ღონისძიება ეს არის ჰიგიენის დაცვა და ხელების დაბანა. გრიპი ეს არის ჰაერწვეთოვანი და კონტაქტური გზით გადამდები დაავდება. დაინფიცირებულის ხელები საუკეთესო წყაროა ერთი ბავშვიდან მეორე ბავშვზე ინფექციის გადადების. გასათვალისწინებელია ოჯახში ადამიანთა რაოდენობა. რაც უფრო ბევრი მცირეწლოვანი ასაკის ბავშვია ოჯახში, მით უფრო მაღალია ვირუსის გადაცემის რისკი.

კიდევ ერთი მომენტი, მშობლებს ჰგონიათ, რომ რაც უფრო იშვიათად გაიყვანენ გარეთ და თბილად ჩააცმევენ ბავშვებს, ამით პრევენციას მოახდენენ. მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციას წარმოდგენილი აქვს პრევენციის ღონისძიებები და ერთ-ერთი არის ბავშვის ჰარზე გაყვანა მინიუმ 2 სათის განმავლობაში დღის მანძილზე. ვირუსის გადაცემა, როგორც წესი ხდება დახურულ სივრცეში. რაც არ უნდა დაბალი იყოს გარემო ტემპერატურა, თუ ადეკვატურად ჩააცმევთ ბავშს, ის არ დაინფიცირდება ვირუსით და მეორე, ესეც მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციის მიერ მოწოდებული საპრევენციო ღონისძიება, ეს არის გრიპის სეზონური ვაქცინაცია. მტკიცებითი მედიცინის მონაცემებით, ის 60 პროცენტამდე ამცირებს ავადობის სიხშირეს და თუ დაინფიცირდა ბავშვი, კლინიკური გამოვლინებები უფრო მსუბუქია, ვიდრე აუცრელ ბავშვებში.

როგორ მივხვდეთ ბავშვი გაცივდა თუ ვირუსი გადაედო?

გაციება ეს არის ხელშემწყობი ფაქტორი ვირუსის აქტივაციისთვის. ყველანაირი გაციების სიმპტიომი ეს არის ვირუსის სიმპტომატიკა და მისი გამოვლინება. ძალიან ხშირად გვსმენია ვირუსი არ გვაქვს, გაციებული ვარ. ყველანაირი გაციების სიმპტომი, ცემინება, ყელის ტკივილი, ცხვირის გაჭედილობა, ერთეული ხველა, ყველა ეს სიმპტომი გადამდებია. თუ გამოსავალი არ არის და ბავშში იძულებულია იყოს დაინფიცირებულ გარემოში, სასურველია დაინფიცირებულ ადამიანს გავუკეთოთ პირბადე, ის გამოვცვალოთ ყოველ 2 სათში და ვანიავოთ ოთახი.

აცრებთან დაკავშირებული, ხშირად ამბობენ, რომ ჩვენთან შემოდის ძველი ვაქცინა, რომელიც ახლანდელი ვირუსებისთვის არ არის განკუთვნილი

ძველი აცრები ნამდვილად არ შემოდის. ყოველ წელს ხედება აცრების განახლება, პლუს ვირუსი ძალიან სწრაფ მუტაციას განიცდის. გრიპის ერთი მუტაციით ადამიანი ავადდება ერთხელ ცხოვრებაში და ის გამოიმუშავებს მყარ იმუნიტეტს. ანუ რამდენჯერაც გვხდება ვირუსი, ჩვენ ახალი მუტაციის ვირუსით ვსნებოვდებით. ეს ნიშნავს, რომ ყოველ წელს არის 25 პროცენტი ახალი ვირუსებისა, ანუ ვირუსის ახალი მუტაცია, 75 პროცენტი ძველი ვირუსების. შესაბამისად ამის ზუსტი, 100 პროცენტიანი გათვლა შეუძლებელია. ამის გამო აცრილი ბავშვებიც ინფიცირდებიან ოღონდ არა იმ ვირუსის მუტაციით, რითიც უკვე აცრილები არიან, არამედ ახალი მუტაციებით. მინდა შევეხო ასევე სხვა იმუნიტეტის გამაძლიერებელ იმუნომოდულატორებს. აღმოჩნდა, რომ ნებისმიერი იმუნიტეტის გამამყარებელი იმუნომოდულატორები მხოლოდ 15 პროცენტით ამცირებენ ავადობის სიმცირეს. თუმცა ჰიგიენასთან, ვაქცინაციასთან და მედიკამენტურ მკურნალობასთან ერთად შესაძლებელია, რომ ვირუსის შეხვედრის რისკი მინიმუმამდე იყოს დაყვანილი. კიდევ ერთ მომენტზე მინდა გავამახვილო ყურადღება, ესაა რისკის ჯგუფები. ძალიან ხშირად გაგვიგია, რომ არ შეიძლევა ორსულების აცრა. არადა პირიქით, რისკ ჯგუფში შედიან ჩვილები 6 თვიდან 6 წლამდე, ორსულები და 60 წელს გადაცილებული ადამიანები, პლუს ექიმები. მე ბოლო 5 წელია ყოველწლიურად ვიტარებ ვაქცინაციას და ჩემს გარშემო ყველას მოვუწოდებ ჩაიტაროს ვაქცინაცია, რადგან ეს ძალიან ეფექტურია.

რას იტყვით სიმპტომებზე, რომლებიც ვირუსის მერე რჩება

საკმაოდ რთულია ნარჩენი სიმპტომების შეფასება და ის ყველა კონკრეტულ შემთხვევაში ინდივიდუალურად უნდა მოხდეს. მაგალითად ბრონქების ვირუსული ინფექცია, შესაძლებელია გახანგრძლივდეს 2-3 კვირის განმავლობაში და ეს ითვლება ნორმად. თუ ხველას აქვს სპაზმური ხასიათი, შესაძლებელია ვირუსინდუცირებულ ალერგიულ ხველასთან გვქონდეს საქმე. ანუ ბავშვს აქვს ალერგია ვირუსზე, რომელიც ასაკთან მიმართებაში ყოველწლიურად მცირდება და 7-8 წლის ასაკში ეს ვირუსინდუცირებული ალერგიული ხველა ქრება.

