ციტრუსის სეზონზე კიდევ ერთი ახალი საწარმო ამოქმედდება. საწარმო „ჩაქვის ჩაის ფაბრიკის“ ბაზაზე გაიხსნა და ციტრუსის გადამუშავებასთან ერთად უახლოეს მომავალში პირვანდელი პროფილით მუშაობას დაიწყებს.
ციტრუსის მიმღებ-გადამამუშავებელი და შემფუთავი საწარმო მიმდინარე წლის 15 ნოემბერს გაიხსნება. კომპანიამ უკვე 100 000 ლარის ინვესტიცია განახორციელა. საწარმო უკვე მზადაა ციტრუსის მისაღებად. ქარხანა აღჭურვილია თანამედროვე ევროსტანდარტების შესაბამისი დანადგარებით. საწარმოში სამომავლოდ იგეგმება 100 ტონიანი სამაცივრე მეურნეობის მოწყობა.
საწარმო 24 საათის განმავლობაში 200 ტონა ციტრუსოვანთა ნაყოფის მიიღება-დახარისხებას და პარაფინირებას შეძლებს. მარტო წელს მიიღებს და გადაამუშავებს 3000 ტონამდე ნაყოფს, რომელიც რუსეთის და უკრაინის ბაზარებზე გავა. საწარმოში 40 -მდე ადამიანია დასაქმებული.
ჩაქვში ციტრუსის შემფუთავ-დამხარესხებელი საწარმო აჭარის მთავრობის თვმჯდომარემ, ზურაბ პატარაძემ დაათვალიერა. “ვფიქრობ, რომ ძალიან კარგი სეზონი გვექნება. სოფლის მეურნეობის სამინისტრო მალე გახსნილად გამოაცხადებს ციტრუსის სეზონს. დღეს მოვინახულე საწარმო,რომელიც საკმაოდ დიდია და მნიშვნელოვანია ადგილობრივი ციტრუსის რეალიზაციისთვის. განვიხილავთ სუბსიდირების საკითხსაც. სასიხარულოა, რომ სამიზნე ქვეყნებს დაემატა ბალტიისპირეთისა და შუააზიის ქვეყნები. სახელმწიფო მაქსიმალურად ხელს შეუწყობს ფერმერებს სეზონის წარმატებით დასრულებაში. ძალიან კარგი სიახლეები გვაქვს. მათ შორის ისიც, რომ აჭარაში გაიმართება ციტრუსის ფესტივალი, რაც აქამდე არასოდეს ყოფილა. ეს ტურისტული მიმართულებისთვისაც მნიშვნელოვანია,”- განაცხადა აჭარის მთავრობის თავმჯდომარემ, ზურაბ პატარაძემ, საწარმოს დათვალიერების შემდეგ.
2016-2017 წლის ციტრუსის სეზონზე ხელვაჩაურისა და ქობულეთის მუნიციპალიტეტებში შეუფერხებლად იმუშავებს 40–მდე ციტრუსის მიმღებ-დამხარისხებელი საწარმო. მათი ჯამური სიმძლავრე შეადგენს 30 000 ტონას. საექსპორტო პროდუქცია პლასტმასის, მუყაოსა და ხის (შპონის) ტარაში შეიფუთება.
ადგილობრივი ტარა მასალით საექსპორტოდ განკუთვნილი 45 000 ტონა ნაყოფის გადატვირთვის უზრუნველყოფაა შესაძლებელი. ციტრუსის ნაყოფის დროებით შენახვის აუცილებლობის შემთხვევაში, რეგიონში არსებული სამაცივრე დანადგარებით, შესაძლებელია 7000 ტონამდე ციტრუსის შენახვა.