ქუთაისელი ახალგაზრდები, ნიკოლიზ წერეთლის სწოლის მოსწავლე მაიამ ერაძე და მისი მეწყვილე გიორგი ფხაკაძე კიდევ ერთი უნიკალური პროექტის ავტორები გახდნენ – მათ დიაბეტიკებისთვის სრულიად ინოვაციური და ჯანსაღი პროდუქტი შექმნეს რძისა და პურის სახით. მას პროექტის ავტორები “ცოცხალ საკვებს” უწოდებენ.
პროექტით ახალგაზრდა მკვლევარები სულ მალე ამერიკის შეერთებულ შტატებში გაემგზავრებიან.
მოსწავლეები პროექტ „ცოცხალ საკვებზე“ რემოდენიმე თვე მუშაობდნენ და ხანგრძლივი დაკვირვების, ლაბორატორიული ცდებისა და ანალიზის შემდეგ ინოვაციური პროექტი შესთავაზეს საზოგადოებას.
საბოლოოდ, ახალგაზრდა მეცნიერებმა შექმნეს საკვები პროდუქტი სოიოს რძის, სოის გამონაწნეხის, მისი სხვა პროდუქტების და პურის სახით.
დიეტური პროდუქტების შესაქმნელად საქართველოს მდიდარი ბიორესურსებიდან მარიამმა და გიორგიმ მხოლოდ ქართული კულტურები შეარჩიეს: დაბალ გლიკემიური სოიო, ამარანტი, ოსპი და ტოპინამბური.
ამარანტი უნიკალურ ნივთიერებას ანტიოქსიდანტ – სკვალენს შეიცავს, რომელიც ხელს უწყობს იმუნიტეტის ამაღლებას ქსოვილების ჟანგბადით გამდიდრების ხარჯზე. სწორედ ამ განსაკუთრებული ნედლეულის გამოყენებით დაიწყეს ახალგაზრდებმა ხანგრძლივი კვლევები, რომ საბოლოო ჯამში სრულიად ახალი პროდუქტი მიეღოთ. პროექტზე მუშაობისას და მარცვლეულის გაღვივებისასაც მხოლოდ ქართული მინერალური წყალი იქნება შერჩეული.
ნიშანდობლივია ისიც, რომ ახალი ტექნოლოგიით დამზადებულ პურში გლიკემიური ინდექსი 28 ერთეულს შეადგენს, მაშინ როდესაც დიაბეტით დაავადებულთათვის მისაღებია 40-ზე დაბალი მაჩვენებელი. საქართველოს ბაზარზე კი ისეთ პურ-პროდუქტები იწარმოება, რომლის მაჩვენებელიც აღემატება ახალ მაჩვენებელს.
მუშაობის შედეგად, პროექტის ავტორებმა პედაგოგის სოფია ხელმძღვანელობით ქართული კულტურებისა და ნედლეუილის გამოყენებით სრულიად ახალი, ჯანსაღი და ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო ე.წ. „ცოცხალი საკვები“ მიიღეს. ამ აღმოჩენისა და კვლევების შედეგად ახალგზარდებმა პროექტი რამოდენიმე კონკურსზეც წარადგნიეს. გასულ წელს ნორჩ მეცნიერთა და გამომგონებელთა საერთაშორისო ოლიმპიადაზე მათ ოქროს მედალი მოიპოვეს, ხოლო ლეონარდო დავინჩის ოლიმპიადაზე ახალგაზრდა მეცნიერები ასევე საპრიზო ადგილის მფლობელები გახდნენ და სულ მალე ისინი ინტექსის ოლიმპიადაშიც მიიღებენ მონაწილეობას.