არის თუ არა ეფექტური საინჰალაციო საშუალებები

საინჰალაციო საშუალებები საკმაოდ ეფექტურია, მაგრამ ყოველ კონკრეტულ შემთხვევაში ეს მედიკამენტის არჩევა უნდა მოხდეს ექიმის დანიშნულებით.

არის თუა არ რეკომენდებული ელექტროლიტების გამოყენება?

ელექტროლიტების გამოყენება ერთ-ერთი მნიშვნელოვანია რგოლია. როდესაც გახშირებულია სუნთქვა, განსაკუთრებით ჩვილებში, ამ დროს დამატებით ხდება ორგანიზმიდან სითხის აორთქლება, რომლის შევსებაც აუცილებელია.

 

რჩევები /

|

27 დეკემბერი, 2016

|
WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => pediatris-rchevebi
                                    [1] => eka-uberi
                                    [2] => pediatri
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 98764
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => pediatris-rchevebi
                                    [1] => eka-uberi
                                    [2] => pediatri
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 98764
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 1868
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => pediatris-rchevebi
                                    [1] => eka-uberi
                                    [2] => pediatri
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => pediatris-rchevebi
                                    [1] => eka-uberi
                                    [2] => pediatri
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (98764) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (1868,3718,9949)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 233322
                    [post_author] => 23
                    [post_date] => 2018-04-17 16:00:57
                    [post_date_gmt] => 2018-04-17 12:00:57
                    [post_content] => იაშვილის სახელობის ბავშვთა ცენტრალური საავადმყოფოს ბავშვთა განვითარების ცენტრის ხელმძღვანელი, პედიატრი მაია ხერხეულიძე სოციალური ქსელით გავრცელებულ ვიდეორგოლში ბავშვთა ასაკის ისეთ გავრცელებულ პრობლემაზე საუბრობს, როგრიცაა ყაბზობა.

„კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დარღვევები და საერთოდ ყაბზობა ბავშთა ასაკში საკმაოდ ხშირია. უხშირესად იგი არის ფუნქციური ხასიათის. ფუნქციური ხასიათის ნიშნავს იმას, რომ მას არანაირი ორგანული მიზეზი საფუძვლად არ უდევს. ის შესაძლებელია განპირობებული იყოს სხვადასხვა ცვლილებით. პირველ რიგში, როდესაც ბავშვი იმყოფება ძუძუთი კვებაზე და იწყებს დამატებით კვებას. სწორედ დამატებითი კვების დაწყების დროს შესაძლოა რომ გამოვლინდეს გარკვეული დისფუნქცია. ეს შეიძლება განპირობებული იყოს ახალი საკვების გასინჯვით.

ხშირ შემთხვევაში ყაბზობა ვითარდება ხოლმე, როდესაც ბავშვი ეჩვევა ქოთანს. ქოთნის მიჩვევის პერიოდში საკმაოდ ხშირია ყაბზობის განვითარების შემთხვევები.

2-3 წლის ასაკში, როდესაც ბავშვები გამოირჩევიან პრეტენზიული კვებით, ანუ ისინი ირჩევენ საკვებს და სურვილი აქვთ ერთი და იგივე ტიპის საკვები მიირთვან, შესაძლოა ამ ერთფეროვანმა კვებამაც გამოიწვიოს ყაბზობა.

არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ ყაბზობა შესაძლოა იყოს ერთ-ერთი ნიშანი ორგანული ხასიათის დაავადების. ანუ როდესაც ჩვენ გვაქვს კუჭ-ნაწლავის სისტემის ტრაქტის ორგანული პრობლემა. ამიტომ ეს ორი მდგომარეობა ერთმანეთისგან უნდა განვასხვავოთ.

ხშირად ყაბზობა იწყება დაბადებისთანავე ანუ პირველი დღეებიდან. ამ შემთხვევაში, როდესაც ყაბზობა ორგანული გენეზისაა, ხშირად მეკონიუმის გამოყოფაც არის ძალიან დაგვიანებული. ნაწლავთა მოქმედება გაძნელებულია დაბადებისთანავე, მას სდევს ძალიან ძლიერი ტირილი, განავალი არის ძალიან შეკრული, ნაწლავთა მოქმედება ძალიან იშვიათია და ყოველთვის საჭიროებს მშობლის დახმარებას. ნაწლავთა მოქმედების პრობლემასთან ერთად ვლინდება სხვა ნიშანი. მაგალითად მუცლის ძლიერი ტკივილი, შეუპოვარი ხასიათის ღებინება, ცხელება. ასეთ შემთხვევაში აუცილებელია მივმართოთ ექიმს, რათა მოხდეს ზუსტად დიფერენცირება.   ფუნქციური დარღვევისას ხშირად მხოლოდ დიეტოთერაპიაც საკმარისია, რათა მოწესრიდგეს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მოქმედება, სხვა მიზეზით განვითარებული ყაბზობის დროს ჩვენ გვჭირდება სხვადასხვა ტიპის გამოკვლევების ჩატარება და ზუსტი დიაგნოსტირება.

უნდა ვიცოდეთ, რომ თუ ბავშვი მიდრეკილია შეკრულობისკენ, აუცილებელია მან მიიღოს უჯრედისით მდიდარი საკვები. ეს გახლავთ ხილი და ბოსტნეული. შესაძლო მას შევთავაზოთ წვენებიც, თუმცა უმჯობესია ამ შემთხვევაში წვენი რბილობსაც შეიცავდეს. ამიტომ ჩვენ მშობლებს ვურჩევთ ხოლმე არა სუფთა, გამოწურული წვენი გამოიყენოს, არამედ ხილი დააბლენდეროს წყალთან ერთად და ცოტა უფრო ბლანტი წვენი შესთავაზოს ბავშვს.

 ასევე არის გარკვეული პროდუქტები, რომლებიც ხელს უწყობს შეკრულებას. მაგალითად ისეთი, როგორიცაა ცომეული, სახამებლის მაღალი შემცველობის პროდუქტები, ბრინჯი კარტოფილი. შესაძლებელია ყაბზობა ბანანმა და ბროწეულმაც გამოიწვიოს. ანუ როდესაც ჩვენ ვსაუბრობთ ყაბზობაზე, ანუ როდესაც პატარა მიდრეკილია ამისკენ, ჩვენ უნდა ვეცადოთ ყაბზობის გამომწვევი პროდუქტები მინიმალურად მივაწოდოთ მას.

