ყველის სახეობა სულგუნი საქართველოს ისტორიულ-გეოგრაფიული მხარე სამეგრელოდან მოდის და ქართული სუფრის კულტურაში საპატიო ადგილი უჭირავს. აფხაზებმა, ოსებმა და სომხებმა ქართული კვებითი კულტურის ეს მიღწევა სხვადასხვა დროს საკუთარ პროდუქტად გამოაცხადეს, თუმცა მან საერთაშორისო აღიარება „მეგრული სულგუნის“ სახელით გაითქვა. მოგზაურობის შესახებ ვიდეოპორტალი Insider ვიდეოს აქვეყნებს, რომელშიც მსოფლიოში ცნობილი ყველის ნაირსახეობათა შორის მეგრული სულგუნიცაა შესული. ვიდეოს ტიტრებში კი აღნიშნულია, რომ ყველი საქართველოს რეგიონის სამეგრელოს პროდუქტია.
სამწუხაროა, მაგრამ ფაქტია, რომ საქართველოს საერთაშორისო ასპარეზზე თავის დაცვა უწევს.
კახეთი, სულგუნი, ბორჯომი - ეს სახელწოდებები შვეიცარიაში დაცული იქნება
ხელშეკრულება 1 სექტემბრიდან ამოქმედდა
ეთნოგრაფიული მონაცემებით, სულგუნს დასავლეთ საქართველოს მხარეებში (სამეგრელო, სვანეთი, იმერეთი, ლეჩხუმი, რაჭაში) ამზადებდნენ. სამეგრელოში სელეგინი, სელეგუნი, სიოგინი ერქვა, ზემო იმერეთში, რაჭასა და ლეჩხუმში – გვაჯილა/გვაჯილი. საქართველოში სულგუნს ამზადებდნენ აფხაზებიც. მათ სახელწოდება (აშელაგუან) მეგრელთა მეტყველებიდან ჰქონდათ ნასესხები. სულხან-საბა ორბელიანის განმარტებით, “სულუგუნი [არის] გარდაზელილი ბრტყელი ყველი”. გადაზელილს უწოდებდნენ სულგუნს გურიაშიც.
შეგახსენებთ, სულგუნი არის ჩვეულებრივი “იმერული ყველი”, გადახარშულ-გადაზელილი. შებოლილი და გამხმარი სულგუნი დიდხანს ინახებოდა.
ყველის მოყვარული ადამიანები უფრო გამხდრები არიან
პარმეზანი, მასკარპონე, გორგონძოლა, მაცარელა თუ სულგუნი
„ქართული სულგუნის ყველი მზადდება ძროხის პასტერიზებული, თხის ან კამეჩის რძისგან, მას ხშირად იყენებენ სხვადასხვა კერძში, მათ შორის, ხაჭაპურში“, – აღნიშნულია Food Insider-ის ვიდეოში. მეგრული სულგუნის გარდა, ვიდეოში საუბარიაასევე იტალიურ, ინგლისურ, შვეიცარიულ და სხვა სახეობის ყველზეც.
ვიდეოში ასევე განმარტებულია, რომ მსოფლიოში ყველის სახეობებს შორის 14 სახეობა სწორედ საქართველოშია რეგისტრირებული.