საქართველოში სტარბაქსი შემოდის: თბილისში ქარხანა აშენდება

პოპულარული

წარმატების ფორმულა

საქართველოში სტარბაქსი შემოდის: თბილისში ქარხანა აშენდება

მსოფლიოს ყავის ბაზრის ლიდერი ამერიკული კომპანია „სტარბაქსი“ საქართველოში შემოდის. თანაც საუბარია არა ყავის იმპორტზე, არამედ ქარხნის აშენებაზე. ეს „სტარბაქსისთვის“ რეგიონალური პროექტია, რომლის ცენტრი საქართველო გახდება. პროექტის შესახებ დეტალები ცნობილი არ არის, თუმცა დამტკიცებულია განაშენიანების რეგულირების გეგმა და გადაწყვეტილია, რომ ქარხანა თბილისში, კახეთის გზატკეცილზე, ეროვნული ბანკის საკასო ცენტრის უკან მდებარე ტერიტორიაზე გაკეთდება.
საინტერესოა, რომ საინვესტიციო ვალდებულებაში ქარხნის ტერიტორიაზე მუზეუმის გაკეთებაც იგეგმება. მსგავსი რამ მთელ მსოფლიოში მიღებული პრაქტიკაა.
ინვესტორის მხრიდან ქარხნის პროექტი ჯერ წარმოდგენილი არ არის და მშნებლობის ვადებზე საუბარიც ნაადრევია.
Starbucks Corporation-ის სათაო ოფისი აშშ-ში, სიეტლში მდებარეობს.
1971 წელს ინგლისურის მასწავლებელმა ჯერი ბოლდუინმა, ისტორიის მასწავლებელმა ზევ ზიგალმა და მწერალმა გორდონ ბოუკერმა გადაწყვიტეს მარცვლის ყავის გაყიდვისთვის მიეყოთ ხელი და სიეტლში მაღაზია გახსნეს.
დღეისათვის „სტარბაქსი“ მსოფლიოში ყველაზე დიდი ყავახანების ქსელია. ის სხვადასხვა სახეობის ყავას აწარმოებს. ამჟამად მსოფლიოს სხვადასხვა წერტილში „სტარბაქსი“ 24 ათას სავაჭრო წერტილს აერთიანებს.

საინტერესო ფაქტი: შესასვლელი კარი „სტარბაქსის“ ყველა დაწესებულებაში ან აღმოსავლეთს უყურებს ან სამხრეთს, მაგრამ არასოდეს ჩრდილოეთის მხარეს. ეს იმისთვის გაკეთდა, რომ ყველა მომხმარებელი დღის შუქით დატკბეს, ოღონდ ამავე დროს მზე პირდაპირ სახეში არ ანათებდეს.

WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                    [1] => starbaqsi
                                    [2] => qarkhana
                                    [3] => yavakhana
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 117678
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                    [1] => starbaqsi
                                    [2] => qarkhana
                                    [3] => yavakhana
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 117678
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 697
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                    [1] => starbaqsi
                                    [2] => qarkhana
                                    [3] => yavakhana
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                    [1] => starbaqsi
                                    [2] => qarkhana
                                    [3] => yavakhana
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (117678) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (14171,3944,6831,697)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 276088
                    [post_author] => 23
                    [post_date] => 2018-08-19 02:05:19
                    [post_date_gmt] => 2018-08-18 22:05:19
                    [post_content] => თუ ერთფეროვნება მოგბეზრდათ, გირჩევთ ცხოვრების გადახალისება დილიდანვე დაიწყოთ და ჩვეული ყავა შემოთავაზებული ორიგინალური რეცეპტით მოამზადოთ.

ლატე კურკუმათი - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 240 მლ. რძე (ნატურალური, მცენარეული, უცხიმო), 1 გ. კურკუმა, 5-10 გ. თაფლი, დარიჩინი გემოვნებით. მომზადების წესი: გააცხელეთ რძე 70-75 გრადუსზე ადუღებამდე, ეტაპობრივად დაუმატეთ კურკუმა, დარიჩინი, თაფლი და კარგად აურიეთ. გაცივების შემდეგ კი, ყავასთან ერთად ჩაასხით მოხერხებულ ჭურჭელში.



ყავა პოპკორნით - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ესპრესო, 300 მლ. რძე ან ნაღები, 25 მლ. კარამელის სიროფი, მარილი გემოვნებით, კარამელის პოპკორნი. მომზადების წესი:  გაცხელებულ რძეში ჩაასხით ესპრესო, კარამელის სიროფი, მარილი და კარგად ურიეთ ქაფის გაკეთებამდე. ჩაასხით ჭიქაში და გაალამაზეთ პოკორნით.



