კვლევა, რომელიც გამოქვეყნდა ონლაინ საკვების მიტანის კომპანია Foodora-ს მიერ, მოიცავს ავსტრიას, ჩეხეთს, უნგრეთს, ფინეთს, ნორვეგიას და შვედეთს.
სუში და აზიური სამზარეულო, ზოგადად, ევროპელებს შორის სამ საყვარელ კერძს შორისაა, მხოლოდ ბურგერებისა და პიცის შემდეგ.
მაგალითად, სტოკჰოლმსა და ჰელსინკიში სუშის მიტანის მოთხოვნა ყველაზე სწრაფად იზრდება, ხოლო ოსლოში ამ კატეგორიის შეკვეთების რაოდენობა 2024 წელს 14%-ით გაიზარდა.
ანგარიშში ხაზგასმულია, რომ გარეუბნებმა მიტანის სერვისის შეკვეთების მოცულობით ქალაქის ცენტრებს გაუსწრეს. მაგალითად, ბუდაპეშტისა და პრაღის გარეუბნების მცხოვრებლები მზად არიან, საკვების მიტანაზე ქალაქის საშუალო მაჩვენებელთან შედარებით 20%-ით მეტი დახარჯონ.
კვლევა ასევე იუწყება სახლში სასურსათო პროდუქტების მიტანის მოთხოვნის ზრდაზე.
2024 წელს ხილისა და ბოსტნეულის კარამდე მიტანის მოცულობა სტოკჰოლმში 15.7%-ით და ოსლოში თითქმის 69%-ით გაიზარდა, ხოლო ბუდაპეშტსა და პრაღაში ძირითადი სასურსათო პროდუქტების მოთხოვნა 15%-ით გაიზარდა.
კვლევის ავტორები ხაზს უსვამენ, რომ სასურსათო პროდუქტების მიტანა განიცდის გადასვლას „მოხერხებულობიდან თანმიმდევრულობაზე“. „მოხერხებულობა აღარ ნიშნავს რაიმეს სწრაფად მიღებას. ის დაკავშირებულია სოციალურ სტრუქტურასთან, იდენტობასთან და კომფორტის განმარტებების შეცვლასთან“, – წერენ ავტორები.