ძალიან მნიშვნელოვანია სითხით დატვირთვა. ხშირ შემთხვევაში ბავშვი არ იღებს საკმარისი რაოდენობით სითხეს, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში სითხის დიდი რაოდენობა შეიწოვება, რის გამოც განავალი შრება და დეფეკაცია ხდება გაცილებით უფრო მტკივნეული. შემდგომ პატარა ცდილობს, თავიდან აირიდოს ეს მტკივნეული პროცესი, ამიტომ იკავებს მოქმედებას. მოქმედების შეკავებასთან ერთად კი კიდევ უფრო მეტი წყალი იწოვება, ამიტომ სითხის დიდი ოდენობით მიწოდება მნიშვნელოვანია.

ასევე აუცილებელია რძის პროდუქტების შესაბამისი ოდენობით მიწოდება, აუცილებელია წვნიანი კერძები, ასევე ნაწლავთა პერისტალტიკაზე კარგად მოქმედებს შვრიის ქატო. ამიტომ შესაძლებელია ფაფაში ჩვენ შვრიის ქატო გამოვიყენოთ.

ძალიან კარგია ნაწლვათა მოქმედებისთვის ვაშლი და კივი. მნიშვნელოვანია უკვე გამზადებულ საკვებში მოხდეს მცენარეული ზეთის გამოყენება.

მაშინ, როდესაც ყაბზობა უკვე ჩამოყალიბებულია, ზოგჯერ გვჭირდება მედიკამენტი, რომელიც დაავიწყებს ბავშვს ტკივლის პროცესს, რომელიც დეფეკაციის პროცესს ახლავს.

ლაქტულოზას შემცველი ძალიან ბევრი პროდუქტია დღეს ბაზარზე. მშობლებმა უნდა იცოდნენ, რომ თუ ყაბზობა იწყება დაბადებისთანავე, თუ ის არის მკვეთრად გამოხატული, თუ ის არ რეგულირდება მედიკამენტების გამოყენების შემდეგ, თუ მას ახლავს ისეთი ნიშნები, როგორიცაა წონაში ჩამორჩენა, მაღალი ცხელება, მუცლის ტკივილი, შეუპოვარი ხასიათის ღებინება, ასეთ დროს აუცილებელია ექიმთან მიმართვა, რათა სწორად მოხდეს ყაბზობის მართვა.

[video width="1280" height="720" mp4="http://fortuna.ge/wp-content/uploads/2018/04/10000000_179116779545861_4770026980001185792_n-1.mp4"][/video]
                    [post_title] => რა პროდუქტები უნდა მიიღოს ბავშვმა ყაბზობის დროს - მაია ხერხეულიძის რეკომენდაციები
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => ra-produqtebi-unda-miighos-bavshvma-yabzobis-dros-maia-kherkheulidzis-rekomendaciebi
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-04-17 17:15:13
                    [post_modified_gmt] => 2018-04-17 13:15:13
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=233322
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [1] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 231634
                    [post_author] => 6
                    [post_date] => 2018-04-11 15:42:28
                    [post_date_gmt] => 2018-04-11 11:42:28
                    [post_content] => „სეუ-კლინიკის“ პედიატრიული დეპარტამენტის ხელმძღვანელი და „მზიურიმედის” პედიატრი ინგა მამუჩიშვილი სოციალური ქსელით გავრცელებულ ვიდეომიმართვაში ბავშვთა მენიუში ხორცის ნახარშის გამოყენებაზე საუბრობს.

„ხორცს და ხორცის პროდუქტებს უდიდესი მნიშვნელობა აქვს ბავშვის კვების რაციონში. ხორცი შეიცავს დიდი რაოდენობით ცილას და ცილა არის ასიმილაციის მასალა. აქედან გამომდინარე, მას ბავშვის ზრდა-განვითარებისთვის უდიდესი როლი ენიჭება. ბოლო დროს ძალიან ბევრი კითხვა ისმის მშობლების მხრიდან, აუცილებელია თუ არა ბავშვის კვების რაციონში ხორცის ნახარშის, ეგრეთ წოდებული ბულიონის გამოყენება. მე შევაჯერე მსოფლიოს სხვადასხვა პედიატრიული სკოლის მოსაზრება და მინდა გითხრათ, რომ ხორცის ნახარშის გამოყენება 3 წლამდე ასაკის ბავშვებთან რეკომენდებული არ არის.

ხორცი ხარშვის შემთხვევაში ნახარში გამოყოფს იმ ექსტრაქტებს, ნიტრატებს, მძიმე მეტალებს, პურინებს, მარილებს და ჰისტამინს, რომელიც შეიძლება მავნებელი აღმოჩნდეს ბავშვის ჯანმრთელობისთვის. ხორცის ბულიონის შეწოვა ძალიან სწრაფად ხდება და ბავშვის ღვიძლს, რომელიც ჯერ კიდევ უმწიფარია, არ აქვს დეტოქსიკაციის უნარი. მას არ აქვს უნარი, გადაამუშავოს და ორგანიზმიდან გამოდევნოს ის ექსტრაქტები, რომელიც მიიღო ხორცის ნახარშიდან. ბევრ დედას მიაჩნია, რომ ხორცი ნახარში აუცილებელია ბავშის კვებაში და ძალიან ადრეული ასაკიდან იწყებს მის მიცემას. მე მაქვს შემთხვევები, როცა ნახარშს 6 ან 7 თვის ასაკიდანაც კი იწყებენ. ეს კატეგორიულად დაუშვებელია. 21-ე საუკუნეში, ჩვენი ფერმერების მუშაობის პრინციპი მდგომარეობს იმაში, რომ ცხოველებთან დიდი რაოდენობით გამოიყენონ ანტიბაქტერიული პრეპარატები, ვაქცინები, ჰორმონები. რაც ყველაზე მთავარია, ხორცი ყოველთვის განსაკუთრებული პირობებით უნდა შეავარჩიოთ. ვარდისფერი ხორცი, რომელიც ვიზუალურად კარგად გამოიყურება და მას ვარჩევთ ბავშვის კვებისთვის, უნდა განვასხვავოთ იმ ხორცისგან, რომელსაც შეიძლება სხვადასხვა ქიმიკატები ჰქონდეს დამატებული. უნდა შევძლოთ ახალი და ძველი ხორცის განსხვავება ერთმანეთისგან. ვარდისფერი ხორცი ძირითადად ახალია, მაგრამ თითის ნაჭდევის მეშვეობით შეიძლება გავარკვიოთ, ეს არის ახალი თუ ძველი ხორცი. ახალ ხორცზე თითის ნაჭდევი ძალიან სწრაფად სწორდება, ხოლო ძველ ხორცზე ის გარკვეული პერიოდის განმავლობაში რჩება. ასევე ყველას აინტერესებს, როგორ განვასხვავოთ სუფთა, ქიმიური ნაერთებისგან , ნიტრატებისგან, მძიმე მეტალებისგან გათავისუფლებული ხორცი იმ ხორცისგან, სადაც ისინი უხვადაა. ამისთვის ხორცის ნაჭერი უნდა მოვათავსოთ ტაფაზე და დავაკვირდეთ. ახალი ხორცი შეწვის პროცესში, მალევე იკეთებს ნაზ ქერქს. ხოლო ძველი ან ქიმიკატებით გამდიდრებული ხორცი ძალიან მალე იჭმუხნება, ზომაში პატარავდება და ქვის კონსისტენციის ფორმას იღებს. აქედან გამომდინარე, მშობლებს მინდა ვუთხრა, რომ ხორცის ნახარში შეწონადია ანუ მასში შედის თავად ხორცში არსებული ყველა მავნე ნივთიერების კრებული. როდესაც ჩვენ ვიწყებთ ხორცის ნახარშის მიცემას და ეს ხდება 2.5 ან 3 წლის ასაკიდან, აუცილებლად პირველი წყალი უნდა გადაიღვაროს, ხორცის წამოდუღებიდან 10-15 წუთის შემდეგ. ამის შემდგომ ხორცი უნდა გაირეცხოს გამდინარე წყალში, კვლავ მოიხარშოს და მხოლოდ ამის შემდეგ უკვე გადაწურულ ხორცის ნახარშს ვაზავებთ წყალთან და ამ ფორმით ვამზადებთ ბოსტნეულის წვნიანს. ამდაგვარად ხორცის მიწოდება ბავშვისთვის ბევრად სასარგებლოა“, - ამბობს ინგა მამუჩიშვილი.

https://www.facebook.com/VinniGeorgia/videos/1037168859644224/
                    [post_title] => ხორცის ნახარში 3 წლამდე ბავშვებში რეკომენდებული არ არის - ინგა მამუჩიშვილის რეკომენდაცია
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => khorcis-nakharshi-3-wlamde-rekomendebuli-ar-aris-inga-mamuchishvilis-rekomendacia
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-04-11 15:57:57
                    [post_modified_gmt] => 2018-04-11 11:57:57
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=231634
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [2] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 228031
                    [post_author] => 23
                    [post_date] => 2018-03-29 15:18:36
                    [post_date_gmt] => 2018-03-29 11:18:36
                    [post_content] => გადაცემა „სტუმრად ექიმთან“ ერთ-ერთ ყველაზე აქტუალურ თემას, ბავშთა კვებას დაეთმო. რა შეიცვალა წლამდე ასაკის ბავშვთა კვების რაციონში, რა უახლესი რეკომენდაციებია მოწოდებული ამ მხრივ,  რა ასაკამდეა რეკომენდებული ძუძუთი კვება, როდის დგება შერეული კვების აუცილებლობა, რა ასაკიდან ვიწყებთ ბოსტნეულისა და მარცვლეულის ფაფების, ასევე ხორცისა და თევზის დამატებას ბავშვთა კვების რაციონში –  წლამდე ასაკის ბავშვთა კვების ახალი ცხრილის შესახებ გადაცემაში პედიატრმა ეკა უბერმა ისაუბრა.

 ჩვილისთვის დედის რძე შეუცვლელი საკვებია, მაგრამ როდის დგება შერეული კვების აუცილებლობა და რა ვადამდე ითვლება ასეთი კვება საუკეთესოდ?

დიახ, კიდევ ერთხელ განვმეორდები, რომ ძუძუთი კვება უალტერნატივოა. მსოფლიოში ჯერ ვერ შეიქმნა ისეთი კვება, რომელიც გაიმეორებს ბუნებრივი კვების თითოეულ კომპონენტს. მსოფლიო ჯანდაცვის საერთაშორისო ორგანიზაციის მიერ არის შემუშავებული სტანდარტი, რომელსაც ეფუძნება ყველა ხელოვნური ადაპტირებული ნარევი, რომელიც მეტ-ნაკლებად მიახლოებულია დედის რძესთან. 95% შემთხვევაში დედას უნდა ჰქონდეს რძე, თუმცა, არის სხვა ხელის შემშლელი პირობები, რომლის დროსაც დედა იძულებულია  ჩვილი ხელოვნურ საკვებზე გადაიყვანოს. თუ ის გადაწყვეტს, რომ მისი ჩვილი იყოს ბუნებრივ კვებაზე, სასურველია, მინიმუმ ერთი წლის განმავლობაში კვებოს ძუძუთი. თუმცა, დამატებითი კვება რაციონში შედის 6 თვიდან. 6 თვემდე, როგორც ბუნებრივი, ისე ხელოვნური კვება მთლიანად აკმაყოფილებს ბავშვის ფიზიოლოგიურ მოთხოვნილებებს, თუ ის რა თქმა უნდა ჯანმრთელია და სწორად ვითარდება.



რა საკვები უნდა მიიღოს დედამ ძუძუთი კვების დროს და მართალია თუ არა, რომ ამ დროს მშობლის კვების რაციონი მკაცრად შეზღუდული უნდა იყოს?