ყავა-ტონიკი - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 200 მლ. გაზიანი წყალი, ყინული. მომზადების წესი: ჩაყარეთ ჭიქაში ყინული, გაავსეთ ნახევრამდე გაზიანი წყლით, მერე კი, ცივი ყავით.



ყავა სანელებლებით - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 2 ჩაის კოვზი შაქარი (ან ლერწმის შაქარი), ½ ჩაის კოვზი დაფქვილი ჯანჯაფილი (ჯინჯერი), ½ ჩაის კოვზი დარიჩინი, ½ ჩაის კოვზი ილი (კარდამონი), 40 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი, 11%-იანი ნაღები. მომზადების წესი: ჩაყარეთ პატარა ფიალაში შაქარი, დაფქვილი ჯანჯაფილი, ილი და დარიჩინი, დაასხით ადუღებული ცხელი წყალი და ურიეთ შაქრის გადნობამდე. ჩაასხით ფრენჩ-პრესში ერთი კოვზი სიროფი, დაასხით ცხელი ნაღები, ყავა და კარგად შეანჯღიეთ.



ბანანის ყავა - ინგრედიენტები: კაკაო, 1 ჭიქა ყავა, 1 ჭიქა რძე, 1 ბანანის სმუზი, 1 ჩაის კოვზი თაფლი, 1 ჩაის კოვზი კაკაო. მომზადების წესი: მოათავსეთ ყველა ინგრედიენტი ბლენდერში და კარგად ათქვიფეთ.



ყავა ვიეტნამურად - ინგრედიენტები: 15 გ. დაფქვილი ყავა, 4 ჩაის კოვზი შედედებული რძე, 100 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი. მომზადების წესი: გაათბეთ ჭიქა მდუღარე წყლით და ჩაასხით შედედებული რძე, გაათბეთ მეტალის ფილტრი და მოათავსეთ ჭიქაზე. ჩაყარეთ ფილტრში ყავა და დაადეთ პრესი, მერე კი, დაასხით 20 მლ. ადუღებული წყალი და გააჩერეთ რამდენიმე წუთი, ისევ დაასხით წყალი და დაახურეთ თავსახური. მიირთვით ცხელი, რადგან მხოლოდ ასე გაიგებთ ნამდვილი ვიეტნამური ყავის გემოს.



ლატე ტოფი - ინგრედიენტები:  1 ჭიქა ესპრესო, 180 მლ. რძე, 40 გ. კარამელის სოუსი. მომზადების წესი: აურიეთ ერთმანეთში რძე და კარამელის სოუსი, დაასხით ცხელი ესპრესო და ათქვიფეთ (0,5-1 სმ-ის) ქაფის გაკეთებამდე.


                    [post_title] => ყავის მომზადების შვიდი ორიგინალური მეთოდი
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => yavis-momzadebis-shvidi-originaluri-metodi
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-08-19 02:05:19
                    [post_modified_gmt] => 2018-08-18 22:05:19
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=276088
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [1] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 272222
                    [post_author] => 5
                    [post_date] => 2018-08-03 13:02:54
                    [post_date_gmt] => 2018-08-03 09:02:54
                    [post_content] => ვითიბი ბანკმა შპს „აჩინებულის“ ხილის გადამამუშავებელი და ნატურალური წვენების მწარმოებელი ქარხნის გახსნა 1 170 000 ლარით დააფინანსა.

აღნიშნული თანხიდან, 970 000 ლარი, შეღავათიანი აგრო კრედიტის პროგრამის ფარგლებში გაიცა, პროექტის ჯამურმა ღირებულებამ 2,5 მილიონი ლარი შეადგინა.

საწარმო კახეთის რეგიონში მდებარეობს.

სრული დატვირთვით ამუშავების შემდეგ, წელიწადის განმავლობაში, 500 000 ლიტრზე მეტი სხვადასხვა სახეობის ხილის ნატურალური წვენის წარმოებაა დაგეგმილი. პროდუქციის რეალიზაცია, პირველ ეტაპზე, ადგილობრივ ბაზარზე მოხდება. სამომავალოდ იგეგმება ექსპორტზე გატანაც. საწარმოში მუდმივად 25 ადამიანია დასაქმებული, ხოლო სეზონურად, 8-10 ადამიანი ემატება.

