ბელგიელი კოსმონავტი რაფაელ ლიეჟუა, რომელიც მომავალ წელს საერთაშორისო კოსმოსურ სადგურზე გაემგზავრება, თან ორ საყვარელ ეროვნულ კერძს წაიღებს. ეს არის ცნობილი ლიეჟის სტილის გუფთა და გრატენი – ანუ ენდივის (მომწარო ფოთლოვანი სალათა) მობრაწულა ხორცით.
როგორც ევროპული კოსმოსური სააგენტოს (ESA) ვებგვერდზეა ნათქვამი, ის დრო, როცა კოსმონავტები ძირითადად მზა საკვებზე იყვნენ დამოკიდებული, უკვე წარსულს ჩაბარდა. დღეს მათ შეუძლიათ არჩევანი გააკეთონ მენიუდან, რომელიც დაახლოებით 200 კერძისგან შედგება.
ტრადიციულად, თითოეულ კოსმონავტს ასევე შეუძლია აირჩიოს „ბონუს-კვება“ – სპეციალური კერძები, რომლებიც მის კულტურულ თუ პირად მახასიათებლებს მოიცავს. ამ კერძებით კოსმონავტები ხშირად ანებივრებენ კოლეგებს ბორტზე. რაფაელ ლიეჟუას შემთხვევაში ასეთი ვახშამი „ბელგიური საღამოს“ სახელწოდებას მიიღებს.
კოსმონავტმა განსაკუთრებული ვახშმისთვის ორი კულინარიული შედევრი შეარჩია, რომლებიც მის ფესვებს გამოხატავს – ბელგიური მობრაწულა და ლიეჟის სტილის გუფთა. რაფაელს ეს კერძები შემთხვევით არ შეურჩევია და ისინი ქვეყნის ეროვნული ერთიანობის კულინარიულ განსახიერებას წარმოადგენენ.