ეს საკითხი  ინდივიდუალურია ყველა კონკრეტულ შემთხვევაში. ლიტერატურაში მეძუძური დედის კვების რეჟიმი არ არსებობს, თუ სპეციფიურ კომპონენტებზე ალერგია, ან აუტანლობა არ ვლინდება. როდესაც დედა და ბავშვი ჯანმრთელები არიან, დედას ვეუბნებით, მიირთვით რაც გსურთ, რა თქმა უნდა ზომიერების ფარგლებში. ცხადია  მეძუძური დედა უნდა იკვებებოდეს სრულფასოვნად. ეს მოიაზრებს არა ცხოველური ცხიმების მიღებას, არამედ პირიქით, რაციონი მცენარეული ცხიმებით უნდა იყოს  დატვირთული.

რა ასაკიდან ვიწყებთ ბოსტნეულის ფაფების მიცემას და რა სქემაა მოწოდებული უახლესი გაიდლაინით?

გაიდლაინი შეიცვალა და აქაც ინდივიდუალურობაა გასათვალისწინებელი. მიიჩნევა, რომ ხელოვნურ კვებაზე მყოფი ბავშვი 4-დან 6 თვემდე მზად არის მიიღოს ახალი საკვები. კიდევ განვმეორდები და ვიტყვი, რომ თუ ბავშვი ბუნებრივ კვებაზეა, 6 თვემდე მას დედის რძე სრულად უკმაყოფილებს ყველა მოთხოვნას. თუ ბავშვს გაორმაგებული აქვს წონა, თუ კარგად იჭერს თავს და შეუძლია სავარძელში ყოფნა, თუ აქვს კოვზით საკვების მიღების უნარ-ჩვევები, ეს ნიშნავს, რომ შესაძლებელია 4 თვიდან ვცადოთ დამატებითი კვევა. ყველა ახალი პროდუქტის დამატება ხდება მონო კომპონენტების სახით.  მაგალითად, ჩემი შვილის შემთხვევაში, ძალიან მინდოდა მას მიეღო ბროკოლი, თუმცა ისე მოხდა, რომ ვერ გადაამუშავა. ეს ნიშნავს, რომ 2-3 თვით ბროკოლის მიღება გადაიდო და ამჯერად სხვა ბოსტნეულს მივცემ. კარტოფილი, სტაფილო, ჭარხალი, ბროკოლი, გოგრა, ყაბაყი - ეს ყველაფერი თანდათანობით, 1-2 ჩაის კოვზის ოდენობით უნდა დავაწყებინოთ პატარას და აუცილებლად ერთ კომპონენტად. მინდა ავღნიშნო, რომ ქილოვანი საკვებს უფრო ვანიჭებ უპირატესობას, ვიდრე სახლში დამზადებულს. მიიჩნევა, რომ სახლში მომზადებული პროდუქტი შესაძლოა კალორიული და პროტეინული თვალსაზრისით არ იყოს დატვირთული. ვიცით, რომ თერმული დამუშავებისას, პროდუქტი კარგავს სასარგებლო თვისებების ნაწილს. ხოლო, ქილებში მოთავსებული საკვები უფრო მეტად აკმაყოფილებს ბავშვის მოთხოვნილებებს. გარდა ამისა, ამ სეზონზე ყველაფერი იმპორტირებულია. თუ მშობელი გადაწყვეტს, რომ წლის ამ პერიოდში ბავშვი ქილის საკვებით გამოკვებოს, რა თქმა უნდა უკეთესია. ისინი ორგანული პროდუქტებით არის დამზადებული, არ შეიცავს კონსერვატებსა და ნიტრატებს. თუმცა, სახლში მომზადებული საკვებიც მისაღებია. აქვე მიდნა დავამატო, რომ შესაძლებელია ბავშვმა დამატებითი კვება დაიწყოს როგორც ბოსტნეულით, ისე მარცვლოვნებით. განსაკუთრებით დღენაკლული ბავშვებისთვის, აუცილებელია 5-6 თვის ასაკიდან რაციონში დავამატოთ მარცვლეულის ფაფები. ეს ახდენს ანემიის განვითარების პრევენციას და ხდება ორგანიზმის რკინით გაჯერება.



რომელი მარცვლეულის ფაფის მიცემაა რეკომენდებული პირველად და რატომ?

ყველაზე უსაფრთხო და ნაკლებად ალერგიულად მიიჩნევა ბრინჯის ფაფები. უნდა დავიწყოთ ერთკომპონენტიანი ურძეო ფაფებით და 5-7 დღის განმავლობაში გავზარდოთ კოვზების რაოდენობა. ამის შემდეგ დედას შეუძლია ახალი კომპონენტი დაამატოს. საწყის ეტაპზე უმჯობესია არჩევანი გავაკეთოთ ურძეო ფაფებზე, რადგან ისინი  არ არის ისეთი გემრიელი, როგორიც რძიანი, ამიტომ ბოსტნეულზე ბავშვის უარს აღარ იტყვის. თუ სახეზეა წონის დეფიციტი, უმჯობესია დამატებითი კვება ფაფებით დავიწყოთ, თუ არ არის წონის დეფიციტი, ბოსტნეულით დაწყება სჯობს. აქვე საინტერესოა, რომ თუ ადრე მიიჩნეოდა, რომ ხილი და ხორცი ცოტა მოგვიანებით უნდა დაგვემატებინა რაციონში, დღეს 4-6 თვიდან თავისუფლად შეიძლება ყველა კომპონენტის მონაცვლეობა.

ცელიაკი, რა უნდა ვიცოდეთ ამ დაავადებაზე და მართალია თუ არა რომ ფაფები, რომლებიც არ შეიცავს გლუტენს, ხელს უწყობს მის პრევენციას?

ძალიან დიდი ვნებათაღელვაა ხოლმე უგლუტენო ფაფებთან მიმართებაში და მინდა ნათელი მოვფინო ამ სიტუაციას. წინათ ფიქრობდნენ, რომ უგლუტენო მარცვლეულის მიცემა ცელიაკის დაავადების პრევენციას ახდენდა. ცელიაკია ეს არის წვრილი ნაწლავის ანთებითი დაავადება, რომელიც არის იმუნური სისტემით გაშუალებული და არის გენეტიკურად დეტერმინირებული. ადამიანს ის ან აქვს, ან არა. ამიტომ მისი პრევენცია ადრეულ ეტაპზე უგლუტენო ფაფებით შეუძლებელია და ის არ ცვლის გამოსავალს. გლუტენი ეს არის პროტეინი, რომელიც უმეტესად წარმოდგენილია მარცვლოვნებში. ასეთი ფაფების არ მიცემა, სამწუხაროდ ცელიაკიის დაავადების გამოვლენის პრევენციას ვერ მოახდენს, ის უბრალოდ გვიან გამოვლინდება, როდესაც ბავშვის რაციონში გლუტენის შემცველი პროდუქტები  შევა.

რომელი პატარებისთვისაა  განკუთვნილი ურძეო ფაფები?

ზოგადად ადაპტირებული ნარევის დამატება ხდება ინდივიდუალურად, რადგან ყოველ კონკრეტულ შემთხვევაში ეს მხოლოდ ბავშვის ამტანობაზეა დამოკიდებული.  რომელი მიირთვა ბავშვმა ყველზე კარგად, რომელზე ჰქონდა კარგი ნაწლავთა მოქმედება, როდის იყო ნაკლები მუცლის კოლიკები და ა.შ. შესაძლებელია, რომ ის რძე, რომელიც მარცვლეულშია დამატებული, მისთვის მიუღებელი აღმოჩნდეს. იმისათვის, რომ ზუსტად ვიცოდეთ, ეს რძე მისთვის მისაღებია თუ არა, ვიწყებთ კვებას ერთ კომპონენტიანი ურძეო ფაფით. შემდეგ რა თქმა უნდა რაციონში შემოდის რძიანი ფაფა იმ კომპონენტით, რომელიც ურძეოს შემთხვევაშიც პრობლემას არ ქმნიდა.

https://www.youtube.com/watch?v=-mrKcW4-FZQ&feature=youtu.be

 

რა ასაკიდან ვიწყებთ ხორცის დამატებას ბავშვის რაციონში და მართალია თუ არა, რომ ღორის ხორცი აბსოლუტურად უსაფრთხოა?