ვითიბი ბანკის მიერ, წლის დასაწყისიდან, შეღავათიანი აგრო კრედიტის პროექტის ფარგლებში 132 კრედიტი გაიცა საერთო თანხით 11,8 მილიონი ლარი.
                    [post_title] => ვითიბი ბანკმა „აჩინებულის“ ქარხნის გახსნა დააფინანსა
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => vitibi-bankma-achinebulis-qarkhnis-gakhsna-daafinansa
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-08-03 13:02:54
                    [post_modified_gmt] => 2018-08-03 09:02:54
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=272222
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [2] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 264720
                    [post_author] => 23
                    [post_date] => 2018-07-16 10:23:26
                    [post_date_gmt] => 2018-07-16 06:23:26
                    [post_content] => რა თქმა უნდა, ხშირად გვესმის მოწოდება, რომ მაქსიმალურად უნდა შევამციროთ ყავის მიღება, რომელიც ზიანს აყენებს ჩვენს ჯამრთელობას, თუმცა თუ ზომიერებას დავიცავთ უგემრიელესი სასმელი არა თუ მავნებელი, სასარგებლოც იქნება.

ამერიკული Alzheimer’s Disease Research Center-ის მეცნიერებმა დაამტკიცეს, რომ დღეში სამი ფინჯანი ყავა 20%-ით ამცირებს პარკინსონის, 65%-ით კი, ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკს.

ჰარვარდის უნივერსიტეტის მეცნიერები დარწმუნებული არიან, რომ ყავა აუმჯობესებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის მუშაობას. თუმცა, მხოლოდ კოფემანების შემთხვევაში, ვინც მთელი ცხოვრება სიამოვნებით მიირთმევდა არომატული სასმელს, ის კი, ვინც ყოველთვის უარს ამბობდა, უმჯობესია არც დაიწყოს, რადგან გარკვეული ასაკის შემდეგ კოფეინი საკმაოდ სახიფათოა.

ზომერად ყავის მირთმევა მათაც სჭირდება, ვისაც ახალგაზრდობის შენარჩუნება სურს, რადგან კოფეინი ნაოჭებთან ბრძოლის საუკეთესო იარაღია.

სხვათაშორის, ყავა მეტად ეფექტურად წვავს ცხიმებს და ააქტიურებს მეტაბოლიზმს.  მთავარია, არ გადააჭარბოთ და სარგებლის ნაცვალ ზიანი არ მოუტანოთ საკუთარ ორგანიზმს.

 
                    [post_title] => ყავის სიყვარულის 4 მიზეზი
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => yavis-siyvarulis-4-mizezi
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-07-16 10:24:41
                    [post_modified_gmt] => 2018-07-16 06:24:41
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://fortuna.ge/?p=264720
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

        )

    [post_count] => 3
    [current_post] => -1
    [in_the_loop] => 
    [post] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 276088
            [post_author] => 23
            [post_date] => 2018-08-19 02:05:19
            [post_date_gmt] => 2018-08-18 22:05:19
            [post_content] => თუ ერთფეროვნება მოგბეზრდათ, გირჩევთ ცხოვრების გადახალისება დილიდანვე დაიწყოთ და ჩვეული ყავა შემოთავაზებული ორიგინალური რეცეპტით მოამზადოთ.

ლატე კურკუმათი - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 240 მლ. რძე (ნატურალური, მცენარეული, უცხიმო), 1 გ. კურკუმა, 5-10 გ. თაფლი, დარიჩინი გემოვნებით. მომზადების წესი: გააცხელეთ რძე 70-75 გრადუსზე ადუღებამდე, ეტაპობრივად დაუმატეთ კურკუმა, დარიჩინი, თაფლი და კარგად აურიეთ. გაცივების შემდეგ კი, ყავასთან ერთად ჩაასხით მოხერხებულ ჭურჭელში.



ყავა პოპკორნით - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ესპრესო, 300 მლ. რძე ან ნაღები, 25 მლ. კარამელის სიროფი, მარილი გემოვნებით, კარამელის პოპკორნი. მომზადების წესი:  გაცხელებულ რძეში ჩაასხით ესპრესო, კარამელის სიროფი, მარილი და კარგად ურიეთ ქაფის გაკეთებამდე. ჩაასხით ჭიქაში და გაალამაზეთ პოკორნით.



