LIVE
უსმინე პირდაპირ ეთერს

როგორ უნდა ამოვიცნოთ ქართულ ბაზარზე ცხენისა და ვირის ხორცი და რატომ არის მისი მიღება საშიში – სპეციალისტის რჩევები

1767
ირაკლი არაბული

„გვანცას პოდკასტს“ სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი, ირაკლი არაბული სტუმრობდა.

მან საზოგადოებას ბევრი საინტერესო და მნიშვნელოვანი რეკომენდაცია გაუზიარა და უპასუხა კითხვას, „რეალურად არის თუ არა ქართულ ბაზარზე ცხენის და ვირის ხორცი“.

„რეალობაა, რომ ქართულ ბაზარზე შეიძლება შევხვდეთ ვირის და ცხენის ხორცს, ისევე როგორც საქონლის ხორცს. ერთ-ერთ სოფელში აღმოჩნდა კუსტარული სასაკლაო, სადაც ცხენები იკვლებოდა. ხდებოდა ხორცის რეალიზაცია ისეთ ადგილებში, სადაც არ ხდებოდა სახელმწიფო კონტროლი.

ამიტომ როდესაც ხორცს ვყიდულობთ, უნდა დავრწმუნდეთ, რომ ხდება ხორცის და მაღაზიის სახელმწიფო კონტროლი. ხორცის შეძენა ასევე შეგვიძლია ბაზრის ტერიტორიაზე, რადგან ბაზარი მოწმდება და კონტროლდება“. – აღნიშნა არაბულმა.

მისივე თქმით, ვირისა და ცხენის ხორცის ამოცნობა ძნელია.

„ვირის და ცხენის ამოცნობა ძალიან რთულია. ამბობენ, ცხენის ხორცს დიდი ნეკნი უნდა ჰქონდეს და ხორცი მუქი უნდა იყოს. (თუმცა ცხენის ხორცის უტყუარი დამადასტურებელი ნიშანი ეს არაა). ასეთი ხორცი საშიში იმიტომაც არის, რომ მისი წარმომავლობა ვერ მოწმდება, არ ვიცით, ცხენი, ან ვირი რამდენად ჯანმრთელი იყო. საქონელი შემოწმებულია, სანამ დაიკვლება. ცხენი კი ისეთ ადგილას იკვლება, სადაც ანტისანიტარიაა. მას იმიტომ კლავენ, რომ დაბერდა, ან ფეხი მოიტეხა და მას დანიშნულებისამებრ ვეღარ იყენებენ“, – განმარტავს არაბული.

გაზიარება
გაზიარება

კომენტარები

magti 5g