ხორცი თავისუფლად შეიძლება რაციონში შემოვიტანოთ 6 თვის ასაკიდან და ეს შეიძლება იყოს საქონლის, ქათმის, ინდაურის, ბოცვერის და ღორის. ყველას ძალიან უკვირს, როდესაც ღორის ხორცს ვახსენებთ და ეს განხივლის საგანი ხდება.
აღმოჩნდა, რომ თუ ბავშვს აქვს ძროხის რძის ცილის აუტანლობა, ქათმისა და საქონლის ხორცში შესაძლებელია იმ პროტეინების თანხვედრა იყოს, რომელიც ძროხის რძის ცილაშიც არის. ანუ თუ მას ძროხის რძის ცილის აუტანლობა აქვს, შესაძლებელია საქონლის და ფრინველის ხორცის აუტანლობაც ჰქონდეს.
უმრავლეს შემთხვევევაში, გარდამავალი ტრანზიტორული ალერგიული რეაქციები და კვებითი აუტანლობა იმუნოლოგიურად არ ჩანს და სისხლში შესაძლებელია უარყოფითი პასუხითაც კი გამოვლინდეს. ძროხის რძის ცილის აუტანლობა მხოლოდ და მხოლოდ კონკრეტული იშვიათი შემთხვევების გარდა ემპირიულ დიაგნოსტიკას ეფუძნება. თუ კონკრეტულ შემთხვევაში, ბავშვმა ვერ მიიღო ხელოვნური ნარევი, ეს ვლინდება ყაბზობით, დიარეით, ღებინებით, უმადობით, წამოქაფებით, წონის მასის დეფიციტით, განავალში სისხლის არსებობით - შესაძლებელია ვიფიქროთ ძროხის რძის ცილის აუტანლობაზე. ასეთ დროს ბავშვის რაციონში შემომაქვს ბოცვერის, ინდაურის ან ღორის ხორცი, რადგან ამ სამი სახეობის ხორცში არ ხდება პროტეინების თანხვედრა ძროხის რძის ცილასთან. რაც შეეხება თევზს, ამ დრომდე ვიცოდით, რომ წლამდე მისი მიღება არ იყო სასურველი, რადგან ის ალერგიულ რეაქციებს იწვევდა ალერგიული კომპონენტების დაგვიანებით მიცემა სამწუხაროდ ვერ აკეთებს ატოპიური დაავადების პრევენციას, ეს ცხადია ეხება თევზსსაც. ამიტომაც, მნიშვნელოვანია მონოკომპონენტიანი კვება მინიმუმ 5-7 დღის განმავლობაში და არა ყოველდღე განსხვავებული პროდუქტების შეთავაზება, რადგან შესაძლებელია ზოგიერთ პროდუქტს ჰქონდეს გვიანი რეაქცია და ის ხუთი დღის შემდეგ გამოვლინდეს. მშობლებს ასევე ხშირად აინტერესებთ, რა ასაკამდეა დაბლენდერებული საკვები რეკომენდებული? ესეც ძალიან ინდივიდუალურია. მანამ, სანამ ბავშვს წინა კბილები არ აქვს, მას შეუძლია  დაბლენდერებული საკვები მიირთვას. მეტსაც გეტყვით, ორ წლამდე შეიძლება პატარა იყოს დაბლენდერებულ საკვებზე. ერთი წლის ასაკიდან შესაძლებელია მცირე ულუფებით, დაჭყლეტილი საკვების მიცემა და თანდათანობით მყარ საკვებზე გადასვლა. ეს არ ნიშნავს, რომ წლამდე პატარას პურის ყუა უნდა მისცეთ, ან სტაფილო დავაჭერინოთ ხელში, შესაძლოა ის ბავშვმა ადვილად მოკბიჩოს, მაგრამ ვერ დაღეჭავს და შესაძლოა გაჩნდეს გადაცდენის საშიშროება. რა ხილით უნდა დავიწყოთ კვება და რა რაოდენობით შეგვიძლია შევთავაზოთ? 6-7 თვიდან ეტაპობრივი სქემით თავისუფლად შეგვიძლია დავიწყოთ ხილის მიცემა. აქვე სასურველია,  ხილი იყოს ადგილობრივი წარმოების. ეგზოტიკური ხილი ჩვენს გენეტიკაში არ ზის და ამიტომ უმჯობესია მისგან თავის შეკავება. უპირატესობას მივანიჭებ ვაშლს, ატამს, ქლიავს, კენკრას, ალუბალს. ციტრუსი და ზოგიერთი კენკროვანი ხილი წლამდე არ არის რეკომენდებული. ასევე სამ წლამდე არასასურველია ბალის, კარალიოკის, ლეღვისა და ყურძნის მიცემა.  აუცილებლად უნდა ავღნიშნო, რომ ხილ-ფაფა არასოდეს არ არის ერთი სრულფასოვანი კვება. ის დესერტია და არა ძირითადი საკვები. ძალიან ხშირად წლამდე ბავშვის კვების რაციონში გვხვდება მაწონი , რამდენად სასარგებლოა ის? მაწონი ძალიან კარგი პროდუქტია და მასზე თაობები გაზიარდა, მაგრამ ეს იქამდე, სანამ ადაპტირებული კვება არ არსებობდა. ადაპტირებული კვება ნიშნავს იმას, რომ ის სრულად აკმაყოფილებს ორგანიზმის მოთხოვნილებას ცილებზე, ცხიმებზე, ნახშირწყლებზე  და სხვა ნუტრიენტებზე. მაწონი ამ მოთხოვნილებებს ვერ აკმაყოფილებს, შესაბამისად ერთ წლამდე მაწვნის მიცემა არ არის რეკომენდებული. და ბოლოს, დღეს ძალიან აქტუალურ მძიმე მეტალების თემას უნდა შევეხო, სად არის მათი საფრთხე ყველაზე მეტად, საკვებსა თუ გარემოში და ცოტა გადაჭარბებული ხომ არ არის ის შიში, რაც დღეს საზოაგდოებაშია? ჩვენ ქართველები ძალიან ემოციური ხალხი ვართ და ამიტომ ეს შიშებიც არაა გასაკვირი. ამ ეტაპზე მძიმე მეტალები ძალიან აქტუალური თემაა და  ამის პირველი მიზეზია ეკოლოგია – ჰაერი, გამონაბოლქვი,  ძველი სახლები ანუ სამშენებლო მასალა, უხარისხო სათამაშოები და საკვები. საკვები პროდუქტები, რომლებიც მიიღება და იზრდება გზისპირა ნაკვეთებზე, მანქანის გამონაბოლქვთან ახლოს, რა თქმა უნდა ისინი ნიადაგიდან ადვილად იწოვს მძიმე მეტალებს. თუმცა, ამ  ეტაპზე ჩვენს ქვეყანაში ტოქსიურ ზღვარს პრობლემა არ შეუქმნია. ამიტომ ვფიქრობ, რომ მძიმე მეტალების თემა ცოტა უტრირებულია. გადაცემის ლაივი გადაცემის ჩანაწერი [audio mp3="http://fortuna.ge/wp-content/uploads/2018/03/eka-uberi-28-marti-eka-uberi.mp3"][/audio] [post_title] => როგორი უნდა იყოს წლამდე ბავშვის კვების რაციონი უახლესი გაიდლაინებით - ეკა უბერის რეკომენდაციები [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => rogori-unda-iyos-wlamde-bavshvis-kvebis-racioni-uakhlesi-gaidlainebit-eka-uberis-rekomendaciebi [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-04-03 11:35:42 [post_modified_gmt] => 2018-04-03 07:35:42 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=228031 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) ) [post_count] => 3 [current_post] => -1 [in_the_loop] => [post] => WP_Post Object ( [ID] => 233322 [post_author] => 23 [post_date] => 2018-04-17 16:00:57 [post_date_gmt] => 2018-04-17 12:00:57 [post_content] => იაშვილის სახელობის ბავშვთა ცენტრალური საავადმყოფოს ბავშვთა განვითარების ცენტრის ხელმძღვანელი, პედიატრი მაია ხერხეულიძე სოციალური ქსელით გავრცელებულ ვიდეორგოლში ბავშვთა ასაკის ისეთ გავრცელებულ პრობლემაზე საუბრობს, როგრიცაა ყაბზობა. „კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დარღვევები და საერთოდ ყაბზობა ბავშთა ასაკში საკმაოდ ხშირია. უხშირესად იგი არის ფუნქციური ხასიათის. ფუნქციური ხასიათის ნიშნავს იმას, რომ მას არანაირი ორგანული მიზეზი საფუძვლად არ უდევს. ის შესაძლებელია განპირობებული იყოს სხვადასხვა ცვლილებით. პირველ რიგში, როდესაც ბავშვი იმყოფება ძუძუთი კვებაზე და იწყებს დამატებით კვებას. სწორედ დამატებითი კვების დაწყების დროს შესაძლოა რომ გამოვლინდეს გარკვეული დისფუნქცია. ეს შეიძლება განპირობებული იყოს ახალი საკვების გასინჯვით. ხშირ შემთხვევაში ყაბზობა ვითარდება ხოლმე, როდესაც ბავშვი ეჩვევა ქოთანს. ქოთნის მიჩვევის პერიოდში საკმაოდ ხშირია ყაბზობის განვითარების შემთხვევები. 