ყავა-ტონიკი - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 200 მლ. გაზიანი წყალი, ყინული. მომზადების წესი: ჩაყარეთ ჭიქაში ყინული, გაავსეთ ნახევრამდე გაზიანი წყლით, მერე კი, ცივი ყავით.



ყავა სანელებლებით - ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 2 ჩაის კოვზი შაქარი (ან ლერწმის შაქარი), ½ ჩაის კოვზი დაფქვილი ჯანჯაფილი (ჯინჯერი), ½ ჩაის კოვზი დარიჩინი, ½ ჩაის კოვზი ილი (კარდამონი), 40 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი, 11%-იანი ნაღები. მომზადების წესი: ჩაყარეთ პატარა ფიალაში შაქარი, დაფქვილი ჯანჯაფილი, ილი და დარიჩინი, დაასხით ადუღებული ცხელი წყალი და ურიეთ შაქრის გადნობამდე. ჩაასხით ფრენჩ-პრესში ერთი კოვზი სიროფი, დაასხით ცხელი ნაღები, ყავა და კარგად შეანჯღიეთ.



ბანანის ყავა - ინგრედიენტები: კაკაო, 1 ჭიქა ყავა, 1 ჭიქა რძე, 1 ბანანის სმუზი, 1 ჩაის კოვზი თაფლი, 1 ჩაის კოვზი კაკაო. მომზადების წესი: მოათავსეთ ყველა ინგრედიენტი ბლენდერში და კარგად ათქვიფეთ.



ყავა ვიეტნამურად - ინგრედიენტები: 15 გ. დაფქვილი ყავა, 4 ჩაის კოვზი შედედებული რძე, 100 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი. მომზადების წესი: გაათბეთ ჭიქა მდუღარე წყლით და ჩაასხით შედედებული რძე, გაათბეთ მეტალის ფილტრი და მოათავსეთ ჭიქაზე. ჩაყარეთ ფილტრში ყავა და დაადეთ პრესი, მერე კი, დაასხით 20 მლ. ადუღებული წყალი და გააჩერეთ რამდენიმე წუთი, ისევ დაასხით წყალი და დაახურეთ თავსახური. მიირთვით ცხელი, რადგან მხოლოდ ასე გაიგებთ ნამდვილი ვიეტნამური ყავის გემოს.



ლატე ტოფი - ინგრედიენტები:  1 ჭიქა ესპრესო, 180 მლ. რძე, 40 გ. კარამელის სოუსი. მომზადების წესი: აურიეთ ერთმანეთში რძე და კარამელის სოუსი, დაასხით ცხელი ესპრესო და ათქვიფეთ (0,5-1 სმ-ის) ქაფის გაკეთებამდე.


            [post_title] => ყავის მომზადების შვიდი ორიგინალური მეთოდი
            [post_excerpt] => 
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => closed
            [post_password] => 
            [post_name] => yavis-momzadebis-shvidi-originaluri-metodi
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2018-08-19 02:05:19
            [post_modified_gmt] => 2018-08-18 22:05:19
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => http://fortuna.ge/?p=276088
            [menu_order] => 0
            [post_type] => post
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 0
            [filter] => raw
        )

    [comment_count] => 0
    [current_comment] => -1
    [found_posts] => 70
    [max_num_pages] => 24
    [max_num_comment_pages] => 0
    [is_single] => 
    [is_preview] => 
    [is_page] => 
    [is_archive] => 1
    [is_date] => 
    [is_year] => 
    [is_month] => 
    [is_day] => 
    [is_time] => 
    [is_author] => 
    [is_category] => 
    [is_tag] => 1
    [is_tax] => 
    [is_search] => 
    [is_feed] => 
    [is_comment_feed] => 
    [is_trackback] => 
    [is_home] => 
    [is_404] => 
    [is_embed] => 
    [is_paged] => 
    [is_admin] => 
    [is_attachment] => 
    [is_singular] => 
    [is_robots] => 
    [is_posts_page] => 
    [is_post_type_archive] => 
    [query_vars_hash:WP_Query:private] => 1bfdc1921f1bacdbce8eef924c95490b
    [query_vars_changed:WP_Query:private] => 
    [thumbnails_cached] => 
    [stopwords:WP_Query:private] => 
    [compat_fields:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => query_vars_hash
            [1] => query_vars_changed
        )

    [compat_methods:WP_Query:private] => Array
        (
            [0] => init_query_flags
            [1] => parse_tax_query
        )

)

მსგავსი სიახლეები