2-3 წლის ასაკში, როდესაც ბავშვები გამოირჩევიან პრეტენზიული კვებით, ანუ ისინი ირჩევენ საკვებს და სურვილი აქვთ ერთი და იგივე ტიპის საკვები მიირთვან, შესაძლოა ამ ერთფეროვანმა კვებამაც გამოიწვიოს ყაბზობა. არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ ყაბზობა შესაძლოა იყოს ერთ-ერთი ნიშანი ორგანული ხასიათის დაავადების. ანუ როდესაც ჩვენ გვაქვს კუჭ-ნაწლავის სისტემის ტრაქტის ორგანული პრობლემა. ამიტომ ეს ორი მდგომარეობა ერთმანეთისგან უნდა განვასხვავოთ. ხშირად ყაბზობა იწყება დაბადებისთანავე ანუ პირველი დღეებიდან. ამ შემთხვევაში, როდესაც ყაბზობა ორგანული გენეზისაა, ხშირად მეკონიუმის გამოყოფაც არის ძალიან დაგვიანებული. ნაწლავთა მოქმედება გაძნელებულია დაბადებისთანავე, მას სდევს ძალიან ძლიერი ტირილი, განავალი არის ძალიან შეკრული, ნაწლავთა მოქმედება ძალიან იშვიათია და ყოველთვის საჭიროებს მშობლის დახმარებას. ნაწლავთა მოქმედების პრობლემასთან ერთად ვლინდება სხვა ნიშანი. მაგალითად მუცლის ძლიერი ტკივილი, შეუპოვარი ხასიათის ღებინება, ცხელება. ასეთ შემთხვევაში აუცილებელია მივმართოთ ექიმს, რათა მოხდეს ზუსტად დიფერენცირება.   ფუნქციური დარღვევისას ხშირად მხოლოდ დიეტოთერაპიაც საკმარისია, რათა მოწესრიდგეს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მოქმედება, სხვა მიზეზით განვითარებული ყაბზობის დროს ჩვენ გვჭირდება სხვადასხვა ტიპის გამოკვლევების ჩატარება და ზუსტი დიაგნოსტირება. უნდა ვიცოდეთ, რომ თუ ბავშვი მიდრეკილია შეკრულობისკენ, აუცილებელია მან მიიღოს უჯრედისით მდიდარი საკვები. ეს გახლავთ ხილი და ბოსტნეული. შესაძლო მას შევთავაზოთ წვენებიც, თუმცა უმჯობესია ამ შემთხვევაში წვენი რბილობსაც შეიცავდეს. ამიტომ ჩვენ მშობლებს ვურჩევთ ხოლმე არა სუფთა, გამოწურული წვენი გამოიყენოს, არამედ ხილი დააბლენდეროს წყალთან ერთად და ცოტა უფრო ბლანტი წვენი შესთავაზოს ბავშვს. ასევე არის გარკვეული პროდუქტები, რომლებიც ხელს უწყობს შეკრულებას. მაგალითად ისეთი, როგორიცაა ცომეული, სახამებლის მაღალი შემცველობის პროდუქტები, ბრინჯი კარტოფილი. შესაძლებელია ყაბზობა ბანანმა და ბროწეულმაც გამოიწვიოს. ანუ როდესაც ჩვენ ვსაუბრობთ ყაბზობაზე, ანუ როდესაც პატარა მიდრეკილია ამისკენ, ჩვენ უნდა ვეცადოთ ყაბზობის გამომწვევი პროდუქტები მინიმალურად მივაწოდოთ მას. ძალიან მნიშვნელოვანია სითხით დატვირთვა. ხშირ შემთხვევაში ბავშვი არ იღებს საკმარისი რაოდენობით სითხეს, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში სითხის დიდი რაოდენობა შეიწოვება, რის გამოც განავალი შრება და დეფეკაცია ხდება გაცილებით უფრო მტკივნეული. შემდგომ პატარა ცდილობს, თავიდან აირიდოს ეს მტკივნეული პროცესი, ამიტომ იკავებს მოქმედებას. მოქმედების შეკავებასთან ერთად კი კიდევ უფრო მეტი წყალი იწოვება, ამიტომ სითხის დიდი ოდენობით მიწოდება მნიშვნელოვანია. ასევე აუცილებელია რძის პროდუქტების შესაბამისი ოდენობით მიწოდება, აუცილებელია წვნიანი კერძები, ასევე ნაწლავთა პერისტალტიკაზე კარგად მოქმედებს შვრიის ქატო. ამიტომ შესაძლებელია ფაფაში ჩვენ შვრიის ქატო გამოვიყენოთ. ძალიან კარგია ნაწლვათა მოქმედებისთვის ვაშლი და კივი. მნიშვნელოვანია უკვე გამზადებულ საკვებში მოხდეს მცენარეული ზეთის გამოყენება. მაშინ, როდესაც ყაბზობა უკვე ჩამოყალიბებულია, ზოგჯერ გვჭირდება მედიკამენტი, რომელიც დაავიწყებს ბავშვს ტკივლის პროცესს, რომელიც დეფეკაციის პროცესს ახლავს. ლაქტულოზას შემცველი ძალიან ბევრი პროდუქტია დღეს ბაზარზე. მშობლებმა უნდა იცოდნენ, რომ თუ ყაბზობა იწყება დაბადებისთანავე, თუ ის არის მკვეთრად გამოხატული, თუ ის არ რეგულირდება მედიკამენტების გამოყენების შემდეგ, თუ მას ახლავს ისეთი ნიშნები, როგორიცაა წონაში ჩამორჩენა, მაღალი ცხელება, მუცლის ტკივილი, შეუპოვარი ხასიათის ღებინება, ასეთ დროს აუცილებელია ექიმთან მიმართვა, რათა სწორად მოხდეს ყაბზობის მართვა. [video width="1280" height="720" mp4="http://fortuna.ge/wp-content/uploads/2018/04/10000000_179116779545861_4770026980001185792_n-1.mp4"][/video] [post_title] => რა პროდუქტები უნდა მიიღოს ბავშვმა ყაბზობის დროს - მაია ხერხეულიძის რეკომენდაციები [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => ra-produqtebi-unda-miighos-bavshvma-yabzobis-dros-maia-kherkheulidzis-rekomendaciebi [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-04-17 17:15:13 [post_modified_gmt] => 2018-04-17 13:15:13 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=233322 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [comment_count] => 0 [current_comment] => -1 [found_posts] => 39 [max_num_pages] => 13 [max_num_comment_pages] => 0 [is_single] => [is_preview] => [is_page] => [is_archive] => 1 [is_date] => [is_year] => [is_month] => [is_day] => [is_time] => [is_author] => [is_category] => [is_tag] => 1 [is_tax] => [is_search] => [is_feed] => [is_comment_feed] => [is_trackback] => [is_home] => [is_404] => [is_embed] => [is_paged] => [is_admin] => [is_attachment] => [is_singular] => [is_robots] => [is_posts_page] => [is_post_type_archive] => [query_vars_hash:WP_Query:private] => d535e9258fdb47d88de7a7c9c3d26e3e [query_vars_changed:WP_Query:private] => [thumbnails_cached] => [stopwords:WP_Query:private] => [compat_fields:WP_Query:private] => Array ( [0] => query_vars_hash [1] => query_vars_changed ) [compat_methods:WP_Query:private] => Array ( [0] => init_query_flags [1] => parse_tax_query ) )

მსგავსი